• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: v praze si zajdi třeba do Esky, dostaneš velkou porci.

Případně tady je skupina na přebytky kultur

https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    o vodnim kefiru jsem uvazoval... ale nevim kde poridit mlekem nekontaminovane "krystalky"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: prebiotka= vláknina, jakákoliv. Probiotika = zkvašená zelenina - jakákoliv, pokud není převařená a nebo zasypaná konzervantem :-D A nebo třeba vodní kefír, případně i kombuča.

Sýr je vcelku pokročilá dovednost i u mléka - tedy pokud to nemá být jen takový slisovaný tvaroh - no a rostlinný sýr je ještě složitější a proto je většina veganských náhražek hnusná a ten co dělají poctivě stojí strašné prachy.

Sáhni po Katzovi, na začátek je nejlepší.

Síla přírodní fermentace - Katz Ellix Sandor | Knihy Grada
    https://www.grada.cz/sila-prirodni-fermentace-8253/
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: Jasná věc, i tak díky. Já jsem úplný zelenáč, co se tohoto týče. Teprve se učím. A jelikož nemůžu mléko, tak hledám alternativy, jak do sebe dostat nějaká probiotika / prebiotika. Zatím jsem kvasil jenom oves, bylo to fajn, tak mě dál napadl sýr. :) Zatím pouze ve stádiu úvah. Studovat právě hodlám :) Dík !
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: syřidlo není kultura, syřidlo koaguluje bíkovinu z mléka. Vlastně třeba sádra v tofu, ale u vegnaských sýrů co vím většinou děláš jen pomletou hmotu a nic nesrážíš.

no to záleží na tom, co s tím chceš dělat - hele jsou na to knihy i blogy, co se na to specializujou. Já to nejsem.

Je to vcelku netriviální téma, pokud chceš něco co bude skutečně fungovat podobně jako sejra. Tak studuj .

Třeba tohle je fajn

https://www.amazon.com/Art-Plant-Based-Cheesemaking-Non-Dairy-Homesteader/dp/0865718369
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: ok, mam to tedy chapat tak, ze pokud udelam zaklad z kesu, tak ten pak muzu nechat profermentovat klasickym mikrobialnim syridlem ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: tohle je rýžový škrob a tuk, to ti nebude mléčne kvasit, natož divoce Veganaské fermentované sýry se dělají, nejčastěji z kešu, ale chceš na to používat sýrařské kultury, pokud chceš skutečně dobré výsledky.

Jinak prostě používej do nějaké hmoty lahůdkové droždí ve velkém množství.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: ano, tenhle clanek uz jsem mezitim taky stihl precist, takze ted uz vim ;) I tak ale diky ;)
    Myslite, ze ma smysl vyrobit toto - https://lowcarb-vegan.net/vegan-steamed-rice-cheese/ a nechat to profermentovat tim kvasem, co vznikne po fermentaci ovsa ? Ty mlecne bakterie by mely fermentovat ty sacharidy, kterych je v ryzi hafo. Mohlo by to klapnout ? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale jinak pokud něco zfermentuje a ty to nepřevaříš, tak v tom jsou mikrobi, tedy probiotika. pokud je někde vláknina, tak tam jsou prebiotika.

ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    aha, odpovim si sam, obsahuji toto, takze i probiotika.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    Pratele, co realne vznika, kdyz necham zkvasit ovesne vlocky ?
    Na internetu se toulaji info, ze po zkvaseni obsahuje probiotika, ale to je prece kec, nebo ne ?
    Prebiotika asi ano, ale probiotika ?
    Nemate nekdo nejaky seriozni odkaz na nejake info, co vsechno to pak obsahuje ? Diky !
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Ano. Světlejší je jednoodrůdový, sladká menší načervenalá jablka z vysokokmenu. Tmavší je mix, kde 80 % jsou taková žlutá, méně sladká, ale trvanlivá jablka, co při dobrém uložení vydrží až do jara (názvy odrůd nedávám). Už mošt z nich byl tmavší. A ten cider si ponechal více taninů, takže připomíná ty klasické britské cidery ze starých odrůd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: krása - rozdl v barvě je daný odrůdama?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Nevím, jestli to sem úplně patří, ale pochlubím se svou úplně první fermentací jablečné šťávy :) Bráchové Pocestný a Polesný jsou jen čistá jablka ze sadu po babičce. Vše s láskou omyté, vykrájené, v místní moštárně vylisované a do demižonů naložené. Kvasilo to poměrně dlouho (listopad - únor) při nízkých teplotách (3 - 10 °C), ponechalo si to spoustu zbytkového cukru a v lahvích pak udělalo nádhernou přirozenou perlinku. Celkem jsem zvládnul nalahvovat asi 35 kousků, už jsou skoro pryč. Jsou to moje nádherná (třetí) děťátka, prostě láska na první pohled i ochutnání. Přátelské bakterie odvedly neuvěřitelný kus skvělé práce! :)

DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: dík. tak tedy zkusím a uvidím.
    při prvním kvašení jsem používal sáček s vodou, pak jsem se nad tím trochu zamyslel a koupil kvasnou tyčinku (plastovou), provrtal jsem šroubovací víčko lahve a utěsnil to. Přijde mi, že to funguje pěkně a CO2 by měl kyslík vyhnat, předpokládám
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: záleží na čerstvosti a způsobu skladování zeleniny. Na čerstvě utržené zelenině jsou mikroby mléčného kvašení v takové kondici, že když se dostanou do mírně slaného nálevu, tak prostě biochemickou válku o tu zeleninu nad ostatními mikroby většinou vyhrajou.

Pokud je to delší dobu skladovaná zelenina, můžou se tam pomnožit plísně či mikroby odpovědní za hnití a pak je lepší divoké žádoucí kultury vyzbrojit startérem - tedy poslat jim posily.

Přilití octu, či citronvoé šťávy nebo něčeho jiného kyselícího je zhruba na úrovni letecké přpravy útoku - vyvraždíš tim mikroby, kteří jsou na kyselé citliví.

Řepu klidně kvaš bez zelí, jen teda třeba mě osobně má tendenci dělat křís, takže je podstatní minimalizovat přístup vzduchu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ahoj,
    prosil bych o radu. Co tak sleduju, tak některý potraviny potřebujou podpořit startérem, jiný ne. Zatím jsem dělal jen takový dvě variace na kimchi. První bylo hodně o pekingskym zelí, v druhym případě jsem tam chtěl dát víc jiný zeleniny, ale furt tam bylo to zelí.

Teď jsem koupil červenou řepu a chtěl bych jí tam dát i s lupením, k tomu trochu nějaký další zeleniny a vlašáky. Asi bych to radši zkusil (co do kombinace chutí a taky pro změnu) bez toho zelí, ale nejsem si jistej, jestli v tom nebude nějakej problém. Předpokládám, že bakterie na listech podporujou kvašení.

Ještě většinou když řepu peču, dělám jí se slanou a sladkou (ABC) sojovkou, balsamikem a chilli (+med). Předpokládal bych, že to bude stejně všechno rudý a ten ocet může mít jen podpůrnou vlastnost.
    Nebo se mýlím a je tam něco, co mi může způsobit nějaký komplikace?

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a pak mám ještě recept na tuhle pastu - ta je úplně boží, budu ji muset zase udělat

Duo jiao 剁椒酱 - chu-nanská chilli pasta
    https://www.zkvaseno.cz/2014/10/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta.html
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ZUZKAOU: parada, nevim proc vzdycky jdu prvni na google, misto abych procetl historii tvyho blogu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam