• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: krása - rozdl v barvě je daný odrůdama?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Nevím, jestli to sem úplně patří, ale pochlubím se svou úplně první fermentací jablečné šťávy :) Bráchové Pocestný a Polesný jsou jen čistá jablka ze sadu po babičce. Vše s láskou omyté, vykrájené, v místní moštárně vylisované a do demižonů naložené. Kvasilo to poměrně dlouho (listopad - únor) při nízkých teplotách (3 - 10 °C), ponechalo si to spoustu zbytkového cukru a v lahvích pak udělalo nádhernou přirozenou perlinku. Celkem jsem zvládnul nalahvovat asi 35 kousků, už jsou skoro pryč. Jsou to moje nádherná (třetí) děťátka, prostě láska na první pohled i ochutnání. Přátelské bakterie odvedly neuvěřitelný kus skvělé práce! :)

DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: dík. tak tedy zkusím a uvidím.
    při prvním kvašení jsem používal sáček s vodou, pak jsem se nad tím trochu zamyslel a koupil kvasnou tyčinku (plastovou), provrtal jsem šroubovací víčko lahve a utěsnil to. Přijde mi, že to funguje pěkně a CO2 by měl kyslík vyhnat, předpokládám
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: záleží na čerstvosti a způsobu skladování zeleniny. Na čerstvě utržené zelenině jsou mikroby mléčného kvašení v takové kondici, že když se dostanou do mírně slaného nálevu, tak prostě biochemickou válku o tu zeleninu nad ostatními mikroby většinou vyhrajou.

Pokud je to delší dobu skladovaná zelenina, můžou se tam pomnožit plísně či mikroby odpovědní za hnití a pak je lepší divoké žádoucí kultury vyzbrojit startérem - tedy poslat jim posily.

Přilití octu, či citronvoé šťávy nebo něčeho jiného kyselícího je zhruba na úrovni letecké přpravy útoku - vyvraždíš tim mikroby, kteří jsou na kyselé citliví.

Řepu klidně kvaš bez zelí, jen teda třeba mě osobně má tendenci dělat křís, takže je podstatní minimalizovat přístup vzduchu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ahoj,
    prosil bych o radu. Co tak sleduju, tak některý potraviny potřebujou podpořit startérem, jiný ne. Zatím jsem dělal jen takový dvě variace na kimchi. První bylo hodně o pekingskym zelí, v druhym případě jsem tam chtěl dát víc jiný zeleniny, ale furt tam bylo to zelí.

Teď jsem koupil červenou řepu a chtěl bych jí tam dát i s lupením, k tomu trochu nějaký další zeleniny a vlašáky. Asi bych to radši zkusil (co do kombinace chutí a taky pro změnu) bez toho zelí, ale nejsem si jistej, jestli v tom nebude nějakej problém. Předpokládám, že bakterie na listech podporujou kvašení.

Ještě většinou když řepu peču, dělám jí se slanou a sladkou (ABC) sojovkou, balsamikem a chilli (+med). Předpokládal bych, že to bude stejně všechno rudý a ten ocet může mít jen podpůrnou vlastnost.
    Nebo se mýlím a je tam něco, co mi může způsobit nějaký komplikace?

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a pak mám ještě recept na tuhle pastu - ta je úplně boží, budu ji muset zase udělat

Duo jiao 剁椒酱 - chu-nanská chilli pasta
    https://www.zkvaseno.cz/2014/10/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta.html
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ZUZKAOU: parada, nevim proc vzdycky jdu prvni na google, misto abych procetl historii tvyho blogu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: papričky kvasí krásně a ideálně je nechat je prokvasit co nejdýl. Plus teda na hotovou pastu nalej tak 2 cm olivového oleje - zabrání ti kontaktu se vzduchem, takže minimalizuješ riziko čehokoliv a olej v paprikách vždycky dobrej. Jinak se tu občas zastaví Dockinez, autor agenta orange, kterej je taky fermentovanej.

Sofistikovanější recepty mám tady (všechno testováno a funguje to)

Chilli a jiné papričky II
    https://www.zkvaseno.cz/2012/11/chilli-jine-papricky-ii.html

Chilli a jiné papričky I
    https://www.zkvaseno.cz/2012/11/chilli-jine-papricky-i.html
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    zvazuju ze obetuju pulku urody a dam tomu pokus. Zkousel nekdo?
    How to Make Fermented Pepper Mash - Chili Pepper Madness
    https://www.chilipeppermadness.com/cooking-with-chili-peppers/how-to-make-fermented-pepper-mash/
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    DIVER: hadr tam mam taky a imo to bylo aby neplavalo zeli nahoru, ale do prvniho nalozeni ten hadr a sutraky prelivam varici vodou a pak na to jde trocha slivovice, proste dezinfekce.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Já myslel, že z těch listů se pak dělají dolmades.
    A nechtělo by to teda doplnit sáčky aspoň do komentáře?
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jo, vlastně máš pravdu. poslední dva roky tam mívám taky ten list místo hadru.

ziplockový sáčky na zelí asi neberu :), ale na nějakej tvůj kurz bych klidně zašel.

mám doma pětilitrovej kvašák (jak tu byl ten dotaz), ale moc jsem s ním nepodnikal a je to asi škoda. běžně dělám jen to zelí, ale miluju třeba kimchi a jsem otevřenej dalším chutím. jen mi zatím to tvoje kvašení připadá dost složitý :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: hele na zelí a spol je ideální mít nahoře pár svrchních listů, které nenakrájíš jako šmaknfošnu pro kvasinky, co posléze vyhodíš.

A celý ten text byl psaná před tím, než jsem objevula kouzlo ziplockových sáčků :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    kolega mi říkal, že má nějakou látkovou plenu na zelí a to čistě z důvodu, že se všechno zelí udrží pod ní a nic nevyplave na povrch, což by mohlo způsobit nějaký kazení

samozřejmě plenu má ještě překrytou prkýnkem a kamenem
    VANEK
    VANEK --- ---
    DIVER: "No - a nezabralo to."
    IMHO spíš hadrem doufali zabránit napadání prachu s kvasinkama.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: tsyve, to je zajímavý!

"Samostatně jsem pak vymyslela verzi, že když vínu stačí hadr namočený v alkoholu, tak mléčně kvašené zelenině by mohl pomoc hadr namočený v octu."

u nás v rodině se každý rok na podzim dělá nakládaný zelí. odjakživa se pak v zelňáku na vršek házel hadr/plátno. myslel jsem, že je to kvůli zabránění přístupu vzduchu, i když je to zelňák s tím vodním korýtkem... vždycky mi to přišlo trochu dost nechutný /hadr pokrytej občas bílým hnusem/, ale prostě to respektuju a dělám taky :)

není možný, že se v průběhu generací (je to od babičky a ta to má od rychnovský matky a babičky a pak sudety a tak) vytratila ta informace o tom, že je dobrý hadr dávat, ale taky ho namočit do octa nebo vysokoprocentního alkáče?

GALE
    GALE --- ---
    ZUZKAOU: Bylo oboje, bílý povlak i malý 3D ostrůvek. Nevadí, zkušenost pro příště.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GALE: jestli to byla jedna vrstva bílého čehosi, tak to byly aerobní kvasinky aka křís. A nevadí.

Pokud to bylo 3D a nebo barevné, tak to byla plíseň.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GALE: jestli to nebu ten křís, o kterém Zuzkaou zrovna pod tvým příspěvkem píše... https://www.zkvaseno.cz/2012/09/kris.html?m=1
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: A čím jsi to zkoušela?
    GALE
    GALE --- ---
    Mám takový lúzr dotaz. Byli jsme u příbuzných na Moravě a s okurkovou sezónou samozřejmě přišly kvašáky. Tchýně naložila a když přišlo na lámání chleba, teda ochutnávku, na povrchu se dle jejích slov objevila "plíseň, která nevadí". Tak jsem ochutnala, dostala pár domů, ale pořád mi to nesedí. Takovéto úkazy ze svých domácích pokusů neznám. Můžete mi říct, co to bylo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam