• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Kombucha to nakonec nevydrzela, zplesnivela do modre, takze sla rovnou do odpadu. nevim kde se stala chyba :/ ale to ze cely ten proces trval tak dlouho bylo od zacatku podezrele. dal bych tomu jeste sanci, tak kdyby se tu nasel nejaky ochotny donor z Brna... :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Wikipedia: Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

I tak nejak tohle vim odmala, kdy jsme bezinky dost zpracovavali, ze tepelne nezpracovany fakt nejist... + zkusenost kamaradky, ktera jich par takhle jako mala snedla a moc prijemny to nebylo.
    O tom, ze to neutralizuje i suseni jsem se dozvedel az o dost pozdeji.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja teda cetl akorat o tom, ze nezrale bezinky jsou slabe jedovate a silne projimave a ze se to nezmeni ani tepelnou upravou.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Nemusi se IMHO bezinky prevarit nebo ususit, jinak to muze byt potencialne pruserovy ? Jakoze slabe jedovaty ?
    QUIP
    QUIP --- ---
    Da se na ocet kvasit jakekoliv ovoce, nebo to ma nejaka pravidla / pro / proti, co je na to lepsi, nebo naopak nepouzitelny?
    Asi tyden zpatky jsem natrhal spoustu bezinek a delal z nich sirup a liker a protoze jich jeste porad zbyvalo hodne, rekl jsem si, ze je zkusim nechat zkvasit na ocet. Jen jsem je rozmackal, pridal trochu hrebicku a nechal v malem kyblicku, prikrytem cistym papirovym ubrouskem (pregumickovany) a jeste prekryty uterkou, aby do toho nemohly lezt musky.
    Ted po tydnu uz to pri zamichani a pricichnuti zacina mit takovou tu stiplavou octovou vuni... ale jak vlastne poznam, ze je to skutecne octove kvaseni a ze se v tom nestalo neco jineho / zdravi skodliveho? ;)

Na podzim bych chtel zkusit jeste jablecny ocet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: ne, ta zelenina už je prokvašená, půjde to rychleji. průběžbě ochutnávej a až to bude tak akorát, tak to vraž do lednice
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Jj, lák jsem osolila. S tou oxidací je to divný, veškerá zelenina byla čerstvá, ten den koupená na trhu. Dala jsem tam ještě pro jistotu vyvařenou síťku proti hmyzu do oken, aby fakt ani kousíček zeleniny neplaval na povrchu, všechno je to teď ponořený v novym nálevu, tak uvidíme, dám vědět.

A znamená to, že musim jakoby "kvasit od začátku" - tedy znovu čekat cca těch pět dní? To asi ne, viď - když jsem to teď ochutnávala po propláchnutí, bylo to už takový příjemně nakyslý a dalo by se to pomalu jíst jako salát, možná je to tím vedrem, že to šlo rychle.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: no sůl s oxidací nesouvisí, ta brání pomnožení nežádoucích bakterií, které tam nejspíš budou, proto ten bahnitý západch.
    A jo, na 1 kg zeleniny chceš minimáln 20 g soli a pokud si dolévala lák, tak ten taky musí být slaný.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju za radu, u obou jsem odebrala tu horní vrstvu zeleniny, která začínala být jakoby trochu nahnědlá, propláchla jsem obě a zalila slaným lákem (tu malou zkusím jako experiment, kdyžtak ji vyhodím).

Ještě mě teda napadá, že jsem tam možná dala málo soli, váhu zeleniny jsem spíš odhadla. Na kilo zeleniny by to mělo být 20g soli, je to tak? Tím by se ta oxidace horní vrstvy vysvětlovala? Mám to v místnosti v bytě, kde je teď od středy stabilních 26°C i v noci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    respektive něco ti tam oxiduje, ale jako asi leda něco z té cibule, ale není mi jasné jak a proč.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vysvětlit to neumím, ale hnědý by to bejt nemělo a už vůbec by to nemělo být cítit bahnem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: no, ta plastová je asi fakt na komopst, u té skleněné bych to slila celé propláchla a znovu zalila slaným lákem, spíš tak 4%, než 2% a počkala.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: většina je bílé zelí, asi 15% červená řepa, 15% cibule a 15% mrkev. Ta plastová nádobka je cítit dost silně nakysle a lehce už tak jako bahnitě (horní tekutina v ní má výrazně hnědší barvu). U té velké skleněné nádoby to pořád docela příjemně lehce kysele voní.

Myslíš, že by mělo smysl u té velké skleněné zkusit vytlačit tu hnědou vodu a dolít převařenou osolenou? Té plastové moc šancí nedávám teda... :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: co v tom je, kromě červeného zelí? Jak to je cítit?
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Zdravím vespolek, poradíte, pls? Dělám svoje první pickles a dějou se mi tam podivné věci - základ jsem dělala ve středu, tedy dnes je to třetí den. V plastové nádobě na kvašení se přes noc na dnešek vytvořila v horní části podivná tekutina hnědé barvy, ze 4l sklenice, kterou jsem utěsnila jinou skleněnou zavařovačkou s vodou, po stranách nejprve vytejkala šťáva (to je podle návodů ok) - ale včera se tam začala dělat divná hnědá pěna a dneska ráno už byla tekutina v horní části lehce nahnědlá...co s tím? Je to zkažené? Nebo se to dá ještě nějak zachránit? Posílám fotky obou.

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANEZAK397: vypada to luxusne. Hned bych zkusil :)
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    Už tuhle diskuzi dlouho jen sleduju, tak je na čase abych přispěla svým zelím do mlýna. Bílé zelí, nastrouhaný kořen kurkumy, korejské chilli, hořčičné semínko, pepř a samozřejmě sůl. Kvasilo to v této nádobě pod pytlíkem naplněným vodou asi tak deset dní (teploty tu doma jsou i nad 30 pokud nejsme doma) no a výsledek je super :) dík za inspiraci.

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: je mi jasný, že je každý dítě jiný, ale v mým případě mohu potvrdit, že nemá smysl se s tím nějak srat. Minule jsem udělal omáčku, zeptala se, jestli je to chilli, tak jsem řekl, že je, ať ochutna a byl klid :-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    POHODAVOLE: BASTOCH: super, díky, až budu vyrábět další kimchi, tak odeberu, udělám skleničku jen pro něj a dám tam toho chilli (celkově pro něj upravím tu pastu) úplně minimum a uvidíme, zda bude chtít :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: dělám mu málo palivy, kimcchi začal víc vyzadovat asi ve 2,5roce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam