úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
FARIN
---
---
10:28:13 25.9.2019
oukej dal jsem tam raději ještě pytlík s vodou. Příště dám víc zeleniny, tohle je úplně první pokus.
ZUZKAOU
---
---
7:32:20 25.9.2019
FARIN
: čím víc vzduchu, tím větší riziko kontaminace.
QUIP
---
---
23:49:17 24.9.2019
FARIN
: Tak to vypln pytlikem s vodou. Tim zaroven zatizis tu zeleninu, ze nevyplave. Ja mam vzdycky opacny problem - nadoba je plna a nevejde se mi tam nic na zatizeni :) Aby tam nesel vzduch, tak jsem ted zkusmo na hladinu nalil olivovy olej. Zkousim ve 4 stredne velkych zavarovackach papriky plnene zelim, tvrda (nedozrala) rajcata, a cervenou repu napul se zelim. Zatim to krasne probublava a voni, ale jsou to jen 3 dny a ja uz mam chut to sezrat :)
FARIN
---
---
23:21:19 24.9.2019
2 odpovědi
Je to problém když je kvasná nádoba zaplněná jen z poloviny. (použil jsme málo zeleniny)
Všechno je ponořené, jen je nad tím prostě vetší množství vzduchu a až pak teprve kvasná zátka.
Jako můžu to něčím vyplnit, ale je to vůbec potřeba? Díky
ROSADKO
---
---
0:02:43 20.9.2019
ROSADKO
: voní jakoby moučně, jen trochu kysele a chuť má dost sladkou, jakoby s takovým ovocným tónem...
ROSADKO
---
---
23:52:53 19.9.2019
2 odpovědi
+1
Takže, ehm...do mého líného žitného kvásku jsem včera přimíchala kostku droždí - výsledek dnes večer je na fotce. Jak poznám, že už je kvásek hotový? Už? Uuuuuž? :-)
QUIP
---
---
21:57:32 18.9.2019
VANEK
: Diky! Procetl jsem si ty dva recepty a kazdej je uplne jinej :) Jeden dokonce zacina tim, ze se svestky a koreni rozvari... no takze to nejak zprumeruju a zkusim z tech svestek neco vyrobit. Pak dam vedet, jak to dopadlo. Snad to zase nechytne plisen.
FARIN
---
---
21:36:03 18.9.2019
ZUZKAOU
: jako jo, dneska to vypada o dost lépe, je to mnohem rovnoměrněji nabublané a chuťové kyselejší. Kvásek už by utíkal ze zavařovačky, takže zítra jde do práce :-)
VANEK
---
---
21:30:25 18.9.2019
1 odpověď
+1
QUIP
: LMGTFY:
Asian Spiced Fermented Plum Sauce - Fermenting for Foodies
https://www.fermentingforfoodies.com/fermented-plum-sauce/
https://omnomally.com/2014/03/10/spicy-fermented-plum-sauce/
etc.
QUIP
---
---
21:25:21 18.9.2019
1 odpověď
Odvazite se nekdo takhle od boku navrhnout, jak by se takova svestkova fermentovana pasta dala zkusit vyrobit? Klidne budu ten pokusnej kralik, co to vyzkousi :)
KOCHANSKA_CH
---
---
9:15:25 18.9.2019
+1
QUIP
: Fermentovaná povidla? :-) To fakt netuším.
QUIP
---
---
9:10:37 18.9.2019
1 odpověď
KOCHANSKA_CH
: Na ten jsem narazil, ale tohle melo byt prave jako husta omacka, neco jako "kecup".
KOCHANSKA_CH
---
---
7:37:31 18.9.2019
1 odpověď
+1
QUIP
: Možná máš na mysli umeocet, ale je ze speciálních umeboši švestek.
Umeocet | Jíme Jinak
https://www.jimejinak.cz/umeocet/
QUIP
---
---
23:16:26 17.9.2019
+1
ZUZKAOU
: Kdepak, jeste ze z tohohle pocitace na Facebook nemuzu / nejde :)
Peceni me bavi, ale jen tak pro sebe, pro zabavu. Zivit bych se tim nechtel (legislativa, hygiena, COI, EET... to by mi dokazalo znechutit zivo)
ZUZKAOU
---
---
23:12:32 17.9.2019
1 odpověď
QUIP
:
https://www.facebook.com/groups/497089383723942/
A je tam docela dost lidí, co před pár lety tak nějak začínali s šumavou z lednice a teď mají vlastní řemeslné pekárny :-D
QUIP
---
---
23:06:44 17.9.2019
1 odpověď
ZUZKAOU
: takovyhle veci mi vubec nemuzes psat ... kde ja mam porad brat cas na to, abych si to vsechno cetl a pak to jeste pekl. Sakra! :)
ZUZKAOU
---
---
22:42:00 17.9.2019
1 odpověď
QUIP
: googli polish, nebo třeba levito madre (ten je naopak hodně hustej) a spoustu dalších tradičních postupů.
Samozřejmě že to není na dlouhodobé udržování kvásku - právě proto že čím víc vody, tím rychlejší fermentace.
QUIP
---
---
22:37:42 17.9.2019
1 odpověď
ZUZKAOU
: s moc ridkym ma spatnou zkusenost v tom smyslu, ze se snadno prehledne faze, kdy to zacalo kvasit a opet to lehlo a pak v tom, ze se oddeli ta hustejsi cast od vody, klesne dolu a zacne to smrdet jak aceton. S hustejsim kvaskem se mi to nikdy nestalo - ani kdyz jsem na nej na 2 tydny zapomnel (v lednici)
ZUZKAOU
---
---
22:08:53 17.9.2019
1 odpověď
QUIP
: řídký kvásek fermentuje rychleji. Jinak 1:1 se dává hlavně kvůli tomu že se s tím pak snáze počítá při hydrataci, ale klidně se dělají mnohem hustější a nebo řidší startéry.
Obecně čím víc tekutiny, tím nadšeněji se bakterie množí.
QUIP
---
---
22:00:36 17.9.2019
1 odpověď
A jeste jeden dotaz - nekde jsem cetl o nejake slane omacce z fermentovanych svestek. Netusite nekdo, jak se to jmenuje / jak se to dela? Melo to byt z asijske kuchyne. Mam tu nejake svestky, tak jsem si rikal, ze bych to zkusil, ale nemuzu to najit.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam