• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: nasucho
    RODWY
    RODWY --- ---
    ZUZKAOU: nasucho nebo ve vode? diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: raději ji zmraz, to zvládne spolehlivěji.
    RODWY
    RODWY --- ---
    cau,vydrzi kefirova houba 3-4tydny v lednici jen ve vode?diky
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Prodam pravy tempeh starter.. kdyby mel nekdo zajem, tak piste.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DNA from Stone Age ‘chewing gum’ tells an incredible story
    https://www.nationalgeographic.com/history/2019/12/dna-stone-age-chewing-gum-microbiome-story/
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: to je jasný, to dávám přesně dle tvého návodu 2% :)

    Mě to pišlo dá se říct jasný - k zamezení přísunu vzduchu dojde. Ale přecijen se radši zeptám..
    Děkuji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ano, teoreticky by to tak mohlo fungovat, zejména když máš kvastnou zátku.

    Jinak pokud předem to zelí naložíš to té slané vody, tak se to bude chovat mravněji, protože už to nebude pouštět tolik vody a hmota už bude zavadlá.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zase bych měl jeden kimchi dotaz, prosím pěkně.

    Za poměrně krátkou dobu mejch experimentů jsem si už stačil vytvořit docela příjemnou závislost na kimchi. ze začátku jsem měl pár "nezdarů" plynoucích z množství chilli, z kterýho se člověk bál, že mu vypadaj zuby, nebo z poměru zeleniny. Teď už to mám celkem vychytaný a používám tadytu sklenici (tuším 5L) s kvasnou tyčinkou - je to perfektní. Většinou to je jeden den v klidu, pak to třeba 3-4 dny bublá osto6 a pak se to uklidní a většinou tak za 6-7 dnů hotovo.



    Ale: pedposlední nakládání. Nacpal jsem do tý lahve vší silou 3 kg zeleniny (váha suchý zeleniny), na to plátýnko a šutry. Když to začalo bublat, vytlačovalo mi to šťávu takovým způsobem, že jsem jí musel většinu vylít, aby nepřekypěla. Jinak to dopadlo všechno v pohodě.

    Nakládal jsem znovu teď tři dny zpět a řekl jsem si, že 3 kg byly moc, 2,5 kg bude ideal. No ale pekingský zelí neni stejnorodý materiál, takže tentokrát se mi tam ani tohle množství naprosto nevešlo..
    Nakonec jsem to rozdělil do dvou lahví ale abych už tohle do budoucna nemusel řečit, přemejšlím, že bych si koupil nějakou velkou lahev, třeba 10L (koukal jsem, že se prodávaji různě velký, i mnohem větší) a vždycky tam naložil zeleniny, kolik bych potřeboval.

    Kdo dočetl až sem, konečně so dostávám k dotazu. Když bude láhev plná třeba jen do poloviny a zelenina bude ponořená, oxid uhličitý je těžší než vzduch, takže ho vytlačí a hotovo.. prostě nad tím bude velká bublina z CO2, je to tak? Neni důvod, aby tam hrozilo, že to bude hůř kvasit a zkazí se to..?
    Mohl bych si pořídit klasickej kvačák, ale radši bych sklo, do kterýho je vidět..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: no já jsem to předsušila a pak zase přilila trošku toho nálevu. POdobně se prodávají i reální umeboši.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: Ahoj, mám dotaz ohledně "Nezralé špendlíky čili české umeboši"
    Nezralé špendlíky čili české umeboši
    https://www.zkvaseno.cz/2013/07/nezrale-spendliky-cili-ceske-umebosi.html

    na konci je "Skladujte v chladu, v uzavřené nádobě s trochou nálevu a perilou. "

    Co přesně si pod tím mám představit? Porotože pokud to usuším, tak tam přece nebudu lít nálev, ne?
    Případně teda kolik nálevu... aby to bylo potopené, nebo jenom třeba 2 cm na dně té nádoby? :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: díky,)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: nálev vylej, rajčata omej, nesmírně důkladně vydezinfikuj kvasnou nádobu (celou, komplet) dej tam rajčata a zalej čerstvým slaným nálevem. Respektive já bych to dala do nějaké jiné nádoby. A kvašák fakt dezinfikovala hodně důkladně.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: starej
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: a to je ten starej a nebo novej nálev?
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: tak to dopadlo takhle, je to ještě zachranitelny? Solnej roztok jsem dělal cca 6%

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: rajčata plavou, a pod vodu je tlačí víko z kvasaku. hořkost mi na tom právě dost chutnala, než mi doslo, co ji zpusobuje,)
    A solaninu jsem se pak trochu lekl, tak dík za ujisteni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: pokud je to hořký, tak v to ještě je solanin. Je potřeba počkat, až to bude jen kyselý.

    Jinak pokud nemáš chrona, nebo nějakou takovou chorobu s poničenými střevy, tak se ti ten solanin do těla prakticky nevstřebá.

    Křís je hlavně hnusnej vizuálně, na chuti nic moc neudělá. Já ho nemám ráda, takže slejvám dezinfikuju nádobu a vracím tam obsah s čerstvým, dostatečně slaným lákem a pečlivěji minimalizuju.

    Ale ty rajčata v kvašáku bych rozhodně dolila lákem - chceš aby všechno bylo pod hladinou.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Mě by zajímalo jaký máte zkušenosti s krisem?Poprvý se mi to teď vyrojil na nedozrálých kvašených rajcatech. Muzu to v tom nálevu nechat dál kvasit? Na chuti by se to nemuselo projevit ne?
    Btw první pokus s kvašením rajčat je teda dost zajimavej, chutnají dost podobně jako kapary, ale po týdnu v nalevu, co jsem je zkoušel tak jsem se možná trochu priotravil solaninem.
    Plati že čím horci, tím víc solaninu? Přikládám foto rajčat a letošního druhého nakládání kimcci,)



    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DYSTOPIK: vloni mi vykvasilo i pod 15°, jen to že a dyl
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    DYSTOPIK: POHODAVOLE: lépe jsem to zatížila, pod vodou to je. Co mě však trápí víc a to se mi ted stalo poprvé, že mi přestává chutnat, první den bylo boží a čím je starší tím méně mi chutná, je tam výrazný zázvor. Vždycky jsem to měla naopak, že čím bylo starší bylo lepší :)) Jsem tedy opravdu zvědavá, co z toho vznikne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam