• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: tak to dopadlo takhle, je to ještě zachranitelny? Solnej roztok jsem dělal cca 6%

BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    ZUZKAOU: rajčata plavou, a pod vodu je tlačí víko z kvasaku. hořkost mi na tom právě dost chutnala, než mi doslo, co ji zpusobuje,)
    A solaninu jsem se pak trochu lekl, tak dík za ujisteni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BASTOCH: pokud je to hořký, tak v to ještě je solanin. Je potřeba počkat, až to bude jen kyselý.

Jinak pokud nemáš chrona, nebo nějakou takovou chorobu s poničenými střevy, tak se ti ten solanin do těla prakticky nevstřebá.

Křís je hlavně hnusnej vizuálně, na chuti nic moc neudělá. Já ho nemám ráda, takže slejvám dezinfikuju nádobu a vracím tam obsah s čerstvým, dostatečně slaným lákem a pečlivěji minimalizuju.

Ale ty rajčata v kvašáku bych rozhodně dolila lákem - chceš aby všechno bylo pod hladinou.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Mě by zajímalo jaký máte zkušenosti s krisem?Poprvý se mi to teď vyrojil na nedozrálých kvašených rajcatech. Muzu to v tom nálevu nechat dál kvasit? Na chuti by se to nemuselo projevit ne?
    Btw první pokus s kvašením rajčat je teda dost zajimavej, chutnají dost podobně jako kapary, ale po týdnu v nalevu, co jsem je zkoušel tak jsem se možná trochu priotravil solaninem.
    Plati že čím horci, tím víc solaninu? Přikládám foto rajčat a letošního druhého nakládání kimcci,)

BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DYSTOPIK: vloni mi vykvasilo i pod 15°, jen to že a dyl
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    DYSTOPIK: POHODAVOLE: lépe jsem to zatížila, pod vodou to je. Co mě však trápí víc a to se mi ted stalo poprvé, že mi přestává chutnat, první den bylo boží a čím je starší tím méně mi chutná, je tam výrazný zázvor. Vždycky jsem to měla naopak, že čím bylo starší bylo lepší :)) Jsem tedy opravdu zvědavá, co z toho vznikne.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: podle me ne, dulezity je, aby to bylo ponoreny.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ale chtěl bych se taky zeptat: jaká je ideální teplota (respektive kde jsou nějaký extrémy), kdy by se mohlo kvašení zastavit. Přecijen když teď nejsem doma, tak mám v kuchyni třeba 19-20´C. Dával jsem to na lednici, aby to bylo víš, kde je tepleji..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: asi lepší, když ti to potvrdí někdo víc zkušenej, ale myslím, že jakmile oxid uhličitej vytlačí vzduch, tak neni důvod, aby se ti to začalo kazit.

Já měl posledně opačnej problém. Do týhle lahve se mi podařilo natěsnat 3kg zeleniny, dal jsem na to kus plátýnka a zatížil to kamenama, ale jak to začalo kvasit, tak to hnalo nahoru šťávu a tu jsem musel stále odebírat, protože by mi to vylezlo kvasnou tyčinkou ven. Ale nakonec všechno dobře dopadlo. Jen jsem si pořídil gochugaru a i když ho tam dávám fakt škopek, tak je to na mě málo pikantní.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Kimchi
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, dělala jsem kichcci a do jedné lahve to vyšlo jen do půlky. Vadí ti hodně?

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: udělej si 2% roztok soli a dolij podle potřeby tak aby všechno bylo alespoň tak 2 cm pod hladinou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Rada bych zalozila svuj prvni pickles, kdyz zeli/cibule/mrkev a 17 g soli nepusti dostatek vody, kolik vody mam dolit a kolik soli?
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    ROSADKO: já misku na kvásek vymývám, ale jinak ho udržuju dost punk a jsem překvapená, co všechno u mě chudinka vydrží...
    (mám ho od kamarádky asi čtyři roky)
    Dokrmuju hrubě mletou žitnou z Kauflandu.
    ( ..zdá se mi,že ho máš dokrmený dost "nařídko")
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: pokud to má být jogurtová kultura, tak to rozhodně nebude dlouhodobá varianta - většina z nich žere laktózu a bez ní se jí moc nedaří. ale kefírová a nebo acidofilní v klidu. je možny že jsou nějaké druhý co laktózu nepotrebujou. ale bude to na nich napsaný.

kolikrát se dá rozmnožit nějaký vegan jogurt si nejsme jistá.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Omlouvám se za blbý dotaz, ale můžu množit z jogurtu bez laktozy?

Díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    Pred tydnem jsem zkousel (poprve) kvasit cervenou repu s trochou zeli a dopadlo to naprosto skvostne. Driv jsem repu delal jako nakladanou s octem, ale tohle je jeste lepsi. Nejakym zazrakem se mi podarilo spravne trefit pomer slanosti a palivosti (je tam trosku chilli). Vcera jsem ochutnaval i kvasena rajcata. Chutna to trochu jak okurky rychlokvasky. Spatny to neni, ale cervena repa jasne vede. A v pristich dnech se pustim do ochutnavky tech paprik plnenych zelim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: zadarilo se, tak mam radost :)

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK:
    KOCHANSKA_CH:

Ted jsem se o tom vic zamyslel a asi nejdriv zkusim namnozit activii a holandii a pak budu zkouset dal. Napadlo me, ze mam dlouhodobe zapujceny sous vide, tak to mohu zkusit v nem coz? Radiatory mi prave kolisaj, kdyz jedu drevem a kdyz elektrinou, tak je teplota max 40, kdyz je -15, coz je malokdy.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Mezofilní severská kultura Viili nepotřebuje dohřívat na vyšší teplotu, prokysá mi 12% smetanu na lahodný jogurt i na kuchyňské lince. :-)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: a ty to chceš konkrétně kvůli týhle kultuře? já jsem si dřív množil jogurt normálně na topení během topný sezony a používal jsem na to jako kulturu normální jogurt. Nikdy se mi nestalo, že by se to nepovedlo a to to topení třeba nejede nonstop, teploty tam dost kolísaj a tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam