zelí kvasím každý rok. chce to zelňák, kvůli tý drážce/korýtku na vodu.
zelí "z prosince" je ok. znamená to, že je zimní. když naložíš letní, je z toho břečka. poznat se to přitom nedá, proto znalci jednoduše nakupují zelí až později na podzim, kdy je jistota.
za tři týdny rozhodně není hotový, takže buď v klidu. nejlepší je na to vůbec nešahat a nezajímat se o to. já mám naloženo někdy od listopadu (sůl, kmín, vymačkaná šťáva a přidal jsem jablka) a koukal jsem na to asi jen jednou. už to asi je ok, u tebe za chvilku. (btw. mám to v chladném sklepě)
zelí by mělo být tak nějak potopený k okraji, ale nikoli utopený. já tam žádnou klidnou hladinku nahoře nikdy nemám.
co se naopak dělá - nahoru na to upěchovaný zelí se dává:
a, velký zelný listy, aby to pokryly anebo
b, čisté plátno, aby bylo od kraje ke kraji
občas tyhle pomůcky jaksi zplesniví, ale imho i proto tam jsou - dají se vyprat nebo vyměnit anebo úplně vyhodit. bývá to už v době, kdy je zelí hotový a už z něj užíráš.
*btw. ty jabka do zelí jsou super. na chuti zelí nejsou znát, ale když je vytáhneš, mají strukturu i konzistenci normálních jablek, jen je to jako když ukusuješ naložený zelí. docela sranda :)