• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: presne tak, je to super starter. Muj deda taky daval kousek chleba !
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Co si myslíte o tabletkách s lactobacily kupovaných v lékárně? Má smysl do toho investovat, když je člověk třeba nemocenej nebo po antibiotikách? Nebo je to jen marketing a všecko se to stejně rozleptá v žaludku?
    DIVER
    DIVER --- ---
    jo a míval jsem tam taky nějakej čistej kámen nebo prkýnko s kamenem, aby se to tlačilo dolů pod hladinu, ale imho není úplně nutný.
    DIVER
    DIVER --- ---
    zelí kvasím každý rok. chce to zelňák, kvůli tý drážce/korýtku na vodu.

    zelí "z prosince" je ok. znamená to, že je zimní. když naložíš letní, je z toho břečka. poznat se to přitom nedá, proto znalci jednoduše nakupují zelí až později na podzim, kdy je jistota.

    za tři týdny rozhodně není hotový, takže buď v klidu. nejlepší je na to vůbec nešahat a nezajímat se o to. já mám naloženo někdy od listopadu (sůl, kmín, vymačkaná šťáva a přidal jsem jablka) a koukal jsem na to asi jen jednou. už to asi je ok, u tebe za chvilku. (btw. mám to v chladném sklepě)

    zelí by mělo být tak nějak potopený k okraji, ale nikoli utopený. já tam žádnou klidnou hladinku nahoře nikdy nemám.

    co se naopak dělá - nahoru na to upěchovaný zelí se dává:

    a, velký zelný listy, aby to pokryly anebo
    b, čisté plátno, aby bylo od kraje ke kraji

    občas tyhle pomůcky jaksi zplesniví, ale imho i proto tam jsou - dají se vyprat nebo vyměnit anebo úplně vyhodit. bývá to už v době, kdy je zelí hotový a už z něj užíráš.

    *btw. ty jabka do zelí jsou super. na chuti zelí nejsou znát, ale když je vytáhneš, mají strukturu i konzistenci normálních jablek, jen je to jako když ukusuješ naložený zelí. docela sranda :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Případně jedou pradědovy do kvašáko spadl chleba a toho roku se zelí obzvláště povedlo no a od té doby se tam dává vždycky :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: hele maďaři zase dávají chleba nahoru na okurky. Ony i na tom suchém chlebu sedí nějací ti vhodní mikrobové co na něj nalítali ze vzduchu, takže to teroeticky může fugnovat jako startér, no.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ted mi kolega popisoval zakladani kysaneho zeli u nich na Ostravsku a zaujalo me, ze na dno nadoby davaji suchy chleba. Setkal jste se s tim nekdo? Me to prijde jako nesmysl, kdybych tam chtel nejake skroby na rozjeti, rozmichal bych to do celeho objemu a ne to nechat u dna...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Naši vždycky nakládají po vánocích a bez problémů (krom občas trochy křísu).

    KLEINZACH: Někdo přidává čtvrtky jablek.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    no ja doufam ze se tam vyvine nejaka zajimavejsi chut - proti kimchi je to vlastne strasna nuda :) jenomze kimchi mi doma nikdo neji, tak zkousim neco "civilnejsiho"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zároveň se mi stává, že u těch déle uskladněných zelí při kvašení vyhraje taková ta křenová chuť a je pak štiplavý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: no ale to zelí koupený v prosinci bylo sklízený někdy v říjnu a od té doby je uskladněný :-D
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ZUZKAOU: jsem se nejak nemoh rozhoupat jestli to zkusim nebo ne - takze je zeli kupovany az v prosinci, tj je to tam cca 3ti tyden

    ta podlaha sklepa - to je takova chut hodne v pozadi, ne ze by to hralo prim. nic mi po tom nebylo, takze snad ok ("jety" kimchi muj organismus rozezna zcela neprehlednutelne)

    ok a diky - udelal jsem jak rikas/rikate
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: zkazí, dolej to slanou vodou. Zelí to chce nakládat fakt na podzim, kdy je čerstvé a má v sobě dost vody.

    Jako podlaha od sklepa by to chutnat nemělo - kdyžtak odeber vrchní vrstvu a pak to zalej tím slaným lákem. Jak je to od podzima skladované, tak je možné že tam holt už bydlí i ne úplně žádoucí mikrobové. Plus teda to musíš mít zatížený, aby všechno bylo pod hladinou láku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: ok, diky - doleju
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KLEINZACH: Zeli se ma umackat se soli, vetsinou pusti dost stavy, a kdyz ne, tak urcite dolit a ponorit. Kvaseni je anaerobni.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    prosimvas nalozil sem letos zeli - poprve, predtim jsem delal jenom kimchi. nejsem si jist mnozstvim vody v kvasicim hrnci - u kimchi se o to clovek nemusel starat, naopak, te vody co z toho lezlo bylo az tak ze mi to pretekalo.
    to zeli je na vrchu celkem suche - nezkazi se to? ma to byt neustale pod hladinou jako kimchi?

    trosku (vic) sem ochutnaval a obcas to chutna jak podlaha od sklepa ale nevim jestli je to normalni. barvu to ma ok.

    kvasak mam takovej ten co ma nahore rafek, do ktereho se leje voda (a ja tam pridavam jeste sul, aby tam nezily nejake potvurky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: nasucho
    RODWY
    RODWY --- ---
    ZUZKAOU: nasucho nebo ve vode? diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: raději ji zmraz, to zvládne spolehlivěji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam