• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Takže dneska mi matka sdělila, že jak letos nakládali pozdě a věděla, že to už není ono a že ty bakterie pocházejí z hlíny, tak tam přidala (trochu jsem se děsil) dávku probiotik, co někde zrovna našla; a jak krásně prokvasilo!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Naši vždycky nakládají po vánocích a bez problémů (krom občas trochy křísu).

    KLEINZACH: Někdo přidává čtvrtky jablek.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    no ja doufam ze se tam vyvine nejaka zajimavejsi chut - proti kimchi je to vlastne strasna nuda :) jenomze kimchi mi doma nikdo neji, tak zkousim neco "civilnejsiho"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zároveň se mi stává, že u těch déle uskladněných zelí při kvašení vyhraje taková ta křenová chuť a je pak štiplavý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: no ale to zelí koupený v prosinci bylo sklízený někdy v říjnu a od té doby je uskladněný :-D
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ZUZKAOU: jsem se nejak nemoh rozhoupat jestli to zkusim nebo ne - takze je zeli kupovany az v prosinci, tj je to tam cca 3ti tyden

    ta podlaha sklepa - to je takova chut hodne v pozadi, ne ze by to hralo prim. nic mi po tom nebylo, takze snad ok ("jety" kimchi muj organismus rozezna zcela neprehlednutelne)

    ok a diky - udelal jsem jak rikas/rikate
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: zkazí, dolej to slanou vodou. Zelí to chce nakládat fakt na podzim, kdy je čerstvé a má v sobě dost vody.

    Jako podlaha od sklepa by to chutnat nemělo - kdyžtak odeber vrchní vrstvu a pak to zalej tím slaným lákem. Jak je to od podzima skladované, tak je možné že tam holt už bydlí i ne úplně žádoucí mikrobové. Plus teda to musíš mít zatížený, aby všechno bylo pod hladinou láku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: ok, diky - doleju
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KLEINZACH: Zeli se ma umackat se soli, vetsinou pusti dost stavy, a kdyz ne, tak urcite dolit a ponorit. Kvaseni je anaerobni.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    prosimvas nalozil sem letos zeli - poprve, predtim jsem delal jenom kimchi. nejsem si jist mnozstvim vody v kvasicim hrnci - u kimchi se o to clovek nemusel starat, naopak, te vody co z toho lezlo bylo az tak ze mi to pretekalo.
    to zeli je na vrchu celkem suche - nezkazi se to? ma to byt neustale pod hladinou jako kimchi?

    trosku (vic) sem ochutnaval a obcas to chutna jak podlaha od sklepa ale nevim jestli je to normalni. barvu to ma ok.

    kvasak mam takovej ten co ma nahore rafek, do ktereho se leje voda (a ja tam pridavam jeste sul, aby tam nezily nejake potvurky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: nasucho
    RODWY
    RODWY --- ---
    ZUZKAOU: nasucho nebo ve vode? diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: raději ji zmraz, to zvládne spolehlivěji.
    RODWY
    RODWY --- ---
    cau,vydrzi kefirova houba 3-4tydny v lednici jen ve vode?diky
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Prodam pravy tempeh starter.. kdyby mel nekdo zajem, tak piste.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DNA from Stone Age ‘chewing gum’ tells an incredible story
    https://www.nationalgeographic.com/history/2019/12/dna-stone-age-chewing-gum-microbiome-story/
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: to je jasný, to dávám přesně dle tvého návodu 2% :)

    Mě to pišlo dá se říct jasný - k zamezení přísunu vzduchu dojde. Ale přecijen se radši zeptám..
    Děkuji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ano, teoreticky by to tak mohlo fungovat, zejména když máš kvastnou zátku.

    Jinak pokud předem to zelí naložíš to té slané vody, tak se to bude chovat mravněji, protože už to nebude pouštět tolik vody a hmota už bude zavadlá.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zase bych měl jeden kimchi dotaz, prosím pěkně.

    Za poměrně krátkou dobu mejch experimentů jsem si už stačil vytvořit docela příjemnou závislost na kimchi. ze začátku jsem měl pár "nezdarů" plynoucích z množství chilli, z kterýho se člověk bál, že mu vypadaj zuby, nebo z poměru zeleniny. Teď už to mám celkem vychytaný a používám tadytu sklenici (tuším 5L) s kvasnou tyčinkou - je to perfektní. Většinou to je jeden den v klidu, pak to třeba 3-4 dny bublá osto6 a pak se to uklidní a většinou tak za 6-7 dnů hotovo.



    Ale: pedposlední nakládání. Nacpal jsem do tý lahve vší silou 3 kg zeleniny (váha suchý zeleniny), na to plátýnko a šutry. Když to začalo bublat, vytlačovalo mi to šťávu takovým způsobem, že jsem jí musel většinu vylít, aby nepřekypěla. Jinak to dopadlo všechno v pohodě.

    Nakládal jsem znovu teď tři dny zpět a řekl jsem si, že 3 kg byly moc, 2,5 kg bude ideal. No ale pekingský zelí neni stejnorodý materiál, takže tentokrát se mi tam ani tohle množství naprosto nevešlo..
    Nakonec jsem to rozdělil do dvou lahví ale abych už tohle do budoucna nemusel řečit, přemejšlím, že bych si koupil nějakou velkou lahev, třeba 10L (koukal jsem, že se prodávaji různě velký, i mnohem větší) a vždycky tam naložil zeleniny, kolik bych potřeboval.

    Kdo dočetl až sem, konečně so dostávám k dotazu. Když bude láhev plná třeba jen do poloviny a zelenina bude ponořená, oxid uhličitý je těžší než vzduch, takže ho vytlačí a hotovo.. prostě nad tím bude velká bublina z CO2, je to tak? Neni důvod, aby tam hrozilo, že to bude hůř kvasit a zkazí se to..?
    Mohl bych si pořídit klasickej kvačák, ale radši bych sklo, do kterýho je vidět..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: no já jsem to předsušila a pak zase přilila trošku toho nálevu. POdobně se prodávají i reální umeboši.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: Ahoj, mám dotaz ohledně "Nezralé špendlíky čili české umeboši"
    Nezralé špendlíky čili české umeboši
    https://www.zkvaseno.cz/2013/07/nezrale-spendliky-cili-ceske-umebosi.html

    na konci je "Skladujte v chladu, v uzavřené nádobě s trochou nálevu a perilou. "

    Co přesně si pod tím mám představit? Porotože pokud to usuším, tak tam přece nebudu lít nálev, ne?
    Případně teda kolik nálevu... aby to bylo potopené, nebo jenom třeba 2 cm na dně té nádoby? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam