• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: super, kolik cca % je tech shiitake bezpecnych?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonci je nakládají do šoyuzake - tedy do sojovky si mirinem, sake a cukrem. popřípadě do šiokodži (kodži se solí a vodou)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: šitake jsou boží v kimčchi. Normální houby taky dobrý, ale ne tolik a hřibovité příliš ztmaví omáčku.

    čistě mléčně fermentovaný shitake jsem nezkoušela, ale u běžných hub je potřeba používat alespoň 5% slanost a hodně startéru, jinak to strašlivě zasmrádne.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nedávno jsem kdesi na netu četl recept, kde se používaly shiitake. Hledám to už hodinu a ne a ne to najít.
    Šlo o směs zeleniny se shiitake. Ty byly sušené, předem se namáčely a pak už nevím.
    Zkoušel jste někdo kvasit s shiitake? Mají chuť lehce do česneku.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s vyrobou sojovky?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    NILA: neumime anglicky:(
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Velka inspirace:)
    NILA
    NILA --- ---
    MGMBILL: vrelo doporučujem túto knihu -> https://bit.ly/2U8uHH1
    robila som podla nej v listopadu čiernu cizrnu v pomere 350 sušenej cizrny, 440g koji, 150g soli a už je to celé voňavé, troška ako klobáska :D
    NILA
    NILA --- ---
    XCIDER: sušené má sunfood online, pán Qwerty predáva na webe tiež a novo http://kojibakers.cz/ (čo je super projekt a držím mu všetky svoje palce a končatiny)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    kde kupujete koji?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: odlouhované uvařené žaludy, koji a sůl. Tuším, že jsem tam dávala 20% soli a 2 díly žaludů na 1 díl koji na pomalé miso.

    inspirace Pascalem Badaurem

    https://www.instagram.com/p/BcnryFaFfRf/?hl=cs
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: zkusim tuto recepturu.......... Zaludove?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: čím víc koji a čím méně soli, tím rychlejší to je. Na klasické shriro miso tak 12% soli a klidně 50% koji a típ pádem ti zbývá 38% luštěniny.

    Mám tu z podzima naložené žaludové miso, tak jsem na to zvědavá :-D
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    NILA: po vzoru mistra Qwertiuse jsem nezatezoval... Vy zkuseni misari, s jakou lusteninou mate nejlepsi zkusenosti, pro vyrobu misa urceneho pro kratke zrani? Dejme tomu 6 mesicu? A jaky se Vam osvedcil pomer lustenina : koji : sul?
    NILA
    NILA --- ---
    MGMBILL: moje prvé bolo tiež suché ale zvládlo to (dnes už má dva aj pol roka), hlavne to poriadne zaťaž :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: diky za skvely tip, uz mam objednane krystalky vodniho kefiru, to vypada opravdu velice dobre. Urcite se pak sverim s vysledky ;-)
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    uz to vidim....tak jsem se uklidnil:) za rok a pul napisu, jak chutna:D a zitra jdu zadelat na kratkodobi zrani:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: to je tak správně, trochu vody to pustí, ale ne moc - mrkni třeba sem

    Homemade Chickpea Miso ☆ ひよこ豆味噌の作り方
    https://www.youtube.com/watch?v=WOVaBpmpf0A
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, poradi mi nejaky zkuseny Misař? Dneska jsem poprve v zivote delal miso urcene k dlouhemu zrani v pomeru 1kg cizrna, 750g koji a 500g sul. cizrnu jsem uvaril domeka, rozstouchal, nechal vychladnout, smichal se susenou koji a soli a napechoval do nadoby. Cela smes se mi zdala dost sypka... Bohuzel az ted jsem videl nejaka videa, jak vypada domaci vyroba misa a smes maji odost vodnatejsi.... Co me tedy zajima je, zda je problem, ze miso nemam tak /vodnate/ popripadne jak problem vyresit? Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jasně, to je super. A je fajn, že cibule to zlepšuje po všech stránkách.

    Ochutnávat se podle mého ma už od druhého dne, aby člověk věděl co se tam děje a získal cit pro proměny :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam