• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    NILA: neumime anglicky:(
    NILA
    NILA --- ---
    MGMBILL: vrelo doporučujem túto knihu -> https://bit.ly/2U8uHH1
    robila som podla nej v listopadu čiernu cizrnu v pomere 350 sušenej cizrny, 440g koji, 150g soli a už je to celé voňavé, troška ako klobáska :D
    NILA
    NILA --- ---
    XCIDER: sušené má sunfood online, pán Qwerty predáva na webe tiež a novo http://kojibakers.cz/ (čo je super projekt a držím mu všetky svoje palce a končatiny)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    kde kupujete koji?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: odlouhované uvařené žaludy, koji a sůl. Tuším, že jsem tam dávala 20% soli a 2 díly žaludů na 1 díl koji na pomalé miso.

    inspirace Pascalem Badaurem

    https://www.instagram.com/p/BcnryFaFfRf/?hl=cs
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: zkusim tuto recepturu.......... Zaludove?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: čím víc koji a čím méně soli, tím rychlejší to je. Na klasické shriro miso tak 12% soli a klidně 50% koji a típ pádem ti zbývá 38% luštěniny.

    Mám tu z podzima naložené žaludové miso, tak jsem na to zvědavá :-D
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    NILA: po vzoru mistra Qwertiuse jsem nezatezoval... Vy zkuseni misari, s jakou lusteninou mate nejlepsi zkusenosti, pro vyrobu misa urceneho pro kratke zrani? Dejme tomu 6 mesicu? A jaky se Vam osvedcil pomer lustenina : koji : sul?
    NILA
    NILA --- ---
    MGMBILL: moje prvé bolo tiež suché ale zvládlo to (dnes už má dva aj pol roka), hlavne to poriadne zaťaž :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: diky za skvely tip, uz mam objednane krystalky vodniho kefiru, to vypada opravdu velice dobre. Urcite se pak sverim s vysledky ;-)
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    uz to vidim....tak jsem se uklidnil:) za rok a pul napisu, jak chutna:D a zitra jdu zadelat na kratkodobi zrani:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: to je tak správně, trochu vody to pustí, ale ne moc - mrkni třeba sem

    Homemade Chickpea Miso ☆ ひよこ豆味噌の作り方
    https://www.youtube.com/watch?v=WOVaBpmpf0A
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, poradi mi nejaky zkuseny Misař? Dneska jsem poprve v zivote delal miso urcene k dlouhemu zrani v pomeru 1kg cizrna, 750g koji a 500g sul. cizrnu jsem uvaril domeka, rozstouchal, nechal vychladnout, smichal se susenou koji a soli a napechoval do nadoby. Cela smes se mi zdala dost sypka... Bohuzel az ted jsem videl nejaka videa, jak vypada domaci vyroba misa a smes maji odost vodnatejsi.... Co me tedy zajima je, zda je problem, ze miso nemam tak /vodnate/ popripadne jak problem vyresit? Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jasně, to je super. A je fajn, že cibule to zlepšuje po všech stránkách.

    Ochutnávat se podle mého ma už od druhého dne, aby člověk věděl co se tam děje a získal cit pro proměny :-D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jj, proto jsem jí tam dával, protože s řepou jsem měl vždy nějaký problém - křís, sliz, plíseň, pachuť atd.
    Navíc mi ta kombinace chutná. Cibuli cpu všude :D
    Včera jsem se neudržel a ochutnal. Je to vynikající. Už jsem to přendal do sklenic a hodil do lednice.
    Jen ten sáček se mi poničil, tak to používat nebudu a pojedu dál ve sklenicích. To bych tu za chvíli měl skládku plastu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ano, protože cibule to umí fakt rychle a máš ji tam hodně.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    před 4 dny jsem pokusničil s červenou řepou.
    Řepu (800g) jsem nahrubo nastrouhal. Cibuli (200g) jsem pokrájel na "měsíčky". Přidal jsem hřebíček a kuličky zeleného pepře. Soli jsem dal 2.5%. Šťávy moc nebylo, ale vymačkat se dala. Přišlo mi to ok. Chuť to mělo parádní.
    Nacpal jsem to do zip-lock sáčku, důkladně vymačkal vzduch a hodil to do "inkubátoru", kde je 28-32°C.
    Do druhýho dne se sáček nafouknul, tak jsem zase vzduch (počítám, že hlavně co2 vzniklé fermentací) vypustil a nechal dál kvasit.
    Sáček se už pak tak nenafouknul. Voní to hezky, ale ještě neochutnával.
    Můj dotaz je, jestli je možné, že ta bouřlivá fáze kvašení byla tak krátká (ani ne 24h)?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    hele ja vam nevim.. me se parkrat stalo ze v tom bylo neco spatne a stalo se mi to jak u koupenych, tak u myho co jsem mel vyndany v lednici ze zelaku: protahlo me to behem par desitek minut jak sopecny bahnotok.
    chutove sem to vetsinou nepoznal
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ok, díky :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SHERIMOON: Už sme dojídali i rok starý kimči. Upřímně nevím, co by se muselo stát, aby se kimči zkazilo. Naopak takový archivní kimči, když byl dobrej ročník, to je teprv něco!
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    SHERIMOON: v korei se to pry i zakopava na par let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam