• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    NILA
    NILA --- ---
    MGMBILL: moje prvé bolo tiež suché ale zvládlo to (dnes už má dva aj pol roka), hlavne to poriadne zaťaž :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: diky za skvely tip, uz mam objednane krystalky vodniho kefiru, to vypada opravdu velice dobre. Urcite se pak sverim s vysledky ;-)
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    uz to vidim....tak jsem se uklidnil:) za rok a pul napisu, jak chutna:D a zitra jdu zadelat na kratkodobi zrani:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: to je tak správně, trochu vody to pustí, ale ne moc - mrkni třeba sem

    Homemade Chickpea Miso ☆ ひよこ豆味噌の作り方
    https://www.youtube.com/watch?v=WOVaBpmpf0A
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, poradi mi nejaky zkuseny Misař? Dneska jsem poprve v zivote delal miso urcene k dlouhemu zrani v pomeru 1kg cizrna, 750g koji a 500g sul. cizrnu jsem uvaril domeka, rozstouchal, nechal vychladnout, smichal se susenou koji a soli a napechoval do nadoby. Cela smes se mi zdala dost sypka... Bohuzel az ted jsem videl nejaka videa, jak vypada domaci vyroba misa a smes maji odost vodnatejsi.... Co me tedy zajima je, zda je problem, ze miso nemam tak /vodnate/ popripadne jak problem vyresit? Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jasně, to je super. A je fajn, že cibule to zlepšuje po všech stránkách.

    Ochutnávat se podle mého ma už od druhého dne, aby člověk věděl co se tam děje a získal cit pro proměny :-D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jj, proto jsem jí tam dával, protože s řepou jsem měl vždy nějaký problém - křís, sliz, plíseň, pachuť atd.
    Navíc mi ta kombinace chutná. Cibuli cpu všude :D
    Včera jsem se neudržel a ochutnal. Je to vynikající. Už jsem to přendal do sklenic a hodil do lednice.
    Jen ten sáček se mi poničil, tak to používat nebudu a pojedu dál ve sklenicích. To bych tu za chvíli měl skládku plastu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ano, protože cibule to umí fakt rychle a máš ji tam hodně.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zdravím vespolek,
    před 4 dny jsem pokusničil s červenou řepou.
    Řepu (800g) jsem nahrubo nastrouhal. Cibuli (200g) jsem pokrájel na "měsíčky". Přidal jsem hřebíček a kuličky zeleného pepře. Soli jsem dal 2.5%. Šťávy moc nebylo, ale vymačkat se dala. Přišlo mi to ok. Chuť to mělo parádní.
    Nacpal jsem to do zip-lock sáčku, důkladně vymačkal vzduch a hodil to do "inkubátoru", kde je 28-32°C.
    Do druhýho dne se sáček nafouknul, tak jsem zase vzduch (počítám, že hlavně co2 vzniklé fermentací) vypustil a nechal dál kvasit.
    Sáček se už pak tak nenafouknul. Voní to hezky, ale ještě neochutnával.
    Můj dotaz je, jestli je možné, že ta bouřlivá fáze kvašení byla tak krátká (ani ne 24h)?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    hele ja vam nevim.. me se parkrat stalo ze v tom bylo neco spatne a stalo se mi to jak u koupenych, tak u myho co jsem mel vyndany v lednici ze zelaku: protahlo me to behem par desitek minut jak sopecny bahnotok.
    chutove sem to vetsinou nepoznal
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ok, díky :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SHERIMOON: Už sme dojídali i rok starý kimči. Upřímně nevím, co by se muselo stát, aby se kimči zkazilo. Naopak takový archivní kimči, když byl dobrej ročník, to je teprv něco!
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    SHERIMOON: v korei se to pry i zakopava na par let.
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    ahoj, dostala jsem na ochutnávku malou skleničku kimči. trochu jsem na ni zapomněla a teď byla asi 4 měsíce v lednici.
    po otevření si sklenička mohutně pšoukla a šly z toho bubliny
    nemám s tím vůbec zkušenost. je to bezpečné jíst?
    P0CIN
    P0CIN --- ---
    Zalozil jsem kulturu ginger bug a chystam se zkvasit nejake limonady/caje/bylinne vyluhy.
    Nemate nekdo ozkousene vhodne mnozstvi cukru at to ma pekne bublinek a neni zbytecne sladke?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ONLINEQUE: vodní kefír.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    Takova otazka do plena... Co kdyz ma clovek problem s totalni intoleranci laktozy (takze hylak nepripada vubec v uvahu) a ma alergii na mlecnou bilkovinu ? Jak potom ty probiotika doplnit ? Kysele zeli a podobne zalezitosti ?
    Pokud jsem po ATB lecbe, tak to mam diky tomu rozhasene natolik, ze se bojim, ze bych kuprikladu to zeli absolutne nezvadnul....
    Udelat si oatgurt ma smysl ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: rozhodně má smysl brát třeba hylak při užívání ATB, probiotika jako taková mívají smysl když je mikroflora narušená něčím (i když třeba u dráždivého tračníku můžou škodit).

    Chceš taková, kde je co nejvíc různých druhů a pořádně je krmit (dostatek různorodé vlákniny) a doufat že se chytnou.

    Jinak pokud mikrobiotu nemáš hoděn narušenou, tak by se to po běžných ATB mělo srovnat samo tak do týdne a při velké břišní operaci do několika týdnů.

    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    ZUZKAOU: presne tak, je to super starter. Muj deda taky daval kousek chleba !
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Co si myslíte o tabletkách s lactobacily kupovaných v lékárně? Má smysl do toho investovat, když je člověk třeba nemocenej nebo po antibiotikách? Nebo je to jen marketing a všecko se to stejně rozleptá v žaludku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam