• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    kvaseni v medu - zazvor, citrony, jablka, mandle

    GOGGA
    GOGGA --- ---
    KAIAFOX: tescoma ma ted kvasnou sklenici se zatkou i se zavazim
    STOOL
    STOOL --- ---
    mám začátečnický dotazy na kombuchu. mám za sebou první várku (cca 2 a půl týdne), ve který se mi oddělila a k povrchu vyplavala mladá houba. jaká je lepší? ta stará, nebo tam mladá? jak ji uchovávat, když nechci zrovna dělat nápoj? včera jsem nápoj slil a část je lehce zakalená, je to v pořádku? do druhýho dne se mi v jedny láhvi udělal jakejsi slizovej chuchel, není to známka něčeho špatnýho? a jak to vlastně má chutnat? současnej nápoj je lehce kyselej (ještě kyselejc/octovějc voní) a perlivej. díky za rady, případně odkazy!
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAIAFOX: ziplockový sáček s vodou - rozleje se do tvaru skleničky... Případně tohle roztomilé udělátko

    Na ovoce a zeleninu | Reproplast - výrobce kuchyňských potřeb a pomůcek pro domácnost
    http://www.reproplast.cz/...oce-a-zeleninu-stlacovaci-pruzina-na-zeli-pickles.html?_ID=3152009230229
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KAIAFOX: ani ne, vyperu to jen v ruce pod tekoucí vodou, aby tam nezůstaly kousky a usušim, aby se to nezapařilo.. Trochu to chytne barvu od chilli a časem se dá vyměnit. Ten hadr náslesně i s šutrama skladuju v tý kvasný nádobě, aby se na to neprášilo a nedostávay nečistoty od hmyzu apod
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Jsem si koupil v ikee asi za kilo plastový kuchyňský prkýnko, že si z něj vyříznu piůlkruhy potřebný nelikosti, ale nakonec na to ani nedošlo. To dřevo mi přijde v cajku, ale bacha, docela nabyde směrem po létech, tak je potřeba počítat s reservou. Kolikrát se mi to tak nasálo, že jsem měl problém to vypáčit. Plena a šutry nade vše..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DYSTOPIK: Používám menší nádoby (tak litr/litr a půl), ale ty kameny jsou dobrý nápad, dík :). Zkusím si nějaký placáky opatřit na výletě :). Nedělá ti tam to plátno neplechu?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KAIAFOX: já měl vyříznutý dva půlkruhy z nějakýho jehličnanu, ale s větší nádobou (9L) jsem přešel na kus hadru (plátýnko, který mam na použití v kuchyni) zatížený kamenama (vyvařenejma, očištěnejma). Nikdy jsem s tim neměl víceméně problém, ale jsem radši, když všechen povnej podíl hezky obepnu tim hadrem a nic mi nevyplavává na hladinu
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Zdravím. Máte prosím radu ohledně vybavení na kvašení? Sklenice mám poměrně použitelné, ale potřebovala bych někde koupit závaží na zatížení vyplavávající zeleniny.. systém skleniček s vodou/závažím mě moc nenadchnul a špatně se o to stará - zelenina stejně obeplave skleničku (grrr!). Dá se někde pořídit závaží ze skla, nebo keramiky, které by mělo průměr tak do 10cm? (Google samozřejmě používám, ale kromě Tescomy a Orionu mi to nic nenabízí - oboje moc velké). Možná jenom špatně hledám...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Chutnal mi už první výsledek, takže asi cajk. Nakonec jsem se o tuhle dávku podělila, tak na mražení přijde řada nejdřív příští týden.
    Ruské speciálky jsou mor, dnes jsem tam šla jen na otočku pro uzenou rybu a odcházela s rybou, chlebovýma křupkama, dvěma pirohama, dvěma kousky napoleona, jedním kyjevem a jedním mraveništěm :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: ochutnej jestli ten kefír co dělají ti chutná a pokud jo, tak jsou v cajku. Pokud ne, tak kup v ruské speciálce kefír a nalož je do kefíru půl na půl s mlíkem, ať je kolonizují šlechtěné kultury.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Po delší době mám zase mléčný kefír. V sobotu jsem dostala zmražené kefírové houbičky, od té doby prošly 3 cykly v plnotučném mléce, jeden ve smetaně a už jsou bezmála dvojnásobné. Chcu si část odložit jako zálohu do mrazáku. Jsou 4 cykly na oživení dost před další hibernací, nebo je mám ještě raději nějakou dobu nechat v teple regenerovat?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    KAMIONG: nejsu odborník, ale cca 2 roky taky houbu máme a taky byly období, kdy byla spíš placatější. Ale pravda je, že to nebylo 100% hmoty, vždy aspoň kus byl spíš květákovitý. Po čase se to zas srovnalo, rozhodně bez nějakých zásahů. Aktuálně je to celkem klasická podoba.
    Tak bych to možná tak moc neřešila a zkusila chvíli počkat, jaký bude vývoj.
    DIVER
    DIVER --- ---
    tady to je. takový nejednoznačný, ale vychází mi z tý věty kvašení celeru:

    "V neposlední řadě si vezměte příklad z našich předků, kteří nám zde zanechali mnoho odkazů. Když kvasili zelí, celer, uchovávali zeleninu ve sklepě, proč bychom to nemohli dělat i my?"

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/...re-lze-i-v-zime-nevadi-ze-neni-cerstve-ovoce.A200128_103234_dobra-chut_ape
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: o tradici jsem neslyšela, a ani v Úlehlové-Tilschové to není. Von se bulvovej celer uchovává, docela dobře. Ale kvašenej je dobrej.
    DIVER
    DIVER --- ---
    četl jsem teď od nějakýho velkýho kuchaře (tuším na lidovky.cz) něco o zásobách na zimu, co si dělávali naši předci. jmenoval tam i kvašení zelí "a celeru".

    je mi jasný, že to asi zkvasit jde, ale nikdy jsem o tom neslyšel. notabene jako o nějaký tradici...
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: ono se to docela množí, ale chtěla jsem teď trochu rozdat a váhám, jestli předávat dál tenhle paskvil. Spíš ne a opatřím si novou kulturu. Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: prostě to někde zmutovalo, respektive někde nějaký kmen vymřel a zbytek gunhuje. Ale jestli to kysá jak má a chutná vám to a nemáte po tom běhavku, tak zmutovala jen ta věc co dělá květáky.

    To se stává, je to živej ekosystém.

    Respektive pokud se vám to nemnoží - roste to tak dvojnásobek květáků za 10 dní, když se tomu daří dobře, tak úplně vymřely ty co dělají kefíran(květák) a chcete to zkříži s nějakýma zdravýma a možhá častěji slévat - to prokysání do hodně kysela umí část kultur efektivně povraždit.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: a neudělali jsme někde chybu? Máme těch hub vcelku hodně(asi plnou hrst) a dáváme je do litru mlíka. Někdy kysají v teple, přes víkend jsou v lednici, ale často necháváme kefír dost překysat, že je z něj pak oddělená syrovátka a už je to skoro tvaroh. Původně to byly květáky, ale nějak nám to zmutovalo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam