• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: ono se to docela množí, ale chtěla jsem teď trochu rozdat a váhám, jestli předávat dál tenhle paskvil. Spíš ne a opatřím si novou kulturu. Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: prostě to někde zmutovalo, respektive někde nějaký kmen vymřel a zbytek gunhuje. Ale jestli to kysá jak má a chutná vám to a nemáte po tom běhavku, tak zmutovala jen ta věc co dělá květáky.

To se stává, je to živej ekosystém.

Respektive pokud se vám to nemnoží - roste to tak dvojnásobek květáků za 10 dní, když se tomu daří dobře, tak úplně vymřely ty co dělají kefíran(květák) a chcete to zkříži s nějakýma zdravýma a možhá častěji slévat - to prokysání do hodně kysela umí část kultur efektivně povraždit.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    ZUZKAOU: a neudělali jsme někde chybu? Máme těch hub vcelku hodně(asi plnou hrst) a dáváme je do litru mlíka. Někdy kysají v teple, přes víkend jsou v lednici, ale často necháváme kefír dost překysat, že je z něj pak oddělená syrovátka a už je to skoro tvaroh. Původně to byly květáky, ale nějak nám to zmutovalo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: jako jestli se množí a kefír vám chutná a nic vám po není, tak holt tam je něco jiného, co dělá ten kefiran (tu věc ve které mikroby bydlí) když od n koho vezmete zrna s kvetakovym tvarem a zkrizite je dohromady, tak se uvidí která kultura je silnější.
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Dotaz pro odborníky na kefírové houby: zákeží na tom, jak vypadají? Děláme kefír asi 2 roky, ale houby už nemají květákovitý tvar, ale jsou takové placaté, jako plátýnko, nebo jsou to takové žížaly. Mléko kysají, dnes jsem cedila i první kysanou smetanu a taky je ok. Jen si říkám, jestli je nemám nějak natrhat, nebo protřídit?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    dotaz asi lehce mimo zaměření klubu, u koupeného piva z minipivovaru v pet lahvi po datu spotřeby je nějake realne nebezpeči jine než prujem? muže tam vznikat něco špatneho?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: nevím, dávám tak od oka v jednotkách procent sušené váhy. Ale když je převaříš a budeš k tomu mít zbytek zeleniny a kimčchi pastu, tak by to mělo být v pohodě.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: super, kolik cca % je tech shiitake bezpecnych?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonci je nakládají do šoyuzake - tedy do sojovky si mirinem, sake a cukrem. popřípadě do šiokodži (kodži se solí a vodou)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: šitake jsou boží v kimčchi. Normální houby taky dobrý, ale ne tolik a hřibovité příliš ztmaví omáčku.

čistě mléčně fermentovaný shitake jsem nezkoušela, ale u běžných hub je potřeba používat alespoň 5% slanost a hodně startéru, jinak to strašlivě zasmrádne.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nedávno jsem kdesi na netu četl recept, kde se používaly shiitake. Hledám to už hodinu a ne a ne to najít.
    Šlo o směs zeleniny se shiitake. Ty byly sušené, předem se namáčely a pak už nevím.
    Zkoušel jste někdo kvasit s shiitake? Mají chuť lehce do česneku.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s vyrobou sojovky?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    NILA: neumime anglicky:(
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Velka inspirace:)
    NILA
    NILA --- ---
    MGMBILL: vrelo doporučujem túto knihu -> https://bit.ly/2U8uHH1
    robila som podla nej v listopadu čiernu cizrnu v pomere 350 sušenej cizrny, 440g koji, 150g soli a už je to celé voňavé, troška ako klobáska :D
    NILA
    NILA --- ---
    XCIDER: sušené má sunfood online, pán Qwerty predáva na webe tiež a novo http://kojibakers.cz/ (čo je super projekt a držím mu všetky svoje palce a končatiny)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    kde kupujete koji?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: odlouhované uvařené žaludy, koji a sůl. Tuším, že jsem tam dávala 20% soli a 2 díly žaludů na 1 díl koji na pomalé miso.

inspirace Pascalem Badaurem

https://www.instagram.com/p/BcnryFaFfRf/?hl=cs
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: zkusim tuto recepturu.......... Zaludove?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: čím víc koji a čím méně soli, tím rychlejší to je. Na klasické shriro miso tak 12% soli a klidně 50% koji a típ pádem ti zbývá 38% luštěniny.

Mám tu z podzima naložené žaludové miso, tak jsem na to zvědavá :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam