• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: potřebuješ alespoň 2 % objemu celé hmoty. Respektive když to párkrát odměříš a druhý den, když už to doosmozvoalo jak mělo ochutnáš, tak pak tušíš jak zhruba tu slanost poznat.

    I když to osolíš méně, tak ti to může vyjít.

    Když to osolíš víc, tak to kvasí pomaleji, ale tím pádem to delší dobu vydrží. Klasicky se to dělá s okurkama, pokud je chceš uchovat dlouho. Ty na rychlokvašky prosolíš méně, ty co chceš jíst najaře hodíš do těch 10 % a dáš do chladu. Posléze je na pár hodin před tím, než je chceš sníst namočíš do čisté vody, aby se odsolily.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    XCIDER: asi az prijde vikend a trocha volneho casu, budu muset dostudovat teorii - mam za sebou za cca 3 roky par desitek kvaseni ovoce a zeleniny (v solnem roztoku tak, jak jsem psal - udelam solny roztok bokem, zaleju zeleninu, do mekke koncentraci zvysuji a prip. v medu bez soli) - zatim to vzdycky dopadlo dobre a chutne; jedinou vyjimkou, kdy jsem se soli nedelal tento typ roztoku bylo u citronu bez nalevu
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ZUZKAOU:
    GOGGA:
    myslite s tim teda koncentraci soli v nalevu nebo v cele vaze vcetne zeleniny? u veci jako je kysane zeli, kde se voda nepridava, se to uvadi na celou vahu, ovsem GOGGA mluvi o priprave nalevu. v tom muze byt az nekolikanasobny rozdil...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: fermentuje to i s 10 % jen pomaleji. Minámální bezpečná dávka jsou 2 %.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jako velikostně je to na sedmičkovou sklenici, ale když dáš navrch zelný listy vcelku, tak by to mohlo pomoci udržet to všechno pod nima. A tlakem dobrý.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: nevíš, jestli tam pružina funguje i u 4l okurkáčů?
    Myslím hlavně velikostí té přítlačné destičky. Často dělám nahrubo strouhanou řepu, mrkev, ředkev atd. a je problém to udržet pod hladinou. Už mi to zvedlo i sáček s vodou :D
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GOGGA: s 5 % soli to jeste fermentuje? prijde mi to hrozne moc, vetsinou se dava 1-2%...
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    URPUTNIK: skoro stejne jako na zkvaseno - ocistim nat od tech tvrdych vlaken, rozkrajim na 3-5 cm dlouhe kousky, vyskladam do sklenice vertikalne, aby drzely samy o sobe, vrstvy prokladam zeleninou s vyssim obsahem cukru - typicky s mrkvi, ktera to kvaseni rozjede rychleji, pridam neco malo koreni (horcicne seminko, rebicek, koriandr), zaleju cca 3% solnym roztokem (zhruba jedna polevkova lzice na litr vody, (tvrda zelenina - 3 % roztok, mekka 5 %)), voda bez chloru (chlor by kvaseni zastavil, takze vodu prevarit a nechat odstat par hodin az den); vsechno co ma kvasit musi byt zatizeno a pod hladinou (kvaseni je anaerobni proces) - kdyz neco behem kvaseni vyplave, rychle to snime

    nenasel jsem uplne idealni dokumentacni fotku - tak posilam jednu, kde jsou navic jeste okurky, redkvicky a cibule

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    GOGGA: a mas nejaky recept? nebo se mam oprit o Zuzcinu studnici moudrosti?
    DIVER
    DIVER --- ---
    GOGGA: ad celer: já nevím, jak moc je to kvašení (asi spíš ne), ale miluju "nakládanej" celer, co ho vždycky dělal můj otec.

    recept: povařit celer, oloupat, nakrájet na tlustší plátky a naložit do vody s olejem, octem a solí a pepřem. do lednice (možná ne nutně) a za týden jíst. a je to boží ke všemu, k čemu si dáváte třeba nakládaný houby nebo okurky. současně i zvlášť.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    DIVER: diky celeru jsem s kvasenim zacal ja, byl jsem na nejakem michelinovskem sestichodu a posledni byl kvaseny celer, ktery z toho byl nejchutnejsi
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    GOGGA: to tescomi viko sedi treba na ikea sklenice a ty jsou ve trech nebo ctyrech velikostech; zavazi jsou super sklenena na amazon.de
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    kvaseni v medu - zazvor, citrony, jablka, mandle

    GOGGA
    GOGGA --- ---
    KAIAFOX: tescoma ma ted kvasnou sklenici se zatkou i se zavazim
    STOOL
    STOOL --- ---
    mám začátečnický dotazy na kombuchu. mám za sebou první várku (cca 2 a půl týdne), ve který se mi oddělila a k povrchu vyplavala mladá houba. jaká je lepší? ta stará, nebo tam mladá? jak ji uchovávat, když nechci zrovna dělat nápoj? včera jsem nápoj slil a část je lehce zakalená, je to v pořádku? do druhýho dne se mi v jedny láhvi udělal jakejsi slizovej chuchel, není to známka něčeho špatnýho? a jak to vlastně má chutnat? současnej nápoj je lehce kyselej (ještě kyselejc/octovějc voní) a perlivej. díky za rady, případně odkazy!
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAIAFOX: ziplockový sáček s vodou - rozleje se do tvaru skleničky... Případně tohle roztomilé udělátko

    Na ovoce a zeleninu | Reproplast - výrobce kuchyňských potřeb a pomůcek pro domácnost
    http://www.reproplast.cz/...oce-a-zeleninu-stlacovaci-pruzina-na-zeli-pickles.html?_ID=3152009230229
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KAIAFOX: ani ne, vyperu to jen v ruce pod tekoucí vodou, aby tam nezůstaly kousky a usušim, aby se to nezapařilo.. Trochu to chytne barvu od chilli a časem se dá vyměnit. Ten hadr náslesně i s šutrama skladuju v tý kvasný nádobě, aby se na to neprášilo a nedostávay nečistoty od hmyzu apod
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Jsem si koupil v ikee asi za kilo plastový kuchyňský prkýnko, že si z něj vyříznu piůlkruhy potřebný nelikosti, ale nakonec na to ani nedošlo. To dřevo mi přijde v cajku, ale bacha, docela nabyde směrem po létech, tak je potřeba počítat s reservou. Kolikrát se mi to tak nasálo, že jsem měl problém to vypáčit. Plena a šutry nade vše..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DYSTOPIK: Používám menší nádoby (tak litr/litr a půl), ale ty kameny jsou dobrý nápad, dík :). Zkusím si nějaký placáky opatřit na výletě :). Nedělá ti tam to plátno neplechu?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KAIAFOX: já měl vyříznutý dva půlkruhy z nějakýho jehličnanu, ale s větší nádobou (9L) jsem přešel na kus hadru (plátýnko, který mam na použití v kuchyni) zatížený kamenama (vyvařenejma, očištěnejma). Nikdy jsem s tim neměl víceméně problém, ale jsem radši, když všechen povnej podíl hezky obepnu tim hadrem a nic mi nevyplavává na hladinu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam