• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: no a naplnit to víc a mít to pod kvasnou zátkou. jinak ti to hned v dalším kroku zoctovatí.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Takže přetočit, nalahvovat, desinfikovat demižony a být v klidu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: to je křís - aerobní kvasijky.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LOJZA: P.S.: Ty větší útvary na hladině nejsou chomáčky plísně, jen povlakem pokryté poslední bubliny CO2 z kvasného procesu.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    “Koronavirus nám zabil cider, paní Millerová.” :’(

    Už to mělo být měsíc v lahvích, ale kvůli situaci jsem se k tomu nedostal (sklep s demižony 200 km daleko). Dnes jsem k tomu přišel a v některých demižonech jsou “mapy” na hladině - zřejmě povlak lehké plísně. Po přetočení (5 cm od hladiny vylévám) to chutná normálně. Je cajk to pít / lahvovat? Máte někdo zkušenost?

    RODWY
    RODWY --- ---
    nekdo pls houbu navic?
    rad se ujmu.)diky
    kombucha pripadne vodni kefir
    VANEK
    VANEK --- ---
    ANONYMOUSSE
    ANONYMOUSSE --- ---
    Ahoj, neměl byste prosím někdo na prodej/na výměnu některou z nekonečných "jogurtových" kultur (viili, filmjölk, matsoni, piimä...)? Vyměnit můžu buď za zdravej žitnej kvásek, nebo za domácí med.

    Slaný/Kladno/Praha.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Já bych zas chtěl napsat postřeh že kimchi je super začátečnickej projekt, pokud už ho člověk někdy ochutnal a trochu tuší jak má chutnat.

    Ono to působí na pohled složitě protože se pracuje s větším množstvím zeleniny a musí se svářet škrob a shánět spešl chilli a rybí omáčku tak. Ale je to dobrý i s nekorejským chilli který se dá koupit v chilli speciálce v kombinaci se sladkou paprikou (a nejspíš by to šlo i s kajenským "pepřem"), a squid brand rybí omáčka je celkem dobrá a dá se koupit skoro v libovolný vietnamský večerce.

    A ta zásadní výhoda oproti jednoduchým laktozeleninám je, že to kvasí strašlivě rychle a člověk nečeká týden až dva jak to bude chutnat a jestli to bude jedlé - za dva dny v teple se to dá jíst.

    A k tomu chilli - objednal jsem si teď půlkilový pytel gochugaru abych ho zkusil, ale moje zatím nejoblíbenější kimchi dělají dámy z World of Chilli, které používají pokud vím směs serrano a menší množství jolokie. Je to v průměru pálivější, ale ne nějak extrémně - ta zajímavá věc na ultrapálivých odrůdách (pro mě od habanera dál) je, že čím jsou pálivější, tím mají i silnější chuť, takže i malé množství, se kterým pokrm nechutná jako láva, je v chuti cítit.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Tak hlásim, že řepa dopadla po deseti dnech celkem na pohodu. Je teda trochu slanější, ale ne zas nějak hrozně. Skoro celou dobu tam byly na povrchu bublinky, ale jen vzduch - žádnej šlem, nebo nic podobnýho jsem tam neměl. Řepa teda byla nahrubo strouhaná, k tomu nějaký mrkve, trochu cibule, jarní cibulka, bobkáč, česnek...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: hele mě se osvědčuje 8 %, pod 5 % bych nešla, tipuju že to je důvod proč je většina prodávaných kombuč slabých a navinulých, čti hnusných. Já to chci z fakt silného čaje, aby to mělo chuť a aby to ještě bylo sladké.
    QUIP
    QUIP --- ---
    XCIDER: na podzim jsem delal (prvne v zivote) repu a bylo to super. Do jedne jsem jen pridal trochu zeli, druha byla zeli pul napul s repou. Oboje dopadlo dobre a bylo to vyborny uz po tydnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale je fakt, že jsem strouhala bio a v překvapivě slušné kondici a teď má obyč.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: hele když se nastrouhá, tak zvkasí rychle. Slem se na ní dělá často, ale když se počká, tak ho kyselejší bakterie sežerou, prostě mezistáduum. Nemusí být, ale když člověk nezpanikaří a nevyhod to, tak zmizí. (nebo taky ne, ale to je méně čatá varianta)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    Repa teda neni uplne idealni kvasivo, ani kdyz je na podzim cerstva, prijde mi ze lip zacnou kysat i nerezovy pribory... Zkousel jsem ji dvakrat, z toho jednou jsem ji zalil stavou z uz pekne rozjetyho zeli, v obou pripadech to dlouho nedelalo nic a nakonec jsem to vyhazoval kdyz se tam zacal delat hustej slem a kysely to porad nebylo
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ok, děkuji. Vyčkám a uvidím, co se bude dít
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak jsem to šla ochutnat a lák už je teda mléčně nakvašenej, ale řepa v kostičkách ani náhodou. Ta zelenina skladovaná od podzima už prostě není úplně narvaná betlémama živejch bakterií, tak jí to trvá dýl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: vydrž. Jednak není zas až takový vedro a taky tam máš té soli o fous víc. A bombastické kvašení to tak jako tak úplně nebude. Cukr do toho nedávej, šlo by to do alkoholova a to nechceš. Nakládala jsem řepné směsi někdy v pátek a taky to nijak neburácí. ochutnám to asi až zítra.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    mám od neděle naloženou pevážně řepu (+ nějakou mrkev, cibuli, bobkáč atd. 5% soli)

    Moc to zatím nejede. nevypadá to zle, ale žádný bombastický kvašení zatím nenastalo. Dal jsem tam trochu šťávy z kimchi, ale moc jí nebylo. Říkám si, že jsem tam mohl dát cukr. Na to jsem zapomněl..

    Když bych to chtěl trochu dodatečně podpořit třeba cukrem a trochou octa, bude mít efekt, když to jen rozpusím a naliju nahoru, nebo by to bylo lepší promíchat?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Asi mi nic jinyho nezbyde:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam