• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    Repa teda neni uplne idealni kvasivo, ani kdyz je na podzim cerstva, prijde mi ze lip zacnou kysat i nerezovy pribory... Zkousel jsem ji dvakrat, z toho jednou jsem ji zalil stavou z uz pekne rozjetyho zeli, v obou pripadech to dlouho nedelalo nic a nakonec jsem to vyhazoval kdyz se tam zacal delat hustej slem a kysely to porad nebylo
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ok, děkuji. Vyčkám a uvidím, co se bude dít
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tak jsem to šla ochutnat a lák už je teda mléčně nakvašenej, ale řepa v kostičkách ani náhodou. Ta zelenina skladovaná od podzima už prostě není úplně narvaná betlémama živejch bakterií, tak jí to trvá dýl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: vydrž. Jednak není zas až takový vedro a taky tam máš té soli o fous víc. A bombastické kvašení to tak jako tak úplně nebude. Cukr do toho nedávej, šlo by to do alkoholova a to nechceš. Nakládala jsem řepné směsi někdy v pátek a taky to nijak neburácí. ochutnám to asi až zítra.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    mám od neděle naloženou pevážně řepu (+ nějakou mrkev, cibuli, bobkáč atd. 5% soli)

    Moc to zatím nejede. nevypadá to zle, ale žádný bombastický kvašení zatím nenastalo. Dal jsem tam trochu šťávy z kimchi, ale moc jí nebylo. Říkám si, že jsem tam mohl dát cukr. Na to jsem zapomněl..

    Když bych to chtěl trochu dodatečně podpořit třeba cukrem a trochou octa, bude mít efekt, když to jen rozpusím a naliju nahoru, nebo by to bylo lepší promíchat?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Asi mi nic jinyho nezbyde:D
    VOZKA
    VOZKA --- ---

    alt text: "Once the lockdown is over, let's all get together and swap starters!"

    Kdyby jenom kvas. Jsem z těch lidí který v karanténě poprvý zkoušej kvasit a teď mám vedle sebe kvas, zázvorovku a zelí, a tenhle týden snad stihnu přidat mrkev a kimči.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: aha, tak ji prostě nech ležet :-D

    Jen si tak hoví.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ona normalne bublinky dela...hm..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: Tak tím pádem potřebuejš nějakou, co bude dělat bublinky a tudíž ti to bude dělat kombuču :-D. A nenechávat ji základním nálevu moc dlouho, jinak tam zase převládnou octová bakterie a kvasinky na přílišnou dlouhodobou kyselost zajdou.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: octove. v chuti nevidim rozdily oproti jinym matecnim blanam...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: a jak chutná to co produkuje?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: no prave ze se ji nechce.... uz lezi na dne asi mesic tj 3x vymeneny nalev
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: ona sama. Leží ti na dně v čerstvém nálevu a nebo ve starém?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    nekdo nejake tipy, jak primet kombuchu plavat na hladine?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Diky, provedu:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: ano. Případně to dej do chladu a nech to zrát v chladu. Další možností je nasypat vrstvičku soli nahoru, aby to opravdu nezačalo plesnivět.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Hoj prave mi dozralo shiro miso po 2,5 mesicich. Slo by pokracovat ve zrani, kdyz je v puvodni recepture na shiro odost min soli, nez pri dlouhodobem zrani? Diky za tip.
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    RED_KOMUSO: nukazuke!
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    NILA: Ano, je třeba se starat každý den. Odměnou je stálý přísun zeleninek - neukazuje.

    ZUZKAOU: Nevím, jestli posílají. Koupil jsem to normálně v supermarketu v Japonsku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam