• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    dej se vule mikroba!

    ted, 12h od nalozeni, ty vypeckovane zacinaji delat bublinky, ty bez zasahu se tvari, ze tam vubec nejsou .. takze dle ocekavani :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: dá se to kvasit vcelku, vypeckované je to rychleji, protože se mikroové prokousávají třešní z obou stran - zvenčí i zevnitř.

    Ale zrovna ty co jsou na fotce, tak jsou prostě hozené do láku, bez vypeckování, bez nařezávání, proto vypadají úhledně.

    jinak na bublaniny a jiné věci mám jeden z plastových bazmeků co jsou na webu od VANEK:.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VANEK: tak ja pochopil, ze pecka nevadi, ale dulezity je narusit tu slupku, asi aby se sul rychleji dostala dovnitr (a blokla alkoholove kvaseni?) .. mozna by stacilo je treba jenom nariznout .. udelam zitra nekolik ruznych malych davek a poreferuju :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    URPUTNIK: To jsem si taky říkal, jestli snad jsou v peckách nějaké inhibující taniny, nebo je to jedno. Ale udělátka existují, i když netuším, jak praktická:
    Odpeckovače | FAVI.cz
    https://favi.cz/produkty/kategorie/odpeckovace
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jsem poridil tresne dneska na trhu a rikam si, ze by z jejich kvasenych variant byl prima darek pro zenu, ktera holduje martini :)
    ale v tom receptu na dirty martiny povidas o napichovani na spejli, jak to jde dohromady s tim vypeckovavanim? kdyz to vypeckuju ja, imho to dost rozbije ten estetickej efekt :) a nebo na vypeckovavani tresni je nejaky udelatko, jako u oliv?

    a nebo se to da kvasit i vcelku? a mozna dokonce i se stopkou? to by bylo ve vysledku nejhezci .. a bude to nejvic 'wild fermentation' :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LITTLEWONDER: ne - žádné reakce. Ono to kvašení v břiše je dost pověra :-D
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    ZUZKAOU: z toho bude v bříšku jako v pokojíčku
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Helejte - ty kvašený třešně zkuste - to je fakt neuvěřitlě zajímavá věc. Takový jemnější olivy.

    Třešně | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/tresne
    N_I
    N_I --- ---
    DYSTOPIK: ja miluju.kvetak v kimchi prave..takze ted sem ho nalozil takto...jinak pomer soli teda nehlidam na.percenta ale davam vzdy od oka...
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    DYSTOPIK: to make I easy - 1 polevkovou lzici na litr
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK: to bohuzel netusim, ale verim, ze nam to Zuzka vysvetli :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: teda už jsem to četl dřív, ale musím říct, že jsem našel odpovědi na všechny otázky. Jen teda jak jsem psal (možná jsem to tam přehlíd), Když mam šťávu z kichi, která už byla odstavená v lednici, bude potentní jako startér?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK: veskery zaklady jsou tu :)

    Můj první ferment | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/muj-prvni-ferment
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    mam moc rád květáky a teď byly za dobrou cenu, tak jsem si říkal, že bych nějaký naložil. Asi nebudu vymejšlet žádný velký kouzla, přidal bych nějaký mrkve, cibule, česnek, možná bobkáč a tak.
    Ale měl bych k tomu tradičně nějaký dotazy.

    Jednak kolik asi tak dát soli? 2%, nebo nějak jinak..?
    Pak si řikám, jestli k tomu dát lupení od květáku. Běžně ho dávám třeba do polívky, ale nic jinýho jsem s ním nezkoušel. asi bych odstranil ty vnitřní řapíky..
    Nebo mam ještě doma řapíky od celeru. Mám je rád, ale bez tepelný úpravy jsou celkem tuhý.
    A poslední dotaz. Dělal jsem teď kimchi a dal jsem tam nějak zbytečně moc šťávy, takže po uložení do nádob mi zbylo asi třičtvrtě litru. Nechal jsem si to ve flašce, tak bych tam asi něco dal. Když už to mám teďka odstavený v lednici, když to bude v teple, podpoří to opět to kvašení, nebo by to jen ochutilo?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak vcera probehl velky ovesny experiment dle zkvaseno. Zkousel jsem slanou ovesnou kasi se syrem a restovanou cibuli, coz je za me dost luxusni jidlo, ktery budu urcite opakovat. Pak jsem se pokousel o puding, ktery jsem varil pres pul hodiny, ale huste kase jsem docilil, az po pridani zloutku. Na zahusteni jsem pouzil nasekany buraky a vysledek je za me takovy lepsi burakovy maslo. Poslednim vytvorem je kysel, u ktereho jsem dost zvedavy, jak dopadne. Dnes jsem na nej koukal a starter se mi oddelil od prevareneho kvasu. Kazdopadne dle chuti se ani nedivim, ze z toho lide delaji "Baileys", coz chci taky zkusit pro zenu + urcite letni polevku.

    ZUZKAOU: dnes jsem ochutnal stonky a jsou gut. Akorat si myslim, ze budou lepsi studeny, tak jsem je premistil do lednice a uvidim odpoledne. Ty vetsi kusy budu ochutnavat odpoledne, tak jsem zvedavy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: slitou kombuchu uchovávej v pevné lahví bez přístupu vzduchu, nebude dál octovatět
    Blánu dej do "hotelu". udělej sladký čaj, tak okolo 12-15 % dej tam blány a umožni přístup vzduchu.
    RODWY
    RODWY --- ---
    ahoj,pocka na me kombucha/houba 3tydny v lednici,mam ji dat mlsani?
    btw..jak dlouho uchovavate slitou kombuchu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    moc zajímavý ebook o kimčchi, včetně severokorejských - od uprchlíků na západ

    https://fdc6747e-944c-4e68-b58a-77775a9aed6f.filesusr.com/...a7_1adebfe2233c4649991dd936257c25ca.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AZERETT: tady to dělají normálně na slano v láku.
    Fermented Cherries with Thyme and Black Pepper — ODDBOX
    https://www.oddbox.co.uk/blog/2018/7/25/fermented-cherry-recipe


    Ale jinak chceš čatní

    https://www.tasteofhome.com/recipes/spiced-cherry-chutney/
    a kldině ho zkvas

    Lacto-fermented Cherry Chutney Recipe
    https://www.culturesforhealth.com/...cipe/lacto-fermentation-recipes/lacto-fermented-cherry-chutney/


    A samozřejmě že si můžeš udělat vlastní maraschino do koktejlů - nalož je do alkoholu a přidej k tomu cukr a citron.
    AZERETT
    AZERETT --- ---
    Ahoj, máme teď doma třešně z našich stromů. Ráda bych je zkvasila.
    Zkoušel jste někdo nějak kvasit/fermentovat/nakládat třešně?
    Když je dám dohromady s cukrem, tak to půjde spíše do alkoholu ne?
    A když zase se solí, aby to zkvasilo, tak si zase říkám že to asi nebude úplně dobré.
    Nebo nějaký další tipy co s třešněmi?
    Marmelády, sirupy a nakládané a zavařené už je mám :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam