• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak vcera probehl velky ovesny experiment dle zkvaseno. Zkousel jsem slanou ovesnou kasi se syrem a restovanou cibuli, coz je za me dost luxusni jidlo, ktery budu urcite opakovat. Pak jsem se pokousel o puding, ktery jsem varil pres pul hodiny, ale huste kase jsem docilil, az po pridani zloutku. Na zahusteni jsem pouzil nasekany buraky a vysledek je za me takovy lepsi burakovy maslo. Poslednim vytvorem je kysel, u ktereho jsem dost zvedavy, jak dopadne. Dnes jsem na nej koukal a starter se mi oddelil od prevareneho kvasu. Kazdopadne dle chuti se ani nedivim, ze z toho lide delaji "Baileys", coz chci taky zkusit pro zenu + urcite letni polevku.

ZUZKAOU: dnes jsem ochutnal stonky a jsou gut. Akorat si myslim, ze budou lepsi studeny, tak jsem je premistil do lednice a uvidim odpoledne. Ty vetsi kusy budu ochutnavat odpoledne, tak jsem zvedavy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RODWY: slitou kombuchu uchovávej v pevné lahví bez přístupu vzduchu, nebude dál octovatět
    Blánu dej do "hotelu". udělej sladký čaj, tak okolo 12-15 % dej tam blány a umožni přístup vzduchu.
    RODWY
    RODWY --- ---
    ahoj,pocka na me kombucha/houba 3tydny v lednici,mam ji dat mlsani?
    btw..jak dlouho uchovavate slitou kombuchu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    moc zajímavý ebook o kimčchi, včetně severokorejských - od uprchlíků na západ

https://fdc6747e-944c-4e68-b58a-77775a9aed6f.filesusr.com/...a7_1adebfe2233c4649991dd936257c25ca.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AZERETT: tady to dělají normálně na slano v láku.
    Fermented Cherries with Thyme and Black Pepper — ODDBOX
    https://www.oddbox.co.uk/blog/2018/7/25/fermented-cherry-recipe

Ale jinak chceš čatní

https://www.tasteofhome.com/recipes/spiced-cherry-chutney/
    a kldině ho zkvas

Lacto-fermented Cherry Chutney Recipe
    https://www.culturesforhealth.com/...cipe/lacto-fermentation-recipes/lacto-fermented-cherry-chutney/

A samozřejmě že si můžeš udělat vlastní maraschino do koktejlů - nalož je do alkoholu a přidej k tomu cukr a citron.
    AZERETT
    AZERETT --- ---
    Ahoj, máme teď doma třešně z našich stromů. Ráda bych je zkvasila.
    Zkoušel jste někdo nějak kvasit/fermentovat/nakládat třešně?
    Když je dám dohromady s cukrem, tak to půjde spíše do alkoholu ne?
    A když zase se solí, aby to zkvasilo, tak si zase říkám že to asi nebude úplně dobré.
    Nebo nějaký další tipy co s třešněmi?
    Marmelády, sirupy a nakládané a zavařené už je mám :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: to je pořád v cajku. jakmile to začne smrdět, tak je to špatně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: ok a ta vůně je možná spíš jako nalozena cizrna, když jsem se tam ještě stavil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: hele počkej až přejde ta fáze prudkého kvašení.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: těžko říct, ale nejvíc mi to připomíná vůni naložených zrn kukuřice. Pěnu jsem odstranil, vše zamíchal a vypadá to dost živě. Může být uz ready, když jsem ho naložil v sobotu ráno? Bojím se, že zítra to poteče po zemi :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: mno, jak je to cejtit? Ta tmavá se mi tam nelíbí. Pěna je od rozpuštěných škrobů.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: no takže... ořechy v medu. Dopadly. Nějak. Ochutnávala jsem to v průběhu vaření a nejdřív jsem si nadávala, že dokurvit kilo medu, aby chutnalo jak ušní maz, to udělám jen já. Jenže pak se ořechy nějak rozvářely a celé to tmavlo a chuť se měnila a sjednocovala a nakonec to chutná trochu jako kombinace mandlí, hrušek a karamelu. A ztuhlo to na černý beton. Takže pokus dopadl míň špatně, než jsem se obávala, ale ne dost dobře, abych ho opakovala.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Od soboty jedu ovesny vlocky a toto se objevilo na povrchu. Chapu spravne, ze to nic neni a staci to odstranit? Co se tyce skladovani, tak predpokladam, ze staci odstranit kvas a nechat v lednici?

Diky!

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: http://www.domacimlekar.com/forum-dm/topic/ricotta/

1) Syrovátka – čerstvá

– Pro tuto metodu je optimální pH = 6,3 ( celkově vhodné je pH 6,4 – 6,2)

(ti co nemají pHmetr, nemusí zoufat, u většiny běžných sýrů se pH syrovátky těsně po odčerpání obvykle pohybuje v příznivých hodnotách, takže není třeba nic měřit).

2) Mléko

– 10% objemu syrovátky

Př.: Jestliže máme 3 l syrovátky, přidáme 300 ml mléka.

3) Sůl

– Pro ty, kdo chtějí aby výsledný sýr byl „na slano“, přidávají se 2% hmotnosti syrovátky.

Je to však velmi subjektivní. Osobně mi to připadá až moc, dávám méně (něco nad 1%)

– Kdo nechce slanou variantu, sůl přidávat nemusí, přesněji je vhodné přidat pouze špetku soli.

4) Kyselina citrónová

– 2 gramy / litr syrovátky.

– Ideálně by měla být ve formě 10% roztoku = rozpuštěná ve vodě o teplotě 35°C (stačí vlažná).

POSTUP VÝROBY:
    • Syrovátku bezprostředně po výrobě sýru zahřejeme na 65°C.

• Přidáme 10% mléka + 2% soli – pokud chceme slanou variantu, v případě že ne, tak jen špetku.

• Dále zahřejeme až na 78°C, hrnec odstavíme z ohně (z kamen) a necháme 15 minut odstát.

• Po 15ti minutách pokračujeme v záhřevu až na konečných 90°C, v tomto momentě přidáme kyselinu citrónovou a energicky krátce promícháme (ricotta by měla vločkovat).

Pokud by k vločkování nedocházelo, je možné přihřát o 1 – 2°C, bylo by možné případně jít až na 95°C, ale vyšší teplota se už nedoporučuje.

• Sundáme z ohně a necháme cca 5 – 10 min odstát. Ricotta by měla krásně vyplavat na povrch, je možné jí lžící nebo nějakou naběračkou „nahrnout“ od krajů k prostředku sebrat a dát do formičky nebo do plátýnka vykapat.

POZNÁMKY:
    • Tuhost – kdo by chtěl případně o něco měkčí Ricottu, bylo by možné přidat kys. citronovou už při 88°C. Je však nutné počítat s problematičtějším vločkováním. Ale nemusí to tak být, vždy záleží na syrovátce.

• Vysrážená bílkovina klesá ke dnu – neshlukuje se na hladině = příliš okyselená syrovátka. To se čas od času může stát každému. Nic škodlivého to nepředstavuje, akorát se mnohem hůř a déle filtruje.

• Někteří v domácích podmínkách používají i při tomto způsobu výroby místo kys. citronové přeceděnou citrónovou šťávu. V principu to jistě funguje. Osobně to vyzkoušené nemám. Problém je malinko v dávkování, protože obsah kyselin v ovoci je přeci jen proměnlivý.

Samozřejmě existuje víc funkčních postupů na výrobu Ricotty, ať už se jedná o používání různých srážedel nebo prokysané syrovátky, s přídavkem většího množství mléka , bez přidání mléka, pouze z mléka atd. Varianta se srážedlem na Ricottu např. viz Domácí mlékař str. 113.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: kys. citronová? Koncentrace nevím a domácího mlékaře tu neám, ale kdyžtak napiš Kláře a poptej se https://www.facebook.com/domacimlekar/
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na jiné téma (ale mlékárenský klub jsem nenašel): Poslední dobou zkouším vodu od mozzarelly nevylít, ale vysrážet si z ní ještě jednu dávku sýra (lepší značky jsou překvapivě vydatné). Existuje nějaké zázračné koagulans dostupné v běžné kuchyni? Ocet ne vždy úplně zabere a je ve výsledku dost cítit, alkoholu je škoda (respektive syrovátkové koktejly nejsou žádná sláva a kdybych to měl pít všechno, můžu rovnou v původním stavu).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: česnek kvasí krásně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: jj uz jsem cetl tento tyden a dnes mi ho akorat zena koupila. Jeste jsem poslechl ty dva podcasty a chystam se na repu a slanou ovesnou kasi, na kterou jsem obzvlast zvedavy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Helejte ten chřest zkuste - je to můj letošní objev sezony. A teda lepší je ve směsi a s nakládacím kořením.

Chřest 2 | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/chrest-2
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Super, tak to zkusim :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam