• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, to jsem nevěděl. Možná jsem plísni předešel tím, že jsem 2x denně sklenici promíchal :) Cca druhý den začal obsah kvasit, po dvou dnech přestal a celkem po týdnu jsem vmixoval ocet, povařil a zavařil. Chuť parádní, alkohol ani ocet jsem po dokvašení necítil...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád, politický vězeň z osmdesátek, mi v pátek v hospodě podrobně vykládal, jak si dělali alkohol z chleba a džemu a dokonce ho zvládli (na pracovišti ve Škodovce) i destilovat. Zuzko, nechtěla bys přijet na Letnou udělat s ním rozhovor? (Klidně i do PN.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: cokoliv je v kontaktu se vzduchem, tak má výrazně vyšší riziko, že zplesniví. Takže pokud už to nemáš aerobně zkysané do alkoholova a nechceš aby ti tam začalo octové kvašení, tak chceš vyfičet vzduch.
    V rámci kvašení past je nejjednodušší nalejt na to vrstvu olivového oleje - zlepší ti pak výslednou chuť.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, děláte někdo doma srirachu? Aerobně nebo zavřenou? Já teď dodělal várku jen zakrytou ubrouskem a chuťově moc dobrá, co ale čtu, tak spousta lidí na internetu sklenici zavírá víčkem... Včera jsem začal kvasit chilli s rajčaty. mám raději zavřít nebo můžu udělat stejně jako předchozí várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jako může a nemusí. Ale s tím zelím máš pravdu. Tak to tam vraž a poreferuj!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    To kvašení se rozjede, aj když to bude celou dobu naložené v lednici? Kysaný zelí se do utopenců dává.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: no pokud to tam dáš syrové, tak co tam bude se sacharidy, začne nejspíš ještě kvasit. Což může pro lidi být plus i mínus.

Spíš bych ji použila jako základ na další kvašení, pokud ji nechceš sníst (saláty, sendviče, dipy, pomazánky, omáčky)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Mám pytlík kvašené cibule z výroby kvašáků, použili byste ji do utopenců?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ma nekdo zkusenosti s vyrobou Natto misa?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, chtel bych podekovat Zuzce za nekonecnou inspiraci a poporucuji vsem vyzkouset domaci umebosky. Letos skoro 8 litru a pred sebou 7 mesicu kvaseni:)

LISHKA
    LISHKA --- ---
    ahoj, nemáte někdo prosím fermentační kulturu na zázvorové pivo?
    https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo tady to je beznadějně vyprodané...
    Kdyžtak pošta, díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: kluci z kojibakers mají hrachové a moc dobré https://eshop.kojibakers.cz/miso-hrachove-250g/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: ono se mi to nestalo poprvé, když tak přemýšlím, i po korejské variantě misa, buď mi vadí slanost, nebo soja :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: jaoot slyším to poprvé, ale možné je všechno. jestli dobře počítám, tak chtějí 50 g toho misa, že? to je docela dost...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Je normální efekt miso v jídle, že se poněkud rozbouří pajšl? Nic extra dramatického, jen poněkud větší plynatost a poněkud jiná konzistence.
    Použila jsem shiro miso a tenhle recept (mimochodem moc dobrý)
    https://opu.peklo.biz/p/20/07/20/1595273413.jpeg
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Tak jsem to zkusil s visnema a s nezralyma spendlikama.
    Vypeckovany visne kvasi rychle a na chut je to velmi zajimavy. Pridal jsem to do zeleninoveho salatu misto oliv a za me super.

Ty spendliky se vypeckovat nedaji, takze jsem je jen zkusil nariznout kolem dokola, kvasi to velmi pomalu. I po zkvaseni to nejde nijak dobre oddelit od pecky, takze tohle do salatu, nebo jineho jidla moc dobre nepujde. Ale da se to tak nejak okusovat od pecky samostatne.

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMAHL: v podstatě ano. Jsi schopný si dojet do Hornch Měcholup? Případně máš mléčný kefír, aby mě to motivovalo to někam vozit? ;-D
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Poptávám klon kombučy v Praze, jsem tu správně? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: slej část láku a nařeď to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam