• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: vydlabat
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: co semínka? Nechat? Vyhodit?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: asi si sedim na vedeni.....diky:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jo, nejjednodušší bude relish - tedy nasekat na kostky, přidat k tomu třeba cibuli, česnek a chilli.
    FITH: https://www.zkvaseno.cz/okurkove-kimci-oi-sobaegi
    FITH
    FITH --- ---
    FITH
    FITH --- ---
    ZATAMOKO: Tak z nich udelej kimchi,na zkvaseno mas recept. Ja to delam pomerne casto a mam to moc rada. K tomu si uvarim ryzi s kroupama a je mnam.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nějak se nám rozjely salátovky ve skleníku (odrůda Gergana) a byť je už dva měsíce jíme denně, tak jich stále neubývá :))
    Proti blátu z krámu jsou dost pevné, méně vodnaté a tak nějak mají blíž k nakladačkám.
    Tak si říkám jestli je nezkusit zkvasit?
    Zkoušel jste někdo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: no to se právě snažím říct, že nechceš dolévat vodu, ale vyrobit mošt :-D
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ok, udelam dve varky... Jednu rozmixuju a precedim, druhou jen poradne rozmackam. Budu to delat do 4litrovek. kolik myslis, ze mam dolit vody? Tj. pomer. hrozny voda?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: já bych to rozmixovala a přecedila... nebo to aleson podrť. přidávat k hroznu cukr je zbytečné, pokud to rozumně zpracuješ.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: nakrmil bych to cukrem stejne jako u slupek z jablek. Jen me zajima, zda u hroznu udelat neco jinak nebo je postup stejny jako u slupek.... A zda mohu davat cele trsy hroznu nebo jednotlive kulicky protoze to by bylo hrozny sr*** to odkulickovat...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. nemáte někdo přebytečný kousek octové matky? Mě se stále dělá jen zákal a sice to funguje, ocet octovatí, ale čistě pocitově bych byla ráda, kdyby tam plaval nějaký viditelný octotvůrce :)

    Zatím jedu ocet z přebytečného laciného vína a z padančat a nemůžu se rozhodnout, který je lepší.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Mam o tom jen povrchni vedomosti, ale mel jsem za to, ze to kvaseni nejlip nastartuje prave z tech slupek. Pokud je to tak, tak by teda bylo vyhodny to nechat nastartovat se slupkama a pak je z toho za par dnu vyndat? (kdyz nemam jiny starter)
    Nebo je lepsi to rovnou delat jen z mostu? (zajima me to hlavne na jablecny ocet, protoze mam velky prisun jablek :) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: potřebuješ v tom dostatek cukru, aby ti vznikl dostatek alkoholu, aby se tento mohl proměnit na ocet
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: no udělej z toho mošt a nech to zkvasit. čím více slupek tam bude tím méně čistý ocet ti vznikne a tím déle bude trvat, ně dozraje. stejně jako jablečný ocet je mnohem lepší z mostu, než jen že slupek ve vodě.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Ahoj Zuzko, dostal jsem vetsi mnozstvi hroznoveho vina a napadlo me z nej udelat ocet. Myslis ze postupovat stejne jako pri jablecnych slupkach? Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: vyvařit - klidně bych je vrazila třeba na půl hodiny do papiňáku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: ok, diky
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KLEINZACH: Imho vyvařit.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdravim,
    prosimvas zplesnively mi nejak "kameny" na zatizeni zeli v zelaku. jsou z nejake keramiky a tam kde neni glazura jsou chomacky plisne... co s tim? desinfikovat v savu a jeste treba prevarit? nebo je to zalezle vevnitr a mam to radsi vyhodit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jednatel čtverák MAREK SIWY.

    Marek Siwy (@mareksiwy91) • Fotky a videa na Instagramu
    https://www.instagram.com/mareksiwy91/?hl=cs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam