• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdravim,
    prosimvas zplesnively mi nejak "kameny" na zatizeni zeli v zelaku. jsou z nejake keramiky a tam kde neni glazura jsou chomacky plisne... co s tim? desinfikovat v savu a jeste treba prevarit? nebo je to zalezle vevnitr a mam to radsi vyhodit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jednatel čtverák MAREK SIWY.

    Marek Siwy (@mareksiwy91) • Fotky a videa na Instagramu
    https://www.instagram.com/mareksiwy91/?hl=cs
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Od téhle věci mi přišel mail, někdy v zimě děsně arogantní mail, že si máme upravit text o kombuše na webu, že tam lžeme o tom, že nemá žádné prokázané účinky a že je nejlepší domácí, protože domácí je jedovatá a divná a oni mají tu jedinnou správnou.

    A že bych jim měla líbat ruce, protože když to přepíšu, tak mi pošlou vzorky a mám jim udělat reklamu.

    Ukázalo se že teda to je firmička nějakého magora, co se sám vydává za svou sekretářku. Dotynčý není hipstr, ale zmrdeček nejspíš s historií v MLM, nebo u finančních poradců a zatím cílí hlavně na fitka.

    A strašně se urazil, když jsem vcelku dost přímočaře napsala že je hlupák a že by se měl naučit základy marketingové komunikace.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Přesolila jsem vodu na kvašení okurek a cuket, nechtělo se to ani rozjet. Tak jsem vše propláchla a zalila jen čistou vodou, kvas se rozjel. Pak ještě jedna výměna a výsledek je už jedlej. :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Ňáký hipstři začli vyrábět kombuču a cílit na mě FB reklamu:
    MAGU® I Bacterial Shots
    https://www.magu.co/obchod/bacterial-shots
    Cením copywriting, názvem počínaje přes "Naše bakteriální shoty se vyznačují výraznou chutí. Chuťově připomínají kombinaci ginger shotu s kvalitním šampaňským." až po začlenění "Nejužitečnější negatívní recenze: Odporny
    Dostala sem od kamarada.. Nevsimla jsem si, že to musim mit v lednici. Po trech dnech co sem to mela ve spajzu mi v lahvich vyrostly nejaky rosolovity veci co vypadali jako houby. Nechutny, letelo to rovnou do kose"
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CHOBOT: to s tim samozrejme ma spolecny, octovy kvaseni potrebuje kyslik, alkoholovy ne.
    Nenapsal jsi co z toho chces vyrabet, ale pokud je to cider/jabcak, dej tam kvasnou zatku hned
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Když vrazim jablečnej mošt do skleněnýho demižonu na prokvašení, mám to při primárním kvašení nechat na vzduchu, tj. pod hadrem, nebo rovnou pod kvasnou zátkou, tj bez přístupu vzduchu?

    Názory se liší a nejsem si jistej, co je správně / lepší. Subjektivně preferuju pod zátkou, pze bez toho se mi při pokusech častěji rozjelo octové kvašení, ale to s tím nemusí mít nic společnýho.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SKAFF: jen jestli máš vodu po okraj, tak až to začne budlat, tak ti tu bude přetejkat.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    SKAFF: staci jak mas .. musi to byt pod hladinou, coz splnujes
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    První fermentos, nicméně informace se rozcházejí, mám to zatížený pasující skleničkou a vodu mam až po okraj, nic nevyčuhuje. Mám to takhle nechat nebo ještě nahoře celý ojet fresh folií a stáhnout gumou?


    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Původně jsem se ptal na magorák: "no, prostě se vzal dvacetidekovej pytlík čaje"…
    VANEK
    VANEK --- ---
    LOJZA: Plusmínus (on to líčil podrobně, ale bylo to v hospodě, pročež sháním interviewerku, místo abych to zapsal sám), ale pomeranče jsou pro hipstry; v osmdesátkách byly jinačí zdroje cukrů a dneska se doporučuje
    Pineapple sales soar 900% in South Africa amid alcohol ban | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/...e-8277133/Pineapple-sales-soar-900-South-Africa-amid-alcohol-ban.html
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, to jsem nevěděl. Možná jsem plísni předešel tím, že jsem 2x denně sklenici promíchal :) Cca druhý den začal obsah kvasit, po dvou dnech přestal a celkem po týdnu jsem vmixoval ocet, povařil a zavařil. Chuť parádní, alkohol ani ocet jsem po dokvašení necítil...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kamarád, politický vězeň z osmdesátek, mi v pátek v hospodě podrobně vykládal, jak si dělali alkohol z chleba a džemu a dokonce ho zvládli (na pracovišti ve Škodovce) i destilovat. Zuzko, nechtěla bys přijet na Letnou udělat s ním rozhovor? (Klidně i do PN.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: cokoliv je v kontaktu se vzduchem, tak má výrazně vyšší riziko, že zplesniví. Takže pokud už to nemáš aerobně zkysané do alkoholova a nechceš aby ti tam začalo octové kvašení, tak chceš vyfičet vzduch.
    V rámci kvašení past je nejjednodušší nalejt na to vrstvu olivového oleje - zlepší ti pak výslednou chuť.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, děláte někdo doma srirachu? Aerobně nebo zavřenou? Já teď dodělal várku jen zakrytou ubrouskem a chuťově moc dobrá, co ale čtu, tak spousta lidí na internetu sklenici zavírá víčkem... Včera jsem začal kvasit chilli s rajčaty. mám raději zavřít nebo můžu udělat stejně jako předchozí várku?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jako může a nemusí. Ale s tím zelím máš pravdu. Tak to tam vraž a poreferuj!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    To kvašení se rozjede, aj když to bude celou dobu naložené v lednici? Kysaný zelí se do utopenců dává.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam