• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. nemáte někdo přebytečný kousek octové matky? Mě se stále dělá jen zákal a sice to funguje, ocet octovatí, ale čistě pocitově bych byla ráda, kdyby tam plaval nějaký viditelný octotvůrce :)

    Zatím jedu ocet z přebytečného laciného vína a z padančat a nemůžu se rozhodnout, který je lepší.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Mam o tom jen povrchni vedomosti, ale mel jsem za to, ze to kvaseni nejlip nastartuje prave z tech slupek. Pokud je to tak, tak by teda bylo vyhodny to nechat nastartovat se slupkama a pak je z toho za par dnu vyndat? (kdyz nemam jiny starter)
    Nebo je lepsi to rovnou delat jen z mostu? (zajima me to hlavne na jablecny ocet, protoze mam velky prisun jablek :) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: potřebuješ v tom dostatek cukru, aby ti vznikl dostatek alkoholu, aby se tento mohl proměnit na ocet
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: no udělej z toho mošt a nech to zkvasit. čím více slupek tam bude tím méně čistý ocet ti vznikne a tím déle bude trvat, ně dozraje. stejně jako jablečný ocet je mnohem lepší z mostu, než jen že slupek ve vodě.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: Ahoj Zuzko, dostal jsem vetsi mnozstvi hroznoveho vina a napadlo me z nej udelat ocet. Myslis ze postupovat stejne jako pri jablecnych slupkach? Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLEINZACH: vyvařit - klidně bych je vrazila třeba na půl hodiny do papiňáku.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: ok, diky
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KLEINZACH: Imho vyvařit.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    zdravim,
    prosimvas zplesnively mi nejak "kameny" na zatizeni zeli v zelaku. jsou z nejake keramiky a tam kde neni glazura jsou chomacky plisne... co s tim? desinfikovat v savu a jeste treba prevarit? nebo je to zalezle vevnitr a mam to radsi vyhodit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jednatel čtverák MAREK SIWY.

    Marek Siwy (@mareksiwy91) • Fotky a videa na Instagramu
    https://www.instagram.com/mareksiwy91/?hl=cs
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Od téhle věci mi přišel mail, někdy v zimě děsně arogantní mail, že si máme upravit text o kombuše na webu, že tam lžeme o tom, že nemá žádné prokázané účinky a že je nejlepší domácí, protože domácí je jedovatá a divná a oni mají tu jedinnou správnou.

    A že bych jim měla líbat ruce, protože když to přepíšu, tak mi pošlou vzorky a mám jim udělat reklamu.

    Ukázalo se že teda to je firmička nějakého magora, co se sám vydává za svou sekretářku. Dotynčý není hipstr, ale zmrdeček nejspíš s historií v MLM, nebo u finančních poradců a zatím cílí hlavně na fitka.

    A strašně se urazil, když jsem vcelku dost přímočaře napsala že je hlupák a že by se měl naučit základy marketingové komunikace.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Přesolila jsem vodu na kvašení okurek a cuket, nechtělo se to ani rozjet. Tak jsem vše propláchla a zalila jen čistou vodou, kvas se rozjel. Pak ještě jedna výměna a výsledek je už jedlej. :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Ňáký hipstři začli vyrábět kombuču a cílit na mě FB reklamu:
    MAGU® I Bacterial Shots
    https://www.magu.co/obchod/bacterial-shots
    Cením copywriting, názvem počínaje přes "Naše bakteriální shoty se vyznačují výraznou chutí. Chuťově připomínají kombinaci ginger shotu s kvalitním šampaňským." až po začlenění "Nejužitečnější negatívní recenze: Odporny
    Dostala sem od kamarada.. Nevsimla jsem si, že to musim mit v lednici. Po trech dnech co sem to mela ve spajzu mi v lahvich vyrostly nejaky rosolovity veci co vypadali jako houby. Nechutny, letelo to rovnou do kose"
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CHOBOT: to s tim samozrejme ma spolecny, octovy kvaseni potrebuje kyslik, alkoholovy ne.
    Nenapsal jsi co z toho chces vyrabet, ale pokud je to cider/jabcak, dej tam kvasnou zatku hned
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Když vrazim jablečnej mošt do skleněnýho demižonu na prokvašení, mám to při primárním kvašení nechat na vzduchu, tj. pod hadrem, nebo rovnou pod kvasnou zátkou, tj bez přístupu vzduchu?

    Názory se liší a nejsem si jistej, co je správně / lepší. Subjektivně preferuju pod zátkou, pze bez toho se mi při pokusech častěji rozjelo octové kvašení, ale to s tím nemusí mít nic společnýho.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SKAFF: jen jestli máš vodu po okraj, tak až to začne budlat, tak ti tu bude přetejkat.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    SKAFF: staci jak mas .. musi to byt pod hladinou, coz splnujes
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    První fermentos, nicméně informace se rozcházejí, mám to zatížený pasující skleničkou a vodu mam až po okraj, nic nevyčuhuje. Mám to takhle nechat nebo ještě nahoře celý ojet fresh folií a stáhnout gumou?


    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Původně jsem se ptal na magorák: "no, prostě se vzal dvacetidekovej pytlík čaje"…
    VANEK
    VANEK --- ---
    LOJZA: Plusmínus (on to líčil podrobně, ale bylo to v hospodě, pročež sháním interviewerku, místo abych to zapsal sám), ale pomeranče jsou pro hipstry; v osmdesátkách byly jinačí zdroje cukrů a dneska se doporučuje
    Pineapple sales soar 900% in South Africa amid alcohol ban | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/...e-8277133/Pineapple-sales-soar-900-South-Africa-amid-alcohol-ban.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam