• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    MORRELLI
    MORRELLI --- ---
    KOCHANSKA_CH: řepa?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tohle bude taky napínavý. :-)

XCIDER
    XCIDER --- ---
    popripade se tyhle 5litrovy demizonky daji obcas najit odlozeny vedle kontejneru na sklo. Ja osobne teda cider kvasim normalne v 2L PETce, ma to vyhodu v tom ze to muzu nechat kvasit pod tlakem pro vyssi nasyceni CO2, to bych si ve skle netroufnul...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na pětilitrové demižony je ideální si koupit takové to hnusné víno ve skleněných džbáncích, z vína případně udělat ocet (prostě se to nechá stát vnějakém lavoru zakryté plátnem.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ART_OF_CAN: IMHO je 5 litrů strašně málo. Doporučoval bych 20 - 25 litrový demižon (na bazoši a sbazaru je inzerátů spousta, za 2 - 3 stovky se dá sehnat) + špunt a kvasnou zátku v nějakém vinařském eshopu nebo dobře vybaveném železářství / zahradních potřebách. Když se mu cider povede, tak mu zachutná a fakt bude nešťastný, že to dal jen do pětilitrovky :) Me, IRL. Navíc, pokud chce vyšší zbytkový cukr, měl by kvasit pomalu a třeba co 2 týdny přepouštět - kal na dně odstranit a čistý cider nechat zase čeřit. To samo o sobě minimálně několik deci, ale spíš jednotek litrů spotřebuje. Plus průběžná degustace :) 5 litrů je fakt málo ;) Pro případné praktické tipy jsem k dispozici, cider dělám od sezóny 2018.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    Zdravím, tohle auditko sleduju už nějakou dobu, přesto, ze se nezapojuju. Teď by se mi ale hodila vaše pomoc. Kamarád má zahradu plnou jablek, moštu už udělal desítky litrů a přišel čas změnit chutě. Rád by vyrobil cider. Shání nádobu, a protože je jako já....fermentič teoretický...chtěl by si ideálně nádobu půjčit a pak zas vrátit. Není tady někdo, kdo by mu půjčil 5ti litrovou fermentační nadobu s kvasnou zátkou a kohoutem na testování? Stačilo by na chvíli, podle mě má tak na jednu dávku. Pokud by to někomu z vás dávalo smysl, budu ráda, když mi napíšete do pošty a já vás propojim. Za vypůjčku se sama zaručím. Kvašení zdar!
    VELADA
    VELADA --- ---
    ZATAMOKO: řepa má tendenci slizovatět i třeba taková ta vařená co se prodává v pytlících. Jeden den otevřu, dám do ledničky, a za dva dny jsou zbylý řepy oslizlý. Nepozoruju změnu chuti ani nějaký jiný vady, jist se to dá normálně.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: no kvasí to mocně a už se to dere ven ze sklenice skrz kvasnou zátku. Ještěže jsem to prozíravě dal i do hrnce :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jestli je tu nekdo, kdo dela domaci jogurt a hleda inspiraci, tak doporucuji jako dochuceni toto maslo. Chutna to pak luxusne. Viili si delam od kvetna skoro kazdy vsedni den a nemuzu uverit, ze se toho neda prejist. Samo jeste kombinuji s marmeladou :)

Bell Plantation PB2 Powdered Peanut Butter - FitStore.cz - Váš eshop s doplňky stravy
    https://www.fitstore.cz/bell-plantation-pb2-powdered-peanut-butter/?variantId=17759
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: máš tam nějakou slizutvornou bakterii. Když to necháš ještě kvastit, tak nakonec bakterie ten sliz sežerou, protože je to sacharid.

Repa to občas dělá. Dokud to nesmrdí a nebo to není plíseň, tak prostě počkej ještě týden a když to nezabere tak to dej na 2 týdny do lednice a pak to zkontroluj.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jsem zase řepu a tekutina po 4 dnech výrazně zhoustla, vypadá jako zahuštěná škrobem. Chuť je ok. Nevíte čím to může být?
    Použil jsem 10% cibule, 3% výluhu z hřebíčku, 2.5% soli a zbytek do 100% řepa nahrubo nastrouhaná.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I: já ji používám běžně do vaření, samozřejmě v patřičném množství, nedávám ji na kila, samotnou bych nesnědl určitě. Ale lžička na malou hlávku zelí mi přišla tak akorát, navíc v té kupě korejského chilli se to musí ztratit. Asi netradiční, ale je to chutné a jsou to vitaminy (tím si vždycky odůvodním ledaccos, co mi chutná, ostatně vitaminy jsou i v pivu :) )
    N_I
    N_I --- ---
    CERMI_FOX: tam to vidím stejně, taky mám rád pálivo kyselé...a víceméně se mi to daří, jen mě překvapila ta carolina což je dost síla..:)
    mě se třeba nedaří ten bambus dobře naložit aby chutnal tak supr kyselo-palive, jak v hale č. 5 :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I: mě to tak chutná :) , vlastně pálivokyselá ( v tomhle pořadí síly) chuť byl tak trochu cílem. Přesně takové jsem měl kdysi v nějaké vietnamské hospodě tam jsem se naučil, že kimči vlastně může být dobré a ne hořkokyselé rozblemcané cosi.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Ale tohle je docela zábavné HLP:
    Miliardář z máminy kuchyně, který dobyl Ameriku kvašeným čajem
    https://forbes.cz/miliardar-z-maminy-kuchyne-co-dobyl-ameriku-kvasenym-cajem/
    N_I
    N_I --- ---
    CERMI_FOX: rozumím, já vybíral mísu kde právě můžu tížit talířem....
    carolina: juj, každej máme pálivost jinde.:)))..mě stačí pár usušených vietnamských a nešetřím zázvorem...

Mě někdo vyděsil že rybí omáčka umami nebo toto má nějaký konzervanty co pak můžou dělat neplechu..proto to tam radši nedávám...a v chuti mi to nevadí...tak už to tam necpu...
    jinak mi tam asi nejvíc chutná květák..to je věc v kimchi!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I: neumím to zatížit vzhledem k velikosti hrdla sklenice a nic těžkého se mi tam nevejde (časem budu řešit, teď jedu zlehka). A pod šťávou to je samo odsebe, ale i ta může zplesnivět, ne?
    Každopádně já umami rád, takže jsem tam nacpal jak rybí omáčku a navíc kousek sušeného shiitaki, co se mi tu válí. A zatím to chutná skvěle, ty kupované mi přijdou hořkohnusné, tohle je takové pálivokyselé. Celkem mě překvapilo, jak se ta pálivost rozležela během pár dní - čerstvá pasta mi přišla nepálivá i když jsem tam dal hodně korejského chilli, takže jsem pro svou spokojenost tam dal trošku caroliny reaper. A nějak nabyla na síle :)

ZUZKAOU: díky, to jsme už ochutnal a je moc dobrý :) Velkou sklenici jsem dal radši do lednice, experimentálně druhou skleničku nechávám v teple, schválně co to udělá.
    N_I
    N_I --- ---
    ZUZKAOU: ok, dobré vědět, zkusím někdy i chladnější variantu. mě smrdí i to moje pokojové..jednou sem ho otevřel na horské chalupěv přízemí, v druhém patře cítili že se něco stalo..:))))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    N_I: teplota a množství soli jsou základní věci, kterými můžeš regulovat proces kvašení. Mléčné bakterie pracují až do nějaká 4 °C, ale pomaleji a trošku jiné, než ty co jsou nejaktivnější při pokojové teplotě.

Takže kimčchi fermentuje pomaleji, což znamená že delší dobu není úplně kyselé a zároven delší dobu zůstane křupavé. To se vzthauje vlastně na veškerou mléčně kvašenou zeleninu. U kimčchi je tu ještě jeden další aspekt a to je vůně. Kímčchi fermentvané v chladu a pomallu je smradlavější, tedy voňavější, než to co během pár dní prokvasí v teple. Protože díky tomu že je tam spoustu surovin, které umí produkovat sirné śloučeniny, které zajišťují onen charakterictický odér. No a ty sloučeniny dělají enzymy v okamžiku kdy se narušujáí buděnčné stěny. Jenže ty enzymy se rozpadnou když kyselost prostředí klesne pod určitou úroveń. A pokud této úrovně je dosaženo pomaleji, stihnou enzymy vyrobit více žádoucích látek. Kromě toho že smrdí, tak jsou taky děsně zdravý.

Klasicky česnek - pokud ho prolisuješ a necháš nějakou dobu stát tak je pak daleko česnekovější. pokud ho prolisuješ rovnou do citronové šťávy, získáš úplně jinou chuť, protože se většina těch sirných sloučenin nestihne sloučit.

množství soli zrychluje či zpomaluje fermetnaci a pokd je okolo 10% tak hodně diskrimnuje i určitěé laktobacily. Toho se využívá třeba při nukazake - tam se fermentuje za pomocí vysoké slanosti.
    N_I
    N_I --- ---
    ZUZKAOU: lednice?a já myslel, že úplně nejdůležitější ze všeho je pokojová teplota :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam