• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    ZUZKAOU: nakonec se to rozjelo nějak, jak dlouho to může kvasit při pokojový teplotě? kvasinky asi ten šlem rozkládaj a začíná to vypdat pomalu dost dobře, jen zas abych to nepřetáhnul...

    N_I: taky si myslím že to bude tou cibulí, příště jedině jarní cibulku...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STILL_PRIMITIVE: nevylejvej, počkej ještě další dva dny a uvidíš co to udělá.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    Prosímvás když tu řešíte to kimchi, dělal jsem několikrát vždy podle různých receptů ale základ furt stejný, jen jsem měnil přidávaný ingredience (daikon, okurka atd.) a druhy chilli (čerstvý, různý sušený, pasty..) ale poslední várka je divná... zelí jsem míň krájel - větší kusy a podle novýho receptu víc nasoilil něž kdy jindy, po dni pořádně vypral, použil jsem chilli vločky sušený (asi pul hrnku), zázvor a česnek do základu... pak daikon a mrkev na nudličky, dosolil, osladil - taky nazhušťuju škrobem... místo jarní cibulky jsem dal obyč. protože jsem to už potřeboval smíchat a jinou sem ten den nesehnal...po dvou dnech při pokojový telotě to furt nekvasí ale zahustilo se to divnym šlemem :/ ... vylejt? dá se to zachránit? počkat? nijak to nesmrdí divně ani nechutná divně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Die 5 besten Tipps zum Fermentieren in Wien - FALTERs Best of Vienna - FALTER.at
    https://www.falter.at/best-of-vienna/2020/die-5-besten-tipps-zum-fermentieren-in-wien/239
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: cibule a jalbka můžou fungovat jako nosný médium. Ale ta škrobová kaše prostě umožńí udělat si i jemnější kimčchi, kdež takové, které sktečně sroluje ponožky :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: plus mi přijde, že se to díky tomu lépe rozmíchá s tím zelím. Co jinak místo toho škrobu jako nosné médium? Jen vodu? Protože jen chilli s česnekem a závorem a rybí omáčkou nebude držet u sebe a nerozprostře se stejnoměrně po zelí.
    Ale dělal jsem ho jen jednou, tak o tom tolik nevím, no.
    Jediné, co nechápu je to, jak může být jídlo tak neskutečně dobré a zároveň prý zdravé. Sklenice docela úspěšně mizí, dá se jíst ke všemu, dokonce je to skvělé přikusování k pivu :)

    Jsem rád, že jsem začal tvořit vlasní, je to super projekt, který si doslova žije svým životem :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    N_I: njn je to popularni :)
    N_I
    N_I --- ---
    POHODAVOLE: jj obecne dve stovky za pul litr kimchi nekde neni problem...ve sklizeno apod. wtf a proc si rikam furt
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    N_I: v makru maji super, ale vadi mi spis cena.
    N_I
    N_I --- ---
    me teda malokdy chutnalo kupovany kimchi...proti tomu co si delam sam nebo delal kamos..a prijde mi ze to je prave tim ze to nemame pod kontrolou....

    ale chapu kdyz to delas ve velkym a chces experimentovat..ze to potrebujes nejakou bázi...do který pak přimícháváš...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Aha; odna (boľšaja) bukva, kakaja raznica!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: bacilli mají moji recepturu. A protože nemléko už v té době měly vybudovanou infrastrukturu zajištění chlazení, tak se nemusí šetřit na surovinách a neskromě se domnívám, že z veganských kimčchi na českém trhu je to fakt hodně na špici. Plus teda mají velký studený sklad, takže zraje pomalu v zimě.

    Bacilli Kimchi - Nemlékárna
    https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-kimchi/
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: "dávali dohromadu recepturu pro nemléko"???
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: pomáhá to mít výrazně větší kontrolu nad tím, jak to má chutnat - protože místo toho aby si prostě náhodně smíchal ochucovadla, tak postupně dochucuješ neutrální škrobovou kaši. Což ti taky umožní udělat jemnější kimčchi, protože pokud chceš obalit hmotou ochucovací past čtyři kila zelí, tak když ti půlku tvoří škrobová kaše, tak prostě tam toho dáš méně. Plus to mikrobům usnaďnuje kvašení, protože snadno dostupný jednoduchý škrod. No a korejci to tak u baechu kimčchi dělají.

    Pro mě je nejpodstatnější ta kontrola nad chutí. když jsme dávali dohromadu recepturu pro nemléko, tak ve velkých objemech to taky dost znejdodušuje činost a ušetří suroviny.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Hele a k čemu tam ten škrob vlastně má bejt? Já dělal odjakživa bez, ale poslední várku s. A nevidím rozdíl.
    N_I
    N_I --- ---
    ZUZKAOU: aha, škrob...to já tam nedával nikdy...nebo jak jako skrob? :). presne zeli namocim a pastu delam presne tak jak popisuje v receptu...micham to druhy den do sebe...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ok - cuketka není cringe, ale pastu dělá bez škrobu...

    Veganské kimči
    https://recepty.cuketka.cz/kimchi-vegan/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    prosím vás -viděl jste někdo video recept na baechu kimčchi v češtině, který by dodržoval základní krokry, totiž namočit předem zelí a udělat škrobovou kaši, kterou ochucuju?

    zkoušela jsem náhodně klikat na česá videa na youtube a kromě toho že jsem neklikla na žádné, kde by ten člověk na videu nebyl děsně cringe, tak postupy jsou vcelku hodně ... růzborodé....
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    hlásim, že moje slizová anabáze dopadla úplným rozpuštěním. Ještě jednou děkuju za rady
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    CHOBOT: Mno, situace se má tak, že moje “mikrocidrárna” je asi 200 km od mého bydliště. V současném období se tam zvládnu otočit tak jednou za měsíc a nabrat lahve na spotřebu. A refraktometr mám tam :) Čili to teď při pokojovce úplně nezvládám změřit :) Ale nějaký zbytkový cukr v tom je. Ze zkušenosti bych odhadl kolem 3 brix. Mám i výrazně sušší edici, která má problém i s perlením, tam bude cukernatost, tipuji, pod 2 brix (do lahví šla se 4,9 brix, ale tam jsem to neměřil při pokojovce, čili reálně to mohlo být plus mínus jinde).
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    LOJZA: a teď v tom tedy nějaký zbytkový cukr je? Protože při těhle hodnotách mi přijde, že to musí být už dávno suchý jako troud.

    LOJZA: taky nám to vždycky mizí rychle, ale já uctívám nazrálý tóny, takže můj svatej grál je cider, kterej bude v lahvi zrát do krásy v plný síle celý léta.
    Obávám se ale, že to dřív přejdu na víno, než se mi to podaří :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam