• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Ja to myslel opacne: zda to, co pouzivam uz nejsou jen enzymy... ale jinak fehr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: je výrazně jednodušší vypěstovat sacharomycesu a usušit ji než pěstovat ji a extrahovat enzymy :-D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jj, ja se ponekud bojim tehle casti (wikipedia na tema “kvaseni”)

    V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy. Byl to jeden ze zásadních objevů ustavující se biochemie. Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: no pokud ti sušené droží kyne tak je živé a jasně že jde množit, jen ho musíš docela často krmit - vydrží kratší dobu než kvásek, zejména pokud nechceš aby se kontaminovalo dalšími mikroby. ono to sušení je ve své podstatě dost praktické :-D

    Jinak divoké droždí si uděláš snadno - prostě zkvasíš nějaké ovocné slupky.

    letmé googlení tady píše o krmení na mouce a bramborách https://www.labuznik.cz/recept/vecne-kvasnice/ (což mě asociací odkazuje na apalačský alkalický chleba ;-D https://marysnest.com/salt-rising-bread/

    Tady to máš k pivovarníkům

    Recyklace kvasnic :: Domácí pivovárek Biohazard
    https://domacipivovar.webnode.cz/vse-o-vareni-piva/recyklace-kvasnic/
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Sorr za pravopis, pisu levopisne, myslenka nad hmotou, pls
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak dotaz na chytrejsi... kdyz pouzivam susene drozdi (a samo je z nej doma zapatlane kde co)... je to jen neziva kultura, nebo se to da mnozit?

    Ne, ze by mi wild yeast nepripadnl mozny, treba na peceni chleba, ale ja to moc rad nemam. Strasne kolisa vysledek mnoha faktory.

    Nicmene koukal jsem, ze nektere palirny, ktere treba chteji rekonstruovat nejaky druh kvaseni, tak se snazi zajistit aspon uschle zbytky kvasu ... tak jsem uvazoval
    Zda jsem si za rok peceni chleba nakazil ruzna prkinka a pecici nadoby temi slechtenymi kulturami, co jsou v susenem drozdi? A jestli by susene drozdi (nebo drozdi obecne) slo rozmnozovat?

    Ja s kvasenim mam ten vztah, ze resim
    A) vsecko co zbyva, tak se nasoli nebo nakvasi, aby se nic nevyhazovalo
    B) survival a post apo (mozna pro nektere chvilka “meh”, kazdopadne proste v pripade pruseru, tak neklesnout moc hluboko... neztratit co uz mame, i kdyz by nejaky cas nefungovaly velke fabriky

    Tzn. daj se mnozit ty extra vykonne uslechtile kvasove kultury v domacich podminkach?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Me treba chutna kvas, ktery misto vody obsahuje “caj” z vetvicek jehlicnatych stromu.. bud muzes jit cestou “nove vyhonky”, ale ja treba pouzil vetvicky osekane pri unstallaci vanocniho stromku, vyvaril jsem i s kurou a po schladnuti pouzil misto vody.
    Asi to nebude chutnat kazdymu, ale...

    Inspirace je Frontier Berr z hodne moc pekneho kanalu Townsends, coz je banda lidi, ktery delaj Living History osvicenstvi v USA (doporucuju cely kanal a to nejen vareni):

    Aha, Spruce Beer tomu rikaj

    Colonial Army Rations: Beer Every Day! - Spruce Beer In Early America
    http://www.youtube.com/watch?v=RgLC_DRd2cg
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: do kvasu je skvělé přidat sladové kafe z DM. Nebo teda slad pro pivovarníky + koření jako do coly.

    Tohle produkuje moc dobrý pití.
    Sladový kvas | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/sladovy-kvas
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jen tak... zajimave jsou snad jec citrony nakladane v soli, zbytek je jen kvas a ruzne druhy kimchi ze zbytku

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ja se asi hloupe zeptam :) posledne jsem v Bille objevil sunku, ktera mela v nazvu "free" .. ackoli se to jmenovalo takhle chutne, melo to z nabidky nejvetsi podil masa, tak jsem ji koupil .. a ve slozeni nebylo zadny ecko, jenom maso, sul a "startovaci kultura" .. sunka samotna byla dobra, ale ta startovaci kultura mne vrta hlavou, napad co to bylo? ja mam pod takovymhle pojmem breberky a ne soli apod
    JUASINHA
    JUASINHA --- ---
    Dotaz prosím. Dostala jsem takovou tu kameninovou nádobu na zeleninu, kde je těžitko, víko s otvorem, do kterého se prostrčí ta dřevěná tyčka a zajistí gumičkou.
    Tyčku jsem z procesu vyloučila rovnou, protože jsem se dočetla, že brzy zplesniví. Nicméně to těžítko má průměr jako hrdlo nádoby, ale směrem ke dnu se nádoba rozšíří. Ve chvíli, kdy si blbě nakoupím zeleninu a je jí málo, tak těžítko zatíží pouze část zeleniny a zbytek se začne uvolňovat nad těžítko, což jsem se dočetla, že je špatně. Jde s tím něco udělat? Teď mám na těžítku položený kámen, ale vidím, jak občas vyplave ven kousek mrkve.
    Před tím jsem používala skleněnou lahev, kterou jsem jednoduše zatížila a výsledek (kimči) byl vždy fajn. Tento druh nádoby mi příjde hezký, ale tak nějak nepraktický. Děkuji
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Článek o smradu slizu se Vláďovi fakt povedl

    Alkalická fermentace luštěnin | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/alkalicka-fermentace-lustenin
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Prosím pěkně, nemáte někdo na Vinohradech kvásek?
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dafuq did I just.
    Probiotické pivo
    https://www.probiotickepivo.cz
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Otevřené obvykle spíš plesniví, je ten kečup moc sladký a hutný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: nakrmila bych tím kompost .urcite pokud to zkvasilo v uzavřené konzervě. pokud to zkvasilo po otevření, není to plesnivé a nesmrdí to, tak bych to ochutnala a pokud by mě to neprohnalo, tak bych přemýšlela co s tím.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dnes jsem na navsteve u nasich nasla par sklenic kysaneho zeli s popiskou 9/05, tak jsem musela jednu testnout. A ono to bylo dobre! Samotne melo trochu navinulou prichut, ale po smichani s mrkvi a zakapnuti olejem to byl snad nejlepsi salat, co jsem letos jedla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Má někdo zkušenosti s divoce zkvašenými konzervami fazolí v tomatě? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MALA_MISIA: jj, přidej zeleninu a nebo ještě počkej. popřípadě obojí
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Čaute, podobný problém, co tu teď někdo řešil. Kimchi mi nekvasí.
    Dělám ho už dva roky, pokaždé je trochu jiné. To poslední, které jsem přechiliovala už bylo taky divnější, než všechny ostatní - tekutina s kimchi byla neobykle hustější než běžná šťáva, taky bylo méně kyselé a hodně pálivé, ale snědli jsme a ok.
    Ale tentokrát jsem dělala kimchi na chalupě bez váhy a nezvážila si sůl, a mám pocit, že jsem přesolila. Dá se tohle zvrátít? Přidat zeleninu? Důležité info, kimchi dělám z českého zelí. Přidat zeleninu? Dělala jsem v neděli, je čtvrtek, kimchi voní hodně čestvě, jako zelný salát a v kuchyni o něm vůbec nevím - a to je divné.
    Jinak, ještě se mi nestalo, že by tu slizovatost, kterou dělá třeba řepa, udělala cibule. Tu do kimchi běžně krájím na tenke prouzky vzdycky, protože mi jednou při mixování pasty s česnekem a zázrovem celé kimchi tak zhořklo, že mi to nechutnalo, tak už jen krájím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam