ZUZKAOU: Jop, vim o nich. Taky presazuji existujici kultury, proste tvargl jako starter.
Abych odpovedel na prispevek niz (jsem na mobilu a klient neumoznuje multi-odpoved): nemyslim, ze problem s “lostickymi tvargly, aka olomoucke tvaruzky” (fakt se to driv delal v Hodolanechch, kousek od nadru, mlikarna byla normalne v takovym, ze skoro cinzaku, pozdej to komunisti vic “fabrikovali”,.. to je fuk.
Do Lostic do mlikarny se muzes podivat, delaj tam exkurze, da se promluvit i s technology, a rozhodne to neni o zmene “nadobi”. Je to o tlkaku na produkci a o tom, ze spousta lidi nema rada ty mrtvolne chute a vune, ale zaroven je poptavka po “echt tvarglich”, pac internet, food blogy a tak.
Takze se zacalo valit technologicky mimo. Proste nefermentujes dost.
Ono to muze i makat, desne roky se pokousim napodobit mcDonaldi pickles (okurku), a nakonec jsem dosel k tomu, ze to jen moc fermentuju. Je to proste to nejrychlejsi, co uz chutna kvasenim, ale ani o minutu vic.
To bohuzel u tvargli nefunguje, je to sice specificky, ale proste syr, z kategorie kyselych, s vlastni kulturou bakterii.
Neni to o nerezu, nebo dreve, je to o teplote, casu a spravne konzistenci tvarohoveho polotovaru.
Mam dojem, a psal jsem o tom jinde, ze dnesni doba je hakliva na cas, ale to je dane oddelovanim receptur a nepresvidanim.
Proste, kdyz treba uz umis trochu varit, varis najednou nekolik veci, kvasis si ruzne (i stejne) veci v ruzny cas... tim vyresis soubeghy, resp nesoubehy. Zeli se naklada proto, ze na poli je typicky bud vsechno, nebo nic. Fermentaci to uchovas, pozdrzis, pozmenis.
Ale, kdyz budes chtit dosahnou vsechno nebo nic najednou, dosahnes toho, ale neni to uzitecne. Proto mas whiskey 3-20 lete, octy stare a mlade, atd.
Mladym treba platis ulozeni starsiho, a cena se meni. A uzitecnost taky. Ja treba nesnasim vic jak rocni misa, proste trochu a dost. Jsem zakaznik, ktery plati i tem, co kupuji misa 3+ let stara a tak.
Ale Lostice se rozhodly valit vsechno do minima, pokud vim, nenechavaji “specialni edice”, aneb tvaruzky, ktere zraji,... proste jedou jak McDonald s okurkama.
Chybi tam promenna CAS.
Nevyzrale zaklady, nevyschly beton, nesedle tramy, neprokvasene zeli, ne-tvaruzky.
Jist i bydlet v tom jde.
Kdyz by takove tvargle staly 3,- koupim je. Za 30,- a vic, ani nahodou