• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: jako vzdy perfektni! Dekuju!

Mmchodem, podarilo se Ti vazne nekdy udelat z nakvasenych ovesnych vlocek kasi? Jako, ze ne konzistenci “puding”, ale ze jeste citis a vidis texturu vlocek?

Nakazilas mne kvasenym ovsem tak, ze jej nosim i suseny na cundry a do feldflasky misto vody liju ovesny kvas.

Akorat se mi nikdy nepodarilo
    A) stuhnout puding - jasan, muzu pridat jiny skrob, to jo
    B) udelat kasi, co by nebyla krupice

Bud spatne vlocky, nebo mozna oprazit pred kvasenim (to funguje u chleboveho kvasu, pokud nechces resit totalni kasi pri filtraci, tak chleba uplne “vytvrdit” v troube, mozna se tolik neluhuje, zas jako je z toho hezci roztok).

Nevim.

Ono je to fuck. 2 nejlepsi kvaseniny vubec = kvaseny tvaroh a kvaseny oves.

Jen tak pro ... budouci generace, no.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: během kvašení ti ten olej bude reagovat, oxidovat a podoně. normálně to nalej před tím, než to podáváš k jídlu.

Respektive když kvasíš pasty, tak je nejjednodušší nalejt na povrch vrstvičku nějakého oleje typu kokosový, nebo prostě něčeho kde jsou nasycené mastné kyselny aby to moc nežluklo a tím zabráníš přístupu vzduchu během kvašení a olej pak můžeš přidat do té pasty. Ale do klasické kvašené zeleniny kvůli chuti to nedělej.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Vetsi plocha na kousek (pardon)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dotaz spis na recept, i kdyz,...

Zamiloval jsem se do sezamoveho oleje.

A ted (prikladova teorie)...

Mam zeleninu, treba na kimchi, ja ji nasoliju, porusim mackanim, pak ale vyplachuju... dobre, pak ochutim smeskou koreni, bylyn, korenu. V poho.

A kdyz bych do te smesky na ochuceni pridal rostlinny olej, v tomhle pripade sezamovy.

Co se stane?

Ucpu zeleninu? Zabranim bakteriim v pristupu? Bude bakteriim mlecneho kvaseni olej zavazet, jako nestravitelny film?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jo i ne, bohuzel jsem zaznamenal uz ted “batche”, ktere uz ani nepredstiraly, ze by byly oranzove. Jako jo, na rgb tam jeste je videt zluta, ale nic moc.
    Odzkouseno = nezraji a opravu plesnivi.
    Mozna nejakym hackem, typu fakt to dat do 40*C a cekat, ale to jsem nezkousel. Normalni cesta: tvargle pod sklenenym zvonem + pokojova + cas... vubec.
    Ale zlomku se to netyka, to je fakt, ty vypada(valy) zatim dobre. Mozna hraje i to, ze je tam mensi plocha na kousek, bakterie se vic dostanou k zradlu.

Vyfotim ty normalni kolecka tvargli. A to bych rek, ze se to ted hodne zhorsilo. Driv aspon trosku pripominaly neco ... ted uz je to jen kolecko slaneho nizkotucneho tvarohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: pod vlivem zdejšího nářku jsem koupila loštické kousky s kmínem, jsou uleželé, smrdí méně než natto nebo kimčchi, ale to tak je v popřádku. A jsou fakt krásně olezlé tou oranžovou bakterií.

Normální tvarůžky stačí koupit ve větším množství a dát někam uležet do tepla. jen je potřeba počítat s tím že ten proces dozrávání bude smrdět no.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    OVERDRIVE: prodavaji u ulezee tvaruzky. Poloicni baleni stejna cena.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Navic bysem skoro cekal, ze ty tvaruzkove kultury budou termofilni, takze kdyz to nezrale (s malo zviratkama) narves do chladaku, pak v supermarketu do chladaku, doma do lednicky,... tak nejakym plisnim treba chlad vubec nebude vadit, ale zviratka se ti mnozit nebudou, nebo jen velmi malo.

Jeste jsem tu diplomku nedocet, ale prikladem budiz yogurt, kdy byt jen slivky z konvic a vyplachy hrncu tomu dodaj teplo, a nejak se to pomnozi.

Nech mliko s bakteriema v pokojovce, a za 3 dny vylijes plesnive mliko.

Ale nechci mystifikovat, kdyztak chytrejsi me opravi.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MORRELLI: Nerez nerez. Proc to vsechny tak plasi?
    Me pripadne, ze nerez je lepsi, nez jiny veci, kvuliva tvrdosti a tudiz predikovatelne cistote. Jako jasne, ja sam dokladam uz existujici kvasne veci novym materialem, v pohode.
    Ale imho ta, treba, plesnivina, neni nerezem, ale proste tim, ze spravnych bakterii v dany cas neni dost, aby uz plisen nemela sanci. U tvaruzku nevim, ale treba u zelenin, tak ti to vzdycky nejak ujede sejdrem, pokud se z nejakeho duvodu nerozbehne fermentace dost rychle. Nastoupi proste plisne. A dik tomu, ze ty si zas pak vytvari sve prostredi (treba peroxid vodiku), naopak ti pozabiji kvaseni. Tohle je valka! Nerez nenerez.
    MORRELLI
    MORRELLI --- ---
    FAT: On je teď i problém s trvanlivostí. Potom co byly nuceni přejít z důvodu hygieny na nerez, tak jsou mnohem náchylnější na plíseň. I z toho důvodu se prodávají nevyzrálé. Bydlel jsem naproti skladu, kde zrály. Bývalo to občas cítit dost. Teď když tam k rodičům přijedu, tak bych vůbec nepoznal, že naproti zrají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: jako čistě teoreticky by to měl umět zvládnout i blbý bača. Jen to holt chce tu dobře větranou stodou, no.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Pak jsem to taky vygooglil, ale nahlédl jsem, že nemám ten startovací syreček, zasmraditelnou místnost ani trpělivost, tak jsem se na to vykašlal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: hele uvidš jak to bude chutnat. tu vazkost dělávají různé bakterie - pokud to nesmrdí tak jsou v cajku a pokud tam člověk má mléčné kvašení, tak to pak ty polysacharidy ze slizu/syrupu něco sežere. Ale u kvasu, kde jede mírné alkoholové kvašení nevím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: spíš ne. bublá?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste me napada vec, kterou je rozumne (ekologicky) pouzivat s rozumem, ne jako pravidlo, ale,..

Mozna se vam deje to, ze mate treba spinave hrnce od mychani testa, od vareni neceho, to je fuck. A obcas mate treba vic uvarene vody na caj, nez potrebujete,... (idealne ne, ale,...).

Ta energie ve vode vydrzi relativne dlouho, a pokud chcete namacet hrnce v “horke vode z kohoutku”, coz muze byt i voda pres 58*C (coz je teplota, kde udrzite ruku ve vode a “neoparite se”) ... nevyhazujte tuhle energii do nikam. Do hrncu na odmoceni, kde je horka voda, da se strcit pat flasticek neceho, co potrebuje teplo, jogurtove kultury, treba.

Sice to neni uplne stabilni, ale pokud vam to zas az tak nevadi, proste nekdy bude kvasene tekute, jindy vic tuhe. Hrnec se odmoci, vodu z neuvarenych caju do toho dodatre s dalsim teplem... proste soubeh.

Je to vcelku hodne punk, pouzivat nejasne teploty, ale kolem 55-60*C jste v pohode s termofilnima vecma, nic se nevyhazuje, neco chyti sklo (ja fermentuju zajimavejsi veci vyhradne ve skle),... proste soubeh, neplejtvanu, a punk.

To jen tak.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak tuhle prednasku bych rad trosku vyzdvihnul, taky uz jsem to psal u sebe v auditu, ale je na ni super to, jak pojima fermentaci ze siroka. Dnes je kazdy prepper (jo ja jsem, jeste nez to bylo moderni ;), a kazdy treba veri v self sufficiency. K tomu se tam vyjadruje. Nebo k tomu, jak jsme od (az Pratchettovske - sic!) bohyne kvasenych okurek a Bacus(e) dosli az k promene Boha ve vino, pri prijimani.
    Tedy je to jakoze offtopic co se receptu, receptur a principu sameho fermentovani tyce, ale je to moc hezka “meta” prednaska.. odpuste mu “you know” a posunte se kousek pres uvod. Stoji za to to vyslechnout cele.

Sandor Katz "The Art of Fermentation" 04-02-2012
    http://www.youtube.com/watch?v=kmDtbvRZnw4
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Kua “syry z neho”, sorr
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste k “mrtvolnym chutim”

Pokud nekdo sezenete kobyli mleko, oresp syruy z neho, doporucuju. 2x jsem to jedl v Provance, a pak si 4 dny cistil zuby a furt mi tahl z huby mrtvolny sejra... to je fakt asi mohje top podivnosti, ale dobry.

Kazdopadne existuje vyzkum (ale uz ho nedohledam snadno, tak mi verte bez citace, nebo ... dohledam)... proc vsechna soucastna auta vypadaji temer stejne.

Delalo si to tusim Volvo, zname tim, ze kazdy rok PlayMate mela svuj model Volva a byl to design par excelance.

Vysledek je, ze jsou pak lide, kterym se to libi, a lide, kterym se to nelibi. To auto si koupi ovsem jen ta prvni skupina. Pro automobilky bylo proste lepsi navrhnout “stred”, “sedy prumer”, ktery se sice uplne nelibi kazdemu, ale zato je velmi mala skupina “fajnsmekru”, kteri by raci neco osobitejsiho.

Tim proniknes na trh, daleko do sirsi skupiny odberatelu.

A to jsou dnesni Losticke Tvargle... smrad a textura byla jen pro PlayMate.

Jinak tvargle delaj dobre polaci a nasel jsem i rakouzske v lidlu. Ty hodlam “zasadit”
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jop, vim o nich. Taky presazuji existujici kultury, proste tvargl jako starter.

Abych odpovedel na prispevek niz (jsem na mobilu a klient neumoznuje multi-odpoved): nemyslim, ze problem s “lostickymi tvargly, aka olomoucke tvaruzky” (fakt se to driv delal v Hodolanechch, kousek od nadru, mlikarna byla normalne v takovym, ze skoro cinzaku, pozdej to komunisti vic “fabrikovali”,.. to je fuk.

Do Lostic do mlikarny se muzes podivat, delaj tam exkurze, da se promluvit i s technology, a rozhodne to neni o zmene “nadobi”. Je to o tlkaku na produkci a o tom, ze spousta lidi nema rada ty mrtvolne chute a vune, ale zaroven je poptavka po “echt tvarglich”, pac internet, food blogy a tak.

Takze se zacalo valit technologicky mimo. Proste nefermentujes dost.

Ono to muze i makat, desne roky se pokousim napodobit mcDonaldi pickles (okurku), a nakonec jsem dosel k tomu, ze to jen moc fermentuju. Je to proste to nejrychlejsi, co uz chutna kvasenim, ale ani o minutu vic.

To bohuzel u tvargli nefunguje, je to sice specificky, ale proste syr, z kategorie kyselych, s vlastni kulturou bakterii.

Neni to o nerezu, nebo dreve, je to o teplote, casu a spravne konzistenci tvarohoveho polotovaru.

Mam dojem, a psal jsem o tom jinde, ze dnesni doba je hakliva na cas, ale to je dane oddelovanim receptur a nepresvidanim.

Proste, kdyz treba uz umis trochu varit, varis najednou nekolik veci, kvasis si ruzne (i stejne) veci v ruzny cas... tim vyresis soubeghy, resp nesoubehy. Zeli se naklada proto, ze na poli je typicky bud vsechno, nebo nic. Fermentaci to uchovas, pozdrzis, pozmenis.

Ale, kdyz budes chtit dosahnou vsechno nebo nic najednou, dosahnes toho, ale neni to uzitecne. Proto mas whiskey 3-20 lete, octy stare a mlade, atd.

Mladym treba platis ulozeni starsiho, a cena se meni. A uzitecnost taky. Ja treba nesnasim vic jak rocni misa, proste trochu a dost. Jsem zakaznik, ktery plati i tem, co kupuji misa 3+ let stara a tak.

Ale Lostice se rozhodly valit vsechno do minima, pokud vim, nenechavaji “specialni edice”, aneb tvaruzky, ktere zraji,... proste jedou jak McDonald s okurkama.

Chybi tam promenna CAS.

Nevyzrale zaklady, nevyschly beton, nesedle tramy, neprokvasene zeli, ne-tvaruzky.
    Jist i bydlet v tom jde.

Kdyz by takove tvargle staly 3,- koupim je. Za 30,- a vic, ani nahodou
    FAT
    FAT --- ---
    OVERDRIVE: Nedávno jsem o tvarglech diskutoval na FB spolu s dalšími. Štce mě to, že už nemají ten správný odér a ani už je neprodávají uleželé. Přece obyčejný syreček smrděl nádhernou vůní a na lomu byl opálový. Ten odér mi vysvětlili tak, že dříve to zrálo na dubových prknech, které byly nasáklé tou materií a žily na nich specifické bakterie, které se postaraly o ten správný vůni :-). Teď je to prý všechno na nerezu a je konec vůně. A o té tvarohovosti je asi zbytečné mluvit - expedují ASAP a na spotřebitele, zvyklého léta na uleželý skvostný sýr, zvysoka ..ou!
    :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam