• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUIP: podle myho je to dost slany a tudiz trva nez to zacne kvasit. zkusit to dat do teplejsiho prostredi. na takovou tu 4l sklenici ja davam tri lzice soli....cca 75g. muzes to 'nakopnout' treba kusem jabka nebo starym chlebem
    QUIP
    QUIP --- ---
    Co pouzit jako nejspolehlivejsi starter na okurky rychlokvasky a jake mnozstvi do 5l kvasne nadoby?

    Delal jsem letos rychlokvasky na zacatku sezony, byly naprosto luxusni, krupavy, ale uz jsou sezrany, tak jsem si koupil jeste dalsi okurky, ze udelam druhou varku. A uz je to tyden a nezacalo to kvasit. (prvni varka kvasila velmi silne uz po dvou dnech) Postup byl stejny, jako u prvni varky, jako starter jsem nejdriv zkusil pouzit nalev a nekolik visni z mlecne kvasenych visni, ktere mely jako starter prave nalev z te prvni varky rychlokvasek. (uchovavano v lednici) Kdyz to po par dnech nic nedelalo, tak jsem tam zkusil pridat jako starter zitny kvasek. Po par dnech porad nic, ani bublinka. Treti pokus o nastartovani byla syrovatka z Kyšky. Ale porad to nic nedela.

    Na tech 5 litru je tam asi 3 kila okurek, voda, 120g soli, bobkovy list, suseny kopr (cerstvy nebyl v dosahu), asi 3 strouzky cesneku a horcicne seminko.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    VANEK: To asi ano, ale zda to má cenu - chuť už asi bude někam posunutá..
    VANEK
    VANEK --- ---
    HUGGI: Dalo by se sterilizovat ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HUGGI: takže vylít, ok
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BRUKEV: no nemáš žádnou informaci co za kvasinky se tam rozmnožilo. Může to být úplně ok, ale taky to může rozhodit zažívání klidně na delší dobu..

    Zároveň to teď bude kvasit dál a dál (v lednici pomalu), takže stav se bude "zhoršovat"
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jsa amatér, poprosím o vysvětlení.

    Každoročně jsem letos udělal smrkový sirup (do lahve cukr, smrk výhonky, cukr, výhonky, cukr,...). Vznikl sirup, slito do lahvičky, tradičně zalito panákem slivky. Pak do lednice s tím.
    Dnes ochutnal, pšouklo, dospělým pitelné (dítě se netvářilo nadšeně), ale silně v chuti kvasící.
    Pravděpodobně to muselo zakvasit už za oknem, když to sirupovatělo, já neochutnal, dal slivku a nechal v lednici.

    Manželka prohlásila, že je to ko a mám to vylít.
    Mě zajímá, proč je to ko, jak moc to je ko, atd. Může mi to někdo objasnit?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    RAINBOF: Pokud to jen trochu půjde, rád bych se také zúčastnil.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Nejsem si jist zda nebude prednaskovat ve Švýcarsku ale zjistim.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    RAINBOF: no sezóna mostovani se blíží, nejlíp ještě v září ,)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Osobne si myslim ze kdyz se vas sejde treba 10 ze by to zopaknul solo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Vite on frantisek ma mizerny promo takze jsem avizoval jak jsem zjistil ze nema zadny :)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    taky by me to zajimalo - s drivejsim avizem.)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BASTOCH: bude, frantisek by nas nevynechal :) poslal jsem mu reg na nyx :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    RAINBOF: nebude ještě někdy v budoucnu? Nebo třebas k dispozici záznam?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau dovolim si notifikovat zajimavou akci ktera se kona dneska od 19h. (da se prijit i driv)

    dneska je od 19h prednaska na tema vyroby cideru spojena s nejakou degustaci frantiskovo portfolia. Frantisek puvodem biochemik pracoval na akademii ved ale dosel k zaveru ze kvasit se ma ve velkym tak odesel a zacal kvasit kdeco, cider vyrabi uz nejakej ten patek hlavne vsak ve francii. (snad jsem to moc nepomotal)

    ""
    Degustace a povidani o vyrobe cideru s ceskym foodhackerem Frantiskem 'Algoldor' Apfelbeckem.
    Sobota 21. srpna vecer v brmlabu

    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    https://brmlab.cz/event/cider
    ""
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VOZKA: je to obyc ocet z alberta myslim.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOZKA: jj takovy chomace u dna. ja myslel ze je prasek vyvarenej z toho koreni dycky
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Jestli je základem obyčejnej lihovej ocet, tak ten je barvenej karamelem co se po roce už může začít srážet a potom vytváří takové vznášející se chomáče u dna. Z fotky nepoznám jestli je to ono.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam