• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    RAINBOF: nebude ještě někdy v budoucnu? Nebo třebas k dispozici záznam?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau dovolim si notifikovat zajimavou akci ktera se kona dneska od 19h. (da se prijit i driv)

    dneska je od 19h prednaska na tema vyroby cideru spojena s nejakou degustaci frantiskovo portfolia. Frantisek puvodem biochemik pracoval na akademii ved ale dosel k zaveru ze kvasit se ma ve velkym tak odesel a zacal kvasit kdeco, cider vyrabi uz nejakej ten patek hlavne vsak ve francii. (snad jsem to moc nepomotal)

    ""
    Degustace a povidani o vyrobe cideru s ceskym foodhackerem Frantiskem 'Algoldor' Apfelbeckem.
    Sobota 21. srpna vecer v brmlabu

    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    event:cider [brmlab]
    https://brmlab.cz/event/cider
    ""
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VOZKA: je to obyc ocet z alberta myslim.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VOZKA: jj takovy chomace u dna. ja myslel ze je prasek vyvarenej z toho koreni dycky
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Jestli je základem obyčejnej lihovej ocet, tak ten je barvenej karamelem co se po roce už může začít srážet a potom vytváří takové vznášející se chomáče u dna. Z fotky nepoznám jestli je to ono.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PLAGUEDIL: to vypada jen jako usazenina z tech pridanejch pickling spice. to sem mel ve dvouletym laku taky a pouzil sem to. jestli je to na chut dobry tak to je ok
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    DEVIL: prave ze tam trochu nejaky slem je. Radeji udelam novy, je to par korun.

    GOGGA
    GOGGA --- ---
    CERMI_FOX: koupil jsem v loni breznu kilo z Mamy food, rozkrajel, ochutnal, pak na nej zapomnel - ted se mi to pripomnelo, tak jsem ho otestoval a je lepsi nez loni
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    N_I: déle jak čtvrt roku jsem se nikdy nedostal, nicméně i poslední lžice byla bez vad
    N_I
    N_I --- ---
    DYSTOPIK: diky:)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    N_I: teď mám v lednici kimchi určitě přes půl roku starý a je čim dál lepší
    N_I
    N_I --- ---
    jak dlouho po zaspuntovani nechavate kimchi v lednici jakoze jedle?
    myslite ze v chladu a sklenici mimo kvasící nádobu může vydržet i měsíc?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PLAGUEDIL: jj pokud to nema zadnej slem vevnitr nebo usazeninu tak je to ok. mozna se podivej jestli neni zrezly vicko ty flasky. ja davam na lak igelitovej pytlik, kdyby se rozhodl reznout vicko sklenice.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    Ahij, z lonskeho zavarovani mi zustalo asi 2 litry uz uvareneho laku, je to v dvou sklenenych flaskach od rumu puvodne a mel jsem v planu to jeste loni pouzit ale uz se pak nic nezavarovalo.
    Je to jeste k necemu, nebo radeji vylit. Prece jen to je z valne vetsiny ocet, tak by to melo byt bezpecne, ne?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    XCIDER: Souhlas, jsou to jen nektere druhy hnojiv.

    Jinak na fermentovane ryby se hrozne dlouho chystam, a furt si rikam, zda na to mam odvahu.

    Ma s tim nekdo z mistni posadky zkusenost, prave treba i s tou smradlavosti, s druhy ryb, ktere u nas jdou sehnat a jak to ovlivni chut omacky…

    Chci to samozrejme k jidlu, ne ke hnojeni.

    (Jinak cet jsem, ze existuje realny program, kterak dostat rybi hejna z hodne velkych hloubek, coz by mohla byt uz konecna rana pro ekologii mori. Sice nejdou jist, ale zlaty dul ma byt prave ve hnojivech. Hmm.)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    OVERDRIVE: obavam se ze z beznych dorezku ze zeleniny to sice bude kvasit, ale jako hnojivo to bude slabe, bude tam hlavne K. Ty nejlepsi bio podlampove hnojiva se delaji fermentaci, ale zbytku ze zpracovani ryb ;) ten protein tomu doda N a kosti zase P
    a smradek to bude nejspis jeste o rad silnejsi nez hnijici koprivy&spol...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: No, rekneme. Spich bych rek, ze je to takove hniti, ale jako jo… no.
    Finta je v tom, ze to co tady provadi neni jicha. Proste tonesmrdi v procesu a neluhuje se to ve vode (krom vlastni v rostline uz obsazene) a krmi se to cukrem.
    Jak rikam, stejny proces jde pouzit treba u reby, kterou kvasite, nebo pouzivate potravinarsky, ty odrezky jsou dost vyzivne, a z bile i cuketnate.
    Tzn, je to sekundarni uziti zbytku z kuchyne, rychlejsi nez kompost.
    Delaji se tak ultra draha hnojiva na podlampy v lvl bio.
    Me se to proste hodi, pac zbytku je dost (14kg zeleniny tydne). Co nezpracuji czokli, to kvasim a to bud na ocet nebo prave na tenhle sladkej vec. Koprivy se pouzivaji kvuli dusiku, ale treba kridlatka je zas isekticid. Ja s ni treba varim, jenze hodit to na kompost nejde, pac je to nezmar a anvazni. Tak proste kvasi, no.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: jícha taky fermentuje. výluh je kopřivový čaj :-D
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Prave, ze to neni jicha, fermentuje to jen s vodou, co uz v rostline je a cukrem 1:3 (kytka cukr).
    Tzn neni to vyluh, a dela se to treba i spis doma za pokojovky, nez venku. Prave to tam vysvetluje, ze je to fermentace, ne vyluh.

    Kazdopadne spis to melo byt o prebytcich octa, ktere jsou u me dost bezne a je to necekane uzitecny material.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste jeden zahradnicky hint: ocet je neselektivni herbicid. Takze pokud (jako ja) mate treba problem s prorustanim plevele do chodniku dvora, pripadne by se vam, treba kvuli slimakum, vyplatilo nemit kolem zahrady pas zelene, a vadi vam chemky, ktere se slozite rozkladaji a vubec, tak kyselina octova je kamos.
    Sezere to pudni bakterie, takze, teda pokud to neprezenete, tak si puda poradi s kyselosti (tady je asi ph metr a rozum vhodny), a zaroven klidne octy vypalite peknou rovnou linii… kombucha je v tom treba kamos. Mam “kultivary”, ktere uz fakt nemam rad, pac zplesnively zanedbanim, ale furt jedou, tak zrovna octy z ni pouzivam na tohle cisteni pozemku. Ocet, konev. 10% je uplne dost.

    Takze pokud mate prebytky octu, rozhodne maji uziti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam