• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Teda ten ukazkovej recept na zakladni kvaseny oves je delany z celych vlocek, co? Ja mam totiz jen drceny, uz pri zaliti vodou to bylo tesne pod hrdlo .. a jak to zaclo kvasit, tak to utikalo z lahve :) takze jsem to uz slil, po 3 dnech .. je to kysele a vazne se da oboje jist v syrovem stavu .. tak doufam ze mne ta decka kvasu kvasu neprozene :) jak dlouho oboje vydrzi v lednici? Zvladne to 2 tydny?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: Ja zatim jen pri pretaceni mezi demizony, zkousel jsem novy kvasnice a jedny (icv opale) delaj moc hezkou vuni, tak jsem zvedav, jak se to bude vyvijet, predloni jsem mel jednu varku, ktera byla takhle po dokvaseni famozni, pak stala rok a pul za houby a pak se zas zacala vylepsovat
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz uz jsem v tom foceni, tak jeste to bile zeli s repou

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Ad cidery, tak už mam téměř vše nalahvovano, nakonec pokus se 4verzema a celkem zbylo 60lahvi.
    Prvni várka po měsíci a půl v lahvích jemně perlí, každopádně na první pokus to vychází pitelně.
    Příště si zkusím víc hrát se zbytkovyma cukrama smerem k demi-sec. Ty suchy jsou ok, ale přecejen si na tom neujizdi každý.

    Někdo další letos už koštoval svůj domo-cider?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jj krásný. to prostě bude odrůdou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK & ZUZKAOU: No to byly nalozene jen par tydnu.

    Ale tohle je aktualni fotka visni, ktere jsem daval kvasit nekdy na prelomu cerven / cervenec 2021, do ted jsou "zapomenute" v lednici a porad jsou cervene. Spis na nekterych mistech zesvetlaly. Taky je tam videt, ze jsou jenom nariznute nozem = nevypeckovane.



    Asi jsou ty visne stalobarevnejsi, nez tresne. Pri sklizni jsou teme rude, po kvaseni zesvetlaji. Tresne vetsinou nejsou tak rude, nebo jsou tude na povrchu, ale duzinu maji svetlejsi.

    A pokud by nekomu slo hodne o tu barevnost, tak by asi sly tresne kvasit spolecne s cervenou repou. ta obarvi vsechno. Rad ji pridavam k bilemu zeli a vznikne z toho krasne cervene :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jako taky koukám na tu červeň. Já nakládám třešně a vyleze z toho taková ta hnědorůžová barva jako u třešňového kompotu a višně máme ještě tmavější odrůdu :-D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: rozhodne vypadaji lepe nez ty moje :) ale zadnou fotku jsem nevyhrabal, mam jen ze zacatku nalozeni, kdy jsou jeste krasne tmavo cervene .. asi to jeste jednou zkusim, kdyz s tim mate uspechy :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Konecne jsem nasel fotku, jak ty visne vypadaji na tom zeleninovem salatku :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    imho jsou na boshi moc mrňavý a málo "masitý". Ale zkvasit ve 2 % láku by to určitě šlo, trpkost to trošku sežere.
    IKA
    IKA --- ---
    DEVIL: Tak to z nich vyskúšaj, aspoň z malej dávky.:)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DEVIL: to zni jako idealni na saskatooshi! :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to sem vyguglil, ale v zivote sem to tu nevidel.
    jediny, co je tu toho plna prdel, je saskatoon berries. ty sou ale tak trpky, ze se mi z toho kroutej prsty na nohou. clovek do toho musi dat takovyho cukru, aby z toho udelal marmeladu! a taky s prekvapenim tu mam par slahounu malin, ktery s podivem prezijou i tech -40, co tu tech par tejdnu v roce sou
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: já použil "špendlíky" z Mirobalánu Nigra, které jsou fialové i totálně nezralé, takže nějakou barvu to má i takhle... :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    IKA: praveze je tu moc zima takze se vse pestuje ve sklenicich ci dovazi uz ve zralem az prezralem stavu
    IKA
    IKA --- ---
    DEVIL: Nejaké tie wild plums u vás nerastú?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: je to slaný a kyselý a od perily trochu fialový :-D
    KLEINZACH: vraž ji do kimčchi. přidej do nesmažených závitků, přidej do pho. udělej z ní temuru. Zalej horkou vodou a udělej čaj a nebo to nech vychladnout a udělej z toho limonádu. Přidej to do salátu na asijskou notečku. Nalož do ume octa na tsukemono. Přidej do nějaké misky hojnosti - třeba do poke.

    Přidávej do vitenamských, korejských a nebo japonských jídel ne do indie či číny...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KLEINZACH: Muzes to se soli zkvasit se svestkami a udelat si neco jako umeboshi plus vcelku dobrej ume ocet
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    kdyz uz zminujete tu perilu - koupil jsem to kvuli buncha, ale zbylo mi to - co se s tim da delat v nasich koncinach? zkusil jsem to pridat do indicke omacky misto koriandru, ale vznikla z toho fakt divna vec
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: já to dělal bez perily... nechal to tam pár let a taky mi to chutná... ale jak chutná originál umeboshi netuším :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: zkus libovolnou těsně nezralou peckovinu. Perila se dá dost dobře vypěstovat ze semínek, roste to samo a určitě i v květináči.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: hm tak to je passe. perilu ani spendliky tu nesezenu..
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Nejlepsi je ty visne vypeckovat, uz jen kvuli tomu, ze pak v salatu nerozkousnes pecku (podarilo se mi takhle prekousnout i pecku v olive). Ale ono to zkvasi i nevypeckovane, jen to trva dele.
    Zalezi, kolik toho chces delat, da se to treba jen nariznout nozem - to jsem delal u spendliku, ktere nejdou vypeckovat, protoze pecka pevne drzi s duzinou.

    A co se barvy tyce - visne jsou cervene i po pul roce v nalevu. Nevyblednou. Stejne jako nevybledly drinky.

    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU, QUIP: ďakujem obom, už sa teším na sezónu.:)
    (Na ten rakytník obzvlášť, nemám ho rada, zdá sa mi, že smrdí ako mokrý pes - tak chcem vyskúšať, či sa to takýmto procesom zlepší alebo ešte zhorší.:D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem dycky chtel ukvasit umeboshi, protoze tu pixlu z japonska sem spotreboval a sem nechci dat 45 dolaru za pixlu. sou to jen nezraly cinsky posoleny a pak posuseny svestky. zlousel to nekdo delat doma z klasickejch nedomrdlejch svestek? jde to?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: a vypeckovavas je pred nalozenim, predpokladam? jinak jsou v laku dost inertni a nenasel jsem dostatecnou moralku je napichovat kazdou nekolikrat jehlou (pres tu "ranu" po stopce skoro nic nejde) .. kazdopadne ty moje pokazde konci v takove tmavohnede, sede az cerne barve, rozhodne bych nerekl ze "krasne ozdobi letni zeleninove salaty" :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: chm .. ja ty olivy zkousel dvakrat, na slano, ale byl jsem z toho pokazde rozpacity .. mozna je to tim, ze jsem je pokazde nechal docela dlouho v teple, nejak jsem se porad nenaucil prubezne to kontrolovat, jestli uz maji dost (rikam si ze tam toho spis vic zanesu, nez ze bych neco zjistil, tak to beru tak od oka a aktivity v pytliku :) )
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Prislo mi, ze oproti drinkam zacaly kvasit mnohem rychleji a rychle zmekly. Meli jsme jich par k tem drinkam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam