• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    IKA: praveze je tu moc zima takze se vse pestuje ve sklenicich ci dovazi uz ve zralem az prezralem stavu
    IKA
    IKA --- ---
    DEVIL: Nejaké tie wild plums u vás nerastú?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: je to slaný a kyselý a od perily trochu fialový :-D
    KLEINZACH: vraž ji do kimčchi. přidej do nesmažených závitků, přidej do pho. udělej z ní temuru. Zalej horkou vodou a udělej čaj a nebo to nech vychladnout a udělej z toho limonádu. Přidej to do salátu na asijskou notečku. Nalož do ume octa na tsukemono. Přidej do nějaké misky hojnosti - třeba do poke.

    Přidávej do vitenamských, korejských a nebo japonských jídel ne do indie či číny...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KLEINZACH: Muzes to se soli zkvasit se svestkami a udelat si neco jako umeboshi plus vcelku dobrej ume ocet
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    kdyz uz zminujete tu perilu - koupil jsem to kvuli buncha, ale zbylo mi to - co se s tim da delat v nasich koncinach? zkusil jsem to pridat do indicke omacky misto koriandru, ale vznikla z toho fakt divna vec
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: já to dělal bez perily... nechal to tam pár let a taky mi to chutná... ale jak chutná originál umeboshi netuším :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: zkus libovolnou těsně nezralou peckovinu. Perila se dá dost dobře vypěstovat ze semínek, roste to samo a určitě i v květináči.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: hm tak to je passe. perilu ani spendliky tu nesezenu..
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Nejlepsi je ty visne vypeckovat, uz jen kvuli tomu, ze pak v salatu nerozkousnes pecku (podarilo se mi takhle prekousnout i pecku v olive). Ale ono to zkvasi i nevypeckovane, jen to trva dele.
    Zalezi, kolik toho chces delat, da se to treba jen nariznout nozem - to jsem delal u spendliku, ktere nejdou vypeckovat, protoze pecka pevne drzi s duzinou.

    A co se barvy tyce - visne jsou cervene i po pul roce v nalevu. Nevyblednou. Stejne jako nevybledly drinky.

    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU, QUIP: ďakujem obom, už sa teším na sezónu.:)
    (Na ten rakytník obzvlášť, nemám ho rada, zdá sa mi, že smrdí ako mokrý pes - tak chcem vyskúšať, či sa to takýmto procesom zlepší alebo ešte zhorší.:D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem dycky chtel ukvasit umeboshi, protoze tu pixlu z japonska sem spotreboval a sem nechci dat 45 dolaru za pixlu. sou to jen nezraly cinsky posoleny a pak posuseny svestky. zlousel to nekdo delat doma z klasickejch nedomrdlejch svestek? jde to?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: a vypeckovavas je pred nalozenim, predpokladam? jinak jsou v laku dost inertni a nenasel jsem dostatecnou moralku je napichovat kazdou nekolikrat jehlou (pres tu "ranu" po stopce skoro nic nejde) .. kazdopadne ty moje pokazde konci v takove tmavohnede, sede az cerne barve, rozhodne bych nerekl ze "krasne ozdobi letni zeleninove salaty" :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: chm .. ja ty olivy zkousel dvakrat, na slano, ale byl jsem z toho pokazde rozpacity .. mozna je to tim, ze jsem je pokazde nechal docela dlouho v teple, nejak jsem se porad nenaucil prubezne to kontrolovat, jestli uz maji dost (rikam si ze tam toho spis vic zanesu, nez ze bych neco zjistil, tak to beru tak od oka a aktivity v pytliku :) )
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Prislo mi, ze oproti drinkam zacaly kvasit mnohem rychleji a rychle zmekly. Meli jsme jich par k tem drinkam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a teda trnky na slano jsou super
    QUIP
    QUIP --- ---
    Dřínky ala olivy jsme letos delali poprve a musim potvrdit, ze je to moc dobra alternativa oliv, jemnejsi, svezi chut. Chce to ale opravdu sbirat tvrde nezrale drinky.

    Jinak na slano kvasene visne, tresne, spendliky, mohu jen doporucit. Kdyz jsou cerstve a vypeckovane, tak krasne ozdobi letni zeleninove salaty.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: takhle z hlavy mě napadá, že to bude fungovat s rakytníkem a nebo jeřabinama.
    IKA
    IKA --- ---
    Naložila som na jeseň "drienky ako olivy" a ako vedľajší produkt mi vznikla strašne dobrá ochutená soľ:

    [IKA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?]

    Skúšali ste tiež niečo také, napríklad s nejakým iným ovocím?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    GHOSTDOGG: lol, na zakladni skole todle kolovalo jako 'kocka na jarni zpusob'. na podzim zakopes kocku v pytli a na jare ji vypijes brckem.. netusil sem ze to ma realny zaklad :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam