• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: rozhodne vypadaji lepe nez ty moje :) ale zadnou fotku jsem nevyhrabal, mam jen ze zacatku nalozeni, kdy jsou jeste krasne tmavo cervene .. asi to jeste jednou zkusim, kdyz s tim mate uspechy :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Konecne jsem nasel fotku, jak ty visne vypadaji na tom zeleninovem salatku :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    imho jsou na boshi moc mrňavý a málo "masitý". Ale zkvasit ve 2 % láku by to určitě šlo, trpkost to trošku sežere.
    IKA
    IKA --- ---
    DEVIL: Tak to z nich vyskúšaj, aspoň z malej dávky.:)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DEVIL: to zni jako idealni na saskatooshi! :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to sem vyguglil, ale v zivote sem to tu nevidel.
    jediny, co je tu toho plna prdel, je saskatoon berries. ty sou ale tak trpky, ze se mi z toho kroutej prsty na nohou. clovek do toho musi dat takovyho cukru, aby z toho udelal marmeladu! a taky s prekvapenim tu mam par slahounu malin, ktery s podivem prezijou i tech -40, co tu tech par tejdnu v roce sou
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: já použil "špendlíky" z Mirobalánu Nigra, které jsou fialové i totálně nezralé, takže nějakou barvu to má i takhle... :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    IKA: praveze je tu moc zima takze se vse pestuje ve sklenicich ci dovazi uz ve zralem az prezralem stavu
    IKA
    IKA --- ---
    DEVIL: Nejaké tie wild plums u vás nerastú?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: je to slaný a kyselý a od perily trochu fialový :-D
    KLEINZACH: vraž ji do kimčchi. přidej do nesmažených závitků, přidej do pho. udělej z ní temuru. Zalej horkou vodou a udělej čaj a nebo to nech vychladnout a udělej z toho limonádu. Přidej to do salátu na asijskou notečku. Nalož do ume octa na tsukemono. Přidej do nějaké misky hojnosti - třeba do poke.

    Přidávej do vitenamských, korejských a nebo japonských jídel ne do indie či číny...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    KLEINZACH: Muzes to se soli zkvasit se svestkami a udelat si neco jako umeboshi plus vcelku dobrej ume ocet
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    kdyz uz zminujete tu perilu - koupil jsem to kvuli buncha, ale zbylo mi to - co se s tim da delat v nasich koncinach? zkusil jsem to pridat do indicke omacky misto koriandru, ale vznikla z toho fakt divna vec
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: já to dělal bez perily... nechal to tam pár let a taky mi to chutná... ale jak chutná originál umeboshi netuším :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: zkus libovolnou těsně nezralou peckovinu. Perila se dá dost dobře vypěstovat ze semínek, roste to samo a určitě i v květináči.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: hm tak to je passe. perilu ani spendliky tu nesezenu..
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Nejlepsi je ty visne vypeckovat, uz jen kvuli tomu, ze pak v salatu nerozkousnes pecku (podarilo se mi takhle prekousnout i pecku v olive). Ale ono to zkvasi i nevypeckovane, jen to trva dele.
    Zalezi, kolik toho chces delat, da se to treba jen nariznout nozem - to jsem delal u spendliku, ktere nejdou vypeckovat, protoze pecka pevne drzi s duzinou.

    A co se barvy tyce - visne jsou cervene i po pul roce v nalevu. Nevyblednou. Stejne jako nevybledly drinky.

    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU, QUIP: ďakujem obom, už sa teším na sezónu.:)
    (Na ten rakytník obzvlášť, nemám ho rada, zdá sa mi, že smrdí ako mokrý pes - tak chcem vyskúšať, či sa to takýmto procesom zlepší alebo ešte zhorší.:D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem dycky chtel ukvasit umeboshi, protoze tu pixlu z japonska sem spotreboval a sem nechci dat 45 dolaru za pixlu. sou to jen nezraly cinsky posoleny a pak posuseny svestky. zlousel to nekdo delat doma z klasickejch nedomrdlejch svestek? jde to?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: a vypeckovavas je pred nalozenim, predpokladam? jinak jsou v laku dost inertni a nenasel jsem dostatecnou moralku je napichovat kazdou nekolikrat jehlou (pres tu "ranu" po stopce skoro nic nejde) .. kazdopadne ty moje pokazde konci v takove tmavohnede, sede az cerne barve, rozhodne bych nerekl ze "krasne ozdobi letni zeleninove salaty" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam