• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: já už to včera přendal do sklenice & do lednice, ale pokud se maji věci takhle, tak to prostě nechám při pokojový teplotě v zavařovačce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a kvasí to hodně pomalu, prostě to nech stát a začni ochutnávat nejdřív po měsíc. A bude to hezky dozrávat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jestli si tam dal těch 10 % soli, tak to nebublá - mikrobové co přežijou tolik soli neprdí CO2
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Stala se mi taková věcička, kterou jsem už dřív sledoval při nějakym kvašení.
    Kvasil jsem pod vodní zátkou a nedocházelo k žádnýmu bublání, který se mi vždycky zdá jako indikátor správnýho kvašení. Ale všechno naprosto zdravý a po chuti velice prokvašený.
    Tentoktát se konkrétně jednalo o pseudovegetu ze zkvažena. ťím, že to nemělo známky kazení a nebublalo to, tak jsem to nechal asi 40 dnů. Jsem zvědavej, jak to obstojí při vaření

Vegeta — polévkové koření | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/vegeta-polevkove-koreni
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Teda ten ukazkovej recept na zakladni kvaseny oves je delany z celych vlocek, co? Ja mam totiz jen drceny, uz pri zaliti vodou to bylo tesne pod hrdlo .. a jak to zaclo kvasit, tak to utikalo z lahve :) takze jsem to uz slil, po 3 dnech .. je to kysele a vazne se da oboje jist v syrovem stavu .. tak doufam ze mne ta decka kvasu kvasu neprozene :) jak dlouho oboje vydrzi v lednici? Zvladne to 2 tydny?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: Ja zatim jen pri pretaceni mezi demizony, zkousel jsem novy kvasnice a jedny (icv opale) delaj moc hezkou vuni, tak jsem zvedav, jak se to bude vyvijet, predloni jsem mel jednu varku, ktera byla takhle po dokvaseni famozni, pak stala rok a pul za houby a pak se zas zacala vylepsovat
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz uz jsem v tom foceni, tak jeste to bile zeli s repou

BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Ad cidery, tak už mam téměř vše nalahvovano, nakonec pokus se 4verzema a celkem zbylo 60lahvi.
    Prvni várka po měsíci a půl v lahvích jemně perlí, každopádně na první pokus to vychází pitelně.
    Příště si zkusím víc hrát se zbytkovyma cukrama smerem k demi-sec. Ty suchy jsou ok, ale přecejen si na tom neujizdi každý.

Někdo další letos už koštoval svůj domo-cider?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jj krásný. to prostě bude odrůdou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK & ZUZKAOU: No to byly nalozene jen par tydnu.

Ale tohle je aktualni fotka visni, ktere jsem daval kvasit nekdy na prelomu cerven / cervenec 2021, do ted jsou "zapomenute" v lednici a porad jsou cervene. Spis na nekterych mistech zesvetlaly. Taky je tam videt, ze jsou jenom nariznute nozem = nevypeckovane.

Asi jsou ty visne stalobarevnejsi, nez tresne. Pri sklizni jsou teme rude, po kvaseni zesvetlaji. Tresne vetsinou nejsou tak rude, nebo jsou tude na povrchu, ale duzinu maji svetlejsi.

A pokud by nekomu slo hodne o tu barevnost, tak by asi sly tresne kvasit spolecne s cervenou repou. ta obarvi vsechno. Rad ji pridavam k bilemu zeli a vznikne z toho krasne cervene :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jako taky koukám na tu červeň. Já nakládám třešně a vyleze z toho taková ta hnědorůžová barva jako u třešňového kompotu a višně máme ještě tmavější odrůdu :-D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: rozhodne vypadaji lepe nez ty moje :) ale zadnou fotku jsem nevyhrabal, mam jen ze zacatku nalozeni, kdy jsou jeste krasne tmavo cervene .. asi to jeste jednou zkusim, kdyz s tim mate uspechy :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Konecne jsem nasel fotku, jak ty visne vypadaji na tom zeleninovem salatku :)

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    imho jsou na boshi moc mrňavý a málo "masitý". Ale zkvasit ve 2 % láku by to určitě šlo, trpkost to trošku sežere.
    IKA
    IKA --- ---
    DEVIL: Tak to z nich vyskúšaj, aspoň z malej dávky.:)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DEVIL: to zni jako idealni na saskatooshi! :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to sem vyguglil, ale v zivote sem to tu nevidel.
    jediny, co je tu toho plna prdel, je saskatoon berries. ty sou ale tak trpky, ze se mi z toho kroutej prsty na nohou. clovek do toho musi dat takovyho cukru, aby z toho udelal marmeladu! a taky s prekvapenim tu mam par slahounu malin, ktery s podivem prezijou i tech -40, co tu tech par tejdnu v roce sou
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: já použil "špendlíky" z Mirobalánu Nigra, které jsou fialové i totálně nezralé, takže nějakou barvu to má i takhle... :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    IKA: praveze je tu moc zima takze se vse pestuje ve sklenicich ci dovazi uz ve zralem az prezralem stavu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam