• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak jestli je uzavřená, tak jistě, ale tím spíš by si v lednici člověk všiml díry (a třetí možnost záhadné vsakovací reakce snižující objem taky nutně přidávání soli nevyžaduje).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KID_MCHUTT: nebo partner s kocovinou :-D. Obecně se mi takhle strácí lák u věcí, které jsou ze zeleniny co nebyla úplně čerstvá. Ta čeství naopak vodu pustí a pak už ji nevsakuje. Ale ani třeba u toho staršího zelí se úplně nestává že se vysuší opakovaně. Maximálně ho prostě musím opakovaně stralčovat. aby bylo pod hladinou láku, protože se nějak načechralo.

    Takže tipuju že něco s osmozou a nedostatkem tekutiny v té zelenině po skladování.

    Pak má smysl Vankovoa pozámka o soli a bylo by zajímavé kdyby přitom někdo tu salinitu měřil.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ještě by to mohla upíjet po nocích kočka... má ALENNAI kočku, která umí otevřít lednici? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele z uzavřený nádoby v lednici se to nemá moc kam odpařovat...
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: To je zajímavá otázka: sůl se neodpařuje, takže nebude to při takovém dolévání čím dál slanější než dle původního poměru na začátku? (I když to promile nebo dvě se asi nepozná...)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALENNAI: no buď se vsakuje do té zeleniny (což teda je spíš nepravděpodobý) a nebo se odpařuje, popřípadě tam máš někde díru a odtéká to. A teda dolévat to chceš 2 % slaným roztokem
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Lama dotaz: kvasím zeleninu na styl KIMCHI. Po hurá dokvašení doleju převařenou vodu, aby to bylo všechno fakt pod hladinou a uložím... ale ona prostě voda dál mizí. Co se tam děje? Ty úbytky jsou celkem veliký.
    Díky.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Dík všem. Chutná to dobře :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTAKAR: to není bug, takhle se věci v medu chovají. Med konzervuje jen do určité hustoty. Používej to jako závzorový sirup.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOOMBRINGER: ted sem akorat objednal. diky. ja nevedel ze je na aliexpresu
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUIP: Tak, jiní platí za zázvorovou medovinu těžké prachy, a OTAKAR má domácí ;)
    QUIP
    QUIP --- ---
    OTAKAR: Takhle na dalku tezko rict, co se ti v tom zaclo dit, co tam ozilo, ale ja ze zazvoru delam domaci kvasenou limonadu a tak bych se nedivil, kdyby ti to proste jen takhle zaclo kvasit s medem. Jestli je to opravdu "jen kvaseni" a neni tam nikde plisen, klidne bych to konzumoval.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Zkouseli jste nekdo koji z aliexpressu? Je to legit? :)
    Alcohol yeast Angel "Koji", 0,5 kg for cereal brags Ferment alcoholic grain|Beer Brewing| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005003033695930.html
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Ahoj,
    patrně mi začal kvasit med se zázvorem. Můžu ho ještě nějak využít, nebo raději vyhodit?
    Z neznalosti jsem nespařené plátky zázvoru zalil medem v poměru tak 1:1, stálo to zavřené při pokojové teplotě dva až tři týdny. Med je teď úplně tekutý a trochu zvláštně je cítit, nijak hnusně ale nechutná.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tak treba priste :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nebo to normálně nařeď mlíkem, popřípadě běžnou vodou, pokud tam nechceš mlíko.

    Přidat tuk/žloutky na závěr to vždy zlepší.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JANDOUR: narazis na tu kyselost? jop, to je mozny, Zuzka Ti to jiste osvetli vic .. ja si z toho odnasim, ze s vetsim podilem "tekute" casti to bude jeste kyselejsi, coz neni uplne na skodu :)

    URPUTNIK: je to bez zloutku. Orechy byly liskove, mozna proto to ma tu jemnou zrnitou texturu
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: vyhrabal jsem doma hadicku, tak se crcani nekonalo :) a v jedne ze sklenic byla tesne nad skrobem nejaka zelatinozni/houbovita prusvitna cast, ftoku bohuzel nenam, ale tu jsem radsi odsal taky :) holt mi to stalo v lednicce tak mesic
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    URPUTNIK: kyselina mlecna neni tekava, s tou by var nemel nic udelat (krom pripadny katalyzace nejakejch reakci se zasaditejma ingediencema). nebo mi neco unika?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam