• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Dík všem!
    ZUZKAOU VANEK KID_MCHUTT:
    Uzavřené nádoby v lednici. Odpařování nepravděpodobný. Slanost bych už zvyšovat nechtěla.
    Jedná se tak o 1,5-2 cm ze sklenice.
    Čím větší sklenice, tím větší úbytek tekutiny.
    Záhada je pražská, kočky z venkova tak dlouhý tlapišty nemají, aby dosáhly z chalupy :)
    A muž je hlavní kvasič (by škodil sám sobě), já jsem kráječ a podržtaška s Nyxem, takže on má skills, ale já mám zdroje, kde se zeptat!

    Dík.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: To je zajímavá otázka: sůl se neodpařuje, takže nebude to při takovém dolévání čím dál slanější než dle původního poměru na začátku? (I když to promile nebo dvě se asi nepozná...)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALENNAI: no buď se vsakuje do té zeleniny (což teda je spíš nepravděpodobý) a nebo se odpařuje, popřípadě tam máš někde díru a odtéká to. A teda dolévat to chceš 2 % slaným roztokem
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Lama dotaz: kvasím zeleninu na styl KIMCHI. Po hurá dokvašení doleju převařenou vodu, aby to bylo všechno fakt pod hladinou a uložím... ale ona prostě voda dál mizí. Co se tam děje? Ty úbytky jsou celkem veliký.
    Díky.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Dík všem. Chutná to dobře :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTAKAR: to není bug, takhle se věci v medu chovají. Med konzervuje jen do určité hustoty. Používej to jako závzorový sirup.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOOMBRINGER: ted sem akorat objednal. diky. ja nevedel ze je na aliexpresu
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUIP: Tak, jiní platí za zázvorovou medovinu těžké prachy, a OTAKAR má domácí ;)
    QUIP
    QUIP --- ---
    OTAKAR: Takhle na dalku tezko rict, co se ti v tom zaclo dit, co tam ozilo, ale ja ze zazvoru delam domaci kvasenou limonadu a tak bych se nedivil, kdyby ti to proste jen takhle zaclo kvasit s medem. Jestli je to opravdu "jen kvaseni" a neni tam nikde plisen, klidne bych to konzumoval.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Zkouseli jste nekdo koji z aliexpressu? Je to legit? :)
    Alcohol yeast Angel "Koji", 0,5 kg for cereal brags Ferment alcoholic grain|Beer Brewing| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005003033695930.html
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Ahoj,
    patrně mi začal kvasit med se zázvorem. Můžu ho ještě nějak využít, nebo raději vyhodit?
    Z neznalosti jsem nespařené plátky zázvoru zalil medem v poměru tak 1:1, stálo to zavřené při pokojové teplotě dva až tři týdny. Med je teď úplně tekutý a trochu zvláštně je cítit, nijak hnusně ale nechutná.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tak treba priste :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nebo to normálně nařeď mlíkem, popřípadě běžnou vodou, pokud tam nechceš mlíko.

    Přidat tuk/žloutky na závěr to vždy zlepší.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JANDOUR: narazis na tu kyselost? jop, to je mozny, Zuzka Ti to jiste osvetli vic .. ja si z toho odnasim, ze s vetsim podilem "tekute" casti to bude jeste kyselejsi, coz neni uplne na skodu :)

    URPUTNIK: je to bez zloutku. Orechy byly liskove, mozna proto to ma tu jemnou zrnitou texturu
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: vyhrabal jsem doma hadicku, tak se crcani nekonalo :) a v jedne ze sklenic byla tesne nad skrobem nejaka zelatinozni/houbovita prusvitna cast, ftoku bohuzel nenam, ale tu jsem radsi odsal taky :) holt mi to stalo v lednicce tak mesic
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    URPUTNIK: kyselina mlecna neni tekava, s tou by var nemel nic udelat (krom pripadny katalyzace nejakejch reakci se zasaditejma ingediencema). nebo mi neco unika?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak, prvni pokus o flummery uspesne za mnou .. jsem fakt rad, ze jsem neslil uplne vsechnu tekutou cast, takze jsem to nakonec delal z cca 2l skrobu a 0.5l vodove casti, abych to vubec melo aspon trochu tekutou konzistenci. Takze uz pred zahrivanim to melo konzistenci cca Balakrylu .. v ramci zahrivani se v tom samovolne zacly delal cucky a posleze se to cele vycentrovalo na varecku, kterou jsem se snazil ustavicnym michanim oddalit fatalni pripaleni .. vypnul jsem to ve chvili, kdy michani bylo energeticky srovnatelne s hnetenim testa na vanocku :) par fotek v priloze .. ponauceni pro priste - mene skrobu nebo vice tekute slozky :) ale chutove je to zajimave, zachovalo to pomerne dost kyselosti z kvaseni (ale mozna to bude tim, ze jsem to defakto ani neprohnal varem)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: se škrobem, bez škrobu to neztuhne. Navíc teda reálně oddělit škrob co se vylouhuje dá docela crcačku :D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj, dotaz opet ke kvasenemu ovsu :) uz jsem kvasil vlocky dvakrat, tak tu mam asi 4l kvasu .. resp na nej se chci zeptat, protoze v clanku od Zuzky je jeden obrazek, kde se odlisuje kvas a sowans (imho defakto usazeny skrob) .. a v receptech se pak pouziva kvas a je tam obrazek, kde je imho kvas s neusazenym skrobem .. takze se ptam, flummery se dela z kvasu “bez skrobu”, nebo to mam smichat a pak svaret? Bez toho skrobu s tim to svareni imho moc neudela .. a priznavam, ze jsem linej s tim ted experimentovat :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: Obávám se, že bychom potřebovali i hodně subjektů, co to budou ochutnávat, protože ta otrava se prý nedá léčit :-D.
    Inuity docela chápu, protože v mém chápání jsou všechny tyhle extrémní diety způsob, jak si vybrat to lepší z možností "živý" a "mrtvý", ale už neposkytují výhodu ve výběru z "přežívající" a "zdravý".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: jako při dostatečném množstí vzorků se dá naučit rozlišovat dobře a špatně shnilé natto, třeba by to šlo i dostatečně velkém množství shnilých tuleňů :-D

    Na druhou stranu - inuité se v okamžiku, kdy měli možnost, přeorientovali z tradiční lowcarb diety na dovážené potraviny. MYslím že to mělo své závažné důvody - třeba proto že jsou asi shnilí tuleni fakt hnusní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam