• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no jestli ho používáš pravidelně, tak holt převládají kvasinky před bakteriema, teď hjak bude víc zima, tak trošku zleniví a zase narostou bakterie. Kdyžtak ho prostě nech dýl prokvášet, ale pak zase bude méně kypřit, protože kyselé prostředí nemají rády kvasinyk, co dělají ten objem.

chce to nechat déle. Nebo přidat třeba jogurt, či podmáslí do kvásku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Mam klasicky zitny kvasek na chleba (udrzovany uz par let), ale posledni dobou pozoruju, ze vubec neni kysely. Vcera jsem ho pripravoval na dnesni peceni, ale po 11 hodinach, kdy uz krasne vybehl atd. nemam temer zadnou chut.
    Predpokladam, ze se tam mnozi vic neceho jineho, nez co bych potreboval. Je to v mise v kuchyni, pokojova teplota okolo 21 stupnu. Chce to vyssi teplotu, aby byl kyselejsi? Nebo nechat jeste dele?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: dávej do směsí zeleniny a určitě do kimcchi.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Urodilo se mi až moc kapusty kadeřávku.
    Jak ho kvasíte? Dalo by se asi "ala zelí", ale klidně bych vyzkoušel i něco jinýho.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Chceš si na benzínce koupit kusovku kvašáka? V USA je možné vše. :-)

LOJZA
    LOJZA --- ---
    DEVIL: V pohodě. Řídím se heslem “vyzkoušej, uvidíš”. Zatím dobrý :) Nijak mě ty chutě neurážejí.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LOJZA: tak se na to sea weed moc neupinej, ja vim uplny hovno, jen sem strelil od boku pohledem na to vlevo. to vpravo vypada jak naky jmeli, ze kteryho se mi teda uprimne navaluje kdyz ho cejtim...
    do wakame salatu je nasrano tuna soli, sesame oil, atp, tak to chutna jinak
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    MUTHA: To vlevo má takovou méně znatelnou “levandulovou” (nebo-jak-to-popsat) příchuť. Při zběžném ochutnání by člověk řekl, že je to vlastně takové “nijaké”. To vpravo je křupavější, kořeněná chuť, lehoulince štiplavé. Popisuji samozřejmě jen ty příchutě nad rámec klasické slano-kyselé chuti pickles. Docela mě překvapilo, že žádná “sea-weed” příchuť, jako zná člověk z klasických řas nebo wakame salátu, tam není.
    TERAMON
    TERAMON --- ---
    To vlevo mi po googlení "pickled seaweed" připadá jako samphire - slanorožec.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LOJZA: imho nakej druh morskejch rostlin
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Netušíte někdo, co tyhle dvě věci můžou být? Pickles bar v tureckém hotelu… Mimochodem, pickles tu mají skvělé, docela na tom ujíždím :)

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: koprový olej - nasekat, dát do hrnce, zalít olejem, zahřát, přidat i nějaký mladší kopr, nechat louhovat přes noc. Rozmixovat, zcedit.

Případně samozřejmě přidávat ke kterýmkoliv kvašeným směsím s evrpskými chutěmi.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nějak mi přerostl kopr, jsou toho až 2m "keře" :D
    Stonky sice krásně voní, ale jsou tuhé.
    Co s tím? Napadlo me ty stonky a větve rozmixovat a zkvasit. Zkoušel jste to někdo?
    Můžu to i nasušit, ale to je dost ztratí aroma, ikdyž budu sušit pokojovou teplotou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: PET od nejakeho dzusu, co ma siroke hrdlo (nebo lahev od mleka, ale jsou jen 1 litrove). Ja je pouzivam na kvasenou zazvorovou limonadu. Vsechno nahazu dovnitr (nastrouhany, nebo nakrajeny zazvor na platky) a kdyz uz je po vsem, neni problem to z te lahve s sirokym hrdlem dostat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VXP: to mě taky napadlo, teda ve skleněné variantě, protože mám vůči plastu předsudky, jen jim občas na přilepšenou dávam švestky a to nevím, jak pak dostat ven. I kdyžvlastně PET lahev jde rozříznout a koupit nová minerálka. Některý zrna jsou už větší jak hrdlo PETky, ale snad se nebudou zlobit, když je rozříznu :)
    VXP
    VXP --- ---
    CERMI_FOX: v 2l pet lahvi od kofoly ;)
    prostě sítko přiložím až k hrdlu nadoraz a všechno nechávám uvnitř...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    v čem louhujete tibi kefír? Aktuálně mám velkou zavařovačku, ale to slévání přes sítko, které mi padá a které se hned naplní zrny, mě začíná štvát a rád bych něco více sofistikovaného. Představoval bych si něco jako cestovní láhev na čaj - skleněný válec na konci opatřený sítkem a s možnosti zašroubování, aby se tam nedostal nějaký bordel během fermentace. Ale nemůžu nic vhodného najít, buď to nemá sítko nebo víčko nebo je to maličké. Nápady? Nebo na to jdu blbě?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOZKA: jj - přesně tak, zahustit za čerstva, ještě to zasypávám vrstvou žitnoé mouky, aby ke kvásku samotnému nešel vzduch a šup s tím do lednice.
    k tomu je samostatný článek https://www.zkvaseno.cz/chlebovy-kvasek-vzdyzivy
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ZUZKAOU: Trošku doplním sekci o uchovávání žitného kvasu. Lidem kteří pečou delší dobu je to asi jasné, ale já na to tehdy nenarazil v začátečnických návodech které jsem užíval, tak třeba někomu usnadním práci:

1. Kvas není třeba uchovávat ve stejném poměru vody a mouky (1:1), jako když z něj zaděláváte těsto. Čím méně vody v něm je, tím se množí pomaleji, a to neplatí jen pro úplné sušení jako v článku. Když do něj prostě jen dáte mouky o něco víc a uděláte z něj tuhou pastu, vydrží v lednici 2x - 3x déle bez toho, aby začal produkovat etyl-acetát nebo jinak zasmrádnul, a přitom se pak dá normálně hned použít (u receptů, ve kterých ho do rozkvasu/těsta jde lžička ho předtím ani zpátky neředím vodou).

2. I ten kvasový granulát lze dělat napůl vlhký, zhruba o konzistenci drobenky. V lednici údajně vydrží alespoň tři týdny (netestoval jsem), a výhoda je, že zpravidla není potřeba ho oživovat. Já ho většinou používám až druhý den po rozmíchání, ale často funguje i prakticky hned. Pokud chcete péct třeba jednou za dva týdny, je tohle dobrý způsob, jak ho bez práce uchovávat.

3. Pokud chcete kvas s někým sdílet, tahle drobenková forma (a samozřejmě i sušená forma) přežije i v pytlíku cestu poštou. Jinak je taky fajn mít ji v lednici pro případ že hlavní tekutý kvas zapomenete živit a zasmrádne, je to nejsnazší řešení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vláďa sepsal dost praktický návod na uchování kultur na živu

Na dovolenou bez mikroutů | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/na-dovolenou-bez-mikroutu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam