ZUZKAOU: Trošku doplním sekci o uchovávání žitného kvasu. Lidem kteří pečou delší dobu je to asi jasné, ale já na to tehdy nenarazil v začátečnických návodech které jsem užíval, tak třeba někomu usnadním práci:
1. Kvas není třeba uchovávat ve stejném poměru vody a mouky (1:1), jako když z něj zaděláváte těsto. Čím méně vody v něm je, tím se množí pomaleji, a to neplatí jen pro úplné sušení jako v článku. Když do něj prostě jen dáte mouky o něco víc a uděláte z něj tuhou pastu, vydrží v lednici 2x - 3x déle bez toho, aby začal produkovat etyl-acetát nebo jinak zasmrádnul, a přitom se pak dá normálně hned použít (u receptů, ve kterých ho do rozkvasu/těsta jde lžička ho předtím ani zpátky neředím vodou).
2. I ten kvasový granulát lze dělat napůl vlhký, zhruba o konzistenci drobenky. V lednici údajně vydrží alespoň tři týdny (netestoval jsem), a výhoda je, že zpravidla není potřeba ho oživovat. Já ho většinou používám až druhý den po rozmíchání, ale často funguje i prakticky hned. Pokud chcete péct třeba jednou za dva týdny, je tohle dobrý způsob, jak ho bez práce uchovávat.
3. Pokud chcete kvas s někým sdílet, tahle drobenková forma (a samozřejmě i sušená forma) přežije i v pytlíku cestu poštou. Jinak je taky fajn mít ji v lednici pro případ že hlavní tekutý kvas zapomenete živit a zasmrádne, je to nejsnazší řešení.