• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_:

    Maangachi je takový zlatý standart, nic moc se nestane, když budeš zjednodušovat, tedy se třeba vykašleš na nasolování a zelí nakrájíš na kousky. Jen to hned dej do lednice a nech to kvasit v chladu. Na jujube se vykvajzni, ty tam nejsou potřeba, kaštany jsou teď v sezoně, tak je tam vraž a nebo ne. Místo nashi tam klidně a bez ostychu dej českou hrušku. Ale nashi můžeš samozřejmě taky. Pokud nebudeš nasolovat zelí, tak do pasty přidej 2 % soli celkové váhy zeleniny a vody. Obecně, pokud to budeš dělat do čtyř litrové láhve od okurek, tak použij 2 kg pekignského zelí, 500 g ředkve 300 g mrkve, 1 velkou červenou kapii, svazek cibulek a cca 1 vody a budeš chtít 80 g soli.

    White Kimchi (Baek-kimchi) recipe by Maangchi
    https://www.maangchi.com/recipe/baekkimchi


    ATOMIKS: je to normální, jde o kimčchi které je celkem čerstvé a zrovna je v "šapmaňské "fázi.

    Kimchi tastes fizzy? Appreciate it or fix it. - Kimchi-Recipes.com
    https://kimchi-recipes.com/kimchi-tastes-fizzy-appreciate-it-or-fix-it/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ATOMIKS: I za studena? Hadam, ze mohlo byt baleno jeste v pomerne zive fazi kvaseni a nez se ti dostalo do ruky, tak se stacilo natlakovat vytvorenym co2
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    prosím pěkně, koupil jsem kimchi, už několikáté v řadě a toto mi při otevření výčka úplně vypěnilo. chutná to dobře a shodně, ale toto se prostě chovalo, jak když otevřete pořádně zatřásnutou kolou. je to normální?
    N_I
    N_I --- ---
    _ANT_: podle me kdyz na to koukam tak to tak delam..

    ja tam davam minimum koreni..a pridavam treba kousky kvetaku...proste jen tam nedam tu pastu a koreni dle receptu ale dle sebe..treba jen papricku...kousek pro chut...nechavam jen cesnek a zazvor z lisu...

    je to cire...kvasene jo...ale nechutna to jako kimchi jak ma...je to proste takova kysela zelenina...krupava...uplne...vubec to nemaze...
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Zkoušel jste někdo domácí baek-kimchi (white kimchi)? Je v tom nějaký fígl oproti klasickému kimchi? Jsem to ochutnala a nutně toho potřebuju hodně.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZATAMOKO: Nekvasime, ale varime polivku ribollitu s fazolemi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    U Krakova vznikne továrna na kimčchi

    Poland to become European kimchi hub with new South Korean factory | Notes From Poland
    https://notesfrompoland.com/2022/11/08/poland-to-become-european-kimchi-hub-with-new-south-korean-factory/
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    ALENNAI: ano
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Dělá tu někdo prosím ovocná vína?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Otevřel jsem poslední flašku kimchi z předloni. Je výtečný..

    Nechávám kvasit dlouho, klidně přes 4 tejdny, pak to šoupnu do lednice (pro dobrej pocit) a následně skladuju ve sklepě, kde bejvá v parnym létě až přes 20'C a vše v richtiku.
    Mňam mňam
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    CERMI_FOX: U Salvátora v centru seženeš prakticky cokoliv. Kvalita se supermarkety je nesrovnatelná a nabídka koření velmi široká. https://prodejnausalvatora.cz/
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: Kupoval jsem ho pred casem treba v Holesovicke Trznici v hale 22, je tam stanek, ktery ma jenom koreni.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CERMI_FOX: to mi je jasný, všem těm Tescům, Albertům a Billám bohužel ne nutně, ale ve speciálkách by ses obejít měl
    ty Nusle mi vyběhly na webu jako první, ale když půjdeš dřív kolem jiné, tak směle dovnitř, možná nebudeš muset dejme tomu z Řep dojet až do těch Nuslí :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BALAENA: dík. Chápu, že je po sezóně, ale od matky jsem si přivezl plnou lísku zelených rajčat, takže je potřebuju zpracovat fermentací teď a ne v okurkové sezoně :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CERMI_FOX: měli by ho mít skladem v Nuslích
    Koření Hořčice bílá celá z Království chuti od 16 Kč
    https://www.kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/horcice-bila-cela?r=66
    https://www.kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/horcice-cerna-cela?r=66

    celkově bych teď zkoušela spíš speciálky, už je po okurkách, aby to mělo i Tesaco...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Kde se da v Praze koupit horcicne seminko, na jidlo, ne na seti? Prosel jsem albert, lidl, penny a nikde nic.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: No.. snad se z toho nepo.... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: kyška nebude s termofilrníma kulturama - prostě ji kup, kup mlíko, smíchej a nech den, dva při pokojové teplotěm dikud to nezhoustne a pak dej do lednice. Až budeš mít v lahvi jen zbytek, přilij čerstvé mléko, nech v pokojové teplotě a počkej :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    Parkrat jsem doma zkousel delat jogurt v el. troube, coz se podarilo bez problemu. Ted by me zajimalo, jestli jde podobnym zpusobem doma udelat i to, co se v obchodech prodava pod nazvem "kyška"? A pripadne pri jake teplote a jak dlouho by to melo probihat? (predpokladam, ze bych pasteroval cerstve mleko a pak tam pridal lzicky z koupene kyšky)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Prave ze jsem ho pres leto temer nepouzival, jen jsem ho dokrmoval, ubytovany je v lednici. Dva dny pred pouzitim jsem ho vyndal z lednice, dokrmil, druhy den zase odebral a dokrmil a pak teprve udelal potrebne mnozstvi pres noc na chleba.
    A mas pravdu, ze teda kypril opravdu hodne. Kynulo to rychle, jak kdybych tam dal drozdi. Kyselost jsem dohnal pridanim octa a chleba je nakonec zcela luxusni :)

    Na priste pridam trochu jogurtu. Diky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam