• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_:

    Maangachi je takový zlatý standart, nic moc se nestane, když budeš zjednodušovat, tedy se třeba vykašleš na nasolování a zelí nakrájíš na kousky. Jen to hned dej do lednice a nech to kvasit v chladu. Na jujube se vykvajzni, ty tam nejsou potřeba, kaštany jsou teď v sezoně, tak je tam vraž a nebo ne. Místo nashi tam klidně a bez ostychu dej českou hrušku. Ale nashi můžeš samozřejmě taky. Pokud nebudeš nasolovat zelí, tak do pasty přidej 2 % soli celkové váhy zeleniny a vody. Obecně, pokud to budeš dělat do čtyř litrové láhve od okurek, tak použij 2 kg pekignského zelí, 500 g ředkve 300 g mrkve, 1 velkou červenou kapii, svazek cibulek a cca 1 vody a budeš chtít 80 g soli.

    White Kimchi (Baek-kimchi) recipe by Maangchi
    https://www.maangchi.com/recipe/baekkimchi


    ATOMIKS: je to normální, jde o kimčchi které je celkem čerstvé a zrovna je v "šapmaňské "fázi.

    Kimchi tastes fizzy? Appreciate it or fix it. - Kimchi-Recipes.com
    https://kimchi-recipes.com/kimchi-tastes-fizzy-appreciate-it-or-fix-it/
    N_I
    N_I --- ---
    _ANT_: podle me kdyz na to koukam tak to tak delam..

    ja tam davam minimum koreni..a pridavam treba kousky kvetaku...proste jen tam nedam tu pastu a koreni dle receptu ale dle sebe..treba jen papricku...kousek pro chut...nechavam jen cesnek a zazvor z lisu...

    je to cire...kvasene jo...ale nechutna to jako kimchi jak ma...je to proste takova kysela zelenina...krupava...uplne...vubec to nemaze...
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Zkoušel jste někdo domácí baek-kimchi (white kimchi)? Je v tom nějaký fígl oproti klasickému kimchi? Jsem to ochutnala a nutně toho potřebuju hodně.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZATAMOKO: Nekvasime, ale varime polivku ribollitu s fazolemi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    U Krakova vznikne továrna na kimčchi

    Poland to become European kimchi hub with new South Korean factory | Notes From Poland
    https://notesfrompoland.com/2022/11/08/poland-to-become-european-kimchi-hub-with-new-south-korean-factory/
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    ALENNAI: ano
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Dělá tu někdo prosím ovocná vína?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Otevřel jsem poslední flašku kimchi z předloni. Je výtečný..

    Nechávám kvasit dlouho, klidně přes 4 tejdny, pak to šoupnu do lednice (pro dobrej pocit) a následně skladuju ve sklepě, kde bejvá v parnym létě až přes 20'C a vše v richtiku.
    Mňam mňam
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    CERMI_FOX: U Salvátora v centru seženeš prakticky cokoliv. Kvalita se supermarkety je nesrovnatelná a nabídka koření velmi široká. https://prodejnausalvatora.cz/
    QUIP
    QUIP --- ---
    CERMI_FOX: Kupoval jsem ho pred casem treba v Holesovicke Trznici v hale 22, je tam stanek, ktery ma jenom koreni.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CERMI_FOX: to mi je jasný, všem těm Tescům, Albertům a Billám bohužel ne nutně, ale ve speciálkách by ses obejít měl
    ty Nusle mi vyběhly na webu jako první, ale když půjdeš dřív kolem jiné, tak směle dovnitř, možná nebudeš muset dejme tomu z Řep dojet až do těch Nuslí :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BALAENA: dík. Chápu, že je po sezóně, ale od matky jsem si přivezl plnou lísku zelených rajčat, takže je potřebuju zpracovat fermentací teď a ne v okurkové sezoně :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CERMI_FOX: měli by ho mít skladem v Nuslích
    Koření Hořčice bílá celá z Království chuti od 16 Kč
    https://www.kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/horcice-bila-cela?r=66
    https://www.kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/horcice-cerna-cela?r=66

    celkově bych teď zkoušela spíš speciálky, už je po okurkách, aby to mělo i Tesaco...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Kde se da v Praze koupit horcicne seminko, na jidlo, ne na seti? Prosel jsem albert, lidl, penny a nikde nic.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: No.. snad se z toho nepo.... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: kyška nebude s termofilrníma kulturama - prostě ji kup, kup mlíko, smíchej a nech den, dva při pokojové teplotěm dikud to nezhoustne a pak dej do lednice. Až budeš mít v lahvi jen zbytek, přilij čerstvé mléko, nech v pokojové teplotě a počkej :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    Parkrat jsem doma zkousel delat jogurt v el. troube, coz se podarilo bez problemu. Ted by me zajimalo, jestli jde podobnym zpusobem doma udelat i to, co se v obchodech prodava pod nazvem "kyška"? A pripadne pri jake teplote a jak dlouho by to melo probihat? (predpokladam, ze bych pasteroval cerstve mleko a pak tam pridal lzicky z koupene kyšky)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Prave ze jsem ho pres leto temer nepouzival, jen jsem ho dokrmoval, ubytovany je v lednici. Dva dny pred pouzitim jsem ho vyndal z lednice, dokrmil, druhy den zase odebral a dokrmil a pak teprve udelal potrebne mnozstvi pres noc na chleba.
    A mas pravdu, ze teda kypril opravdu hodne. Kynulo to rychle, jak kdybych tam dal drozdi. Kyselost jsem dohnal pridanim octa a chleba je nakonec zcela luxusni :)

    Na priste pridam trochu jogurtu. Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no jestli ho používáš pravidelně, tak holt převládají kvasinky před bakteriema, teď hjak bude víc zima, tak trošku zleniví a zase narostou bakterie. Kdyžtak ho prostě nech dýl prokvášet, ale pak zase bude méně kypřit, protože kyselé prostředí nemají rády kvasinyk, co dělají ten objem.

    chce to nechat déle. Nebo přidat třeba jogurt, či podmáslí do kvásku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Mam klasicky zitny kvasek na chleba (udrzovany uz par let), ale posledni dobou pozoruju, ze vubec neni kysely. Vcera jsem ho pripravoval na dnesni peceni, ale po 11 hodinach, kdy uz krasne vybehl atd. nemam temer zadnou chut.
    Predpokladam, ze se tam mnozi vic neceho jineho, nez co bych potreboval. Je to v mise v kuchyni, pokojova teplota okolo 21 stupnu. Chce to vyssi teplotu, aby byl kyselejsi? Nebo nechat jeste dele?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: dávej do směsí zeleniny a určitě do kimcchi.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Urodilo se mi až moc kapusty kadeřávku.
    Jak ho kvasíte? Dalo by se asi "ala zelí", ale klidně bych vyzkoušel i něco jinýho.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam