• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    DEIKSAC: teorii tak nejak znam, potreboval bych rady z prakse. napr mam pocatecni sladkost 29-31 brix, chci mit finalni produkt cca 10 /mezi 8-12 abych nebyl puntickar, v ktery fazi to zaviram do lahve. neni treba lepsi prmarne kvasit s pocatecnima 20 do bonedry sucha, precerpat z kalu a do lahve prisladit na tech treba 15? aby se tech 5% naperlilo a zbyl zbytkac 10 brix? jak pak poznam ze to v lahvi je ready?
    kvasinky bayanus mam s toleranci 17% alka - enartis top 15.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TWORBO: Jestli myslis sampanskou metodu, tak klasika je zavreni korunkou po pridani zakvasu a po odstreleni kvasnejch kalu pak spuntem s dratenou pojistkou. Chces kvasinky, ktery se nematlaj a nechaj se setrast do hrdla, treba lalvin ec 1118. Priprava zakvasu do detailu popsana treba zde https://ciderchat.com/slurry/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: no vodní kefír je označován jako tibi - aka tibeské krystaly :-D

    Proto hlasuju za varianty vodní kefír/ mléčný kefír.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: "Tibetská" kefírová houba se říká té standardní do mléka... akorát tím že ji mám aktuálně v mrazíku a tam se nemnoží, tak jí nemám tolik, abych mu ji dal ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELFRIK: zajdi do Karlína do Esky, dostaneš přebytky. Tedy pokud tibetskou kefírvou houbou myslíš vodní kefír - to co žere sladkou vodu.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    Neměl by někdo na prodej či darování Tibetskou kefírovou houbu? Praha díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kruciš - na neflixu jsou tři série čínského dokumentu o regionálních kuchyních

    Flavorful Origins - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flavorful_Origins

    V Jün-nanu mimo jiné kvasí vepřové, kam přidávají fermentované sojové boby - něčím mazlavým, podobným nattu - tipuju že to bude taky nějaký bacilus subtilis.

    Jsem v pokušení to vyzkoušet, ale teda zatím se mi to nechce ochutnávat :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: s kojí nepotřebuješ tu vysokou teplotu, protože enzymy dodá ta plíseň, jen se ti to bude rozkládat dýl.

    https://www.amazon.com/Koji-Alchemy-Rediscovering-Mold-Based-Fermentation/dp/160358868X

    A ano, marketing zdravím je fakt otravný, jsem se cítila jako bych brala batoleti hračky, když jsem na IG v dotazu o kvašené svíčkové vysvětlovala, že je celkem jedno, když kvasenou zeleninu uvařím, nebo jim syrovou, když prakticky všechny mikroby umřou v žaludku a ti co to přežijí ve dvanácterníku a že to dělám kvůli chuti a vlaknine 😹
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MUTHA: ja sem zvazoval udelat vlastni maggi, koji mam, ale zatim nemam kontrolovany podminky jako oni maj ten box
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MUTHA: 'domaci' maggi a kombuchy sou okej. ale fresh dzusy?...
    jakykoliv ovoce/zelenina, ze kterejch se udela stava, ktera se pak pije neni moc zdravy. tim ze se rozmixuje/procedi, stava, ktera je pak plna sukrozy a fruktozy, neni vubec zdrava. ovoce a zelenina by se mela konzumovat cela, tzn spolecne s vlakninou, ktera vytvari ochranou vrstvu ve strevech a brani rychlemu vstrebani sukrozy a fruktozy. premira cukru a skrobu je to nejhorsi co muzes udelat. dokud lidi budou verit indoktrinovanym mytum o tom, ze fresh dzusy sou zdravy, do ty doby ten jejich biz plan je okej....
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: Mám je aktuálně v mrazáku...
    Ale rychle se probírají ;)
    (Florenc)
    SARRI
    SARRI --- ---
    ZUZKAOU: pokus by stacily Tibi (daji se dat i do mleka) tak v Esce v Karline ti je venuti zadarmo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo, nemáte prosím někdo zrna mléčného kefíru? Ideálně v Praze.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Aha, pardon, tak to jsem podcenil grafikovy schopnosti, respektive už mi oči úplně neslouží:
    Shared album - Jan Vaněk jr. - Google Photos
    https://photos.app.goo.gl/ouwdVdkCSw9i6ZVEA
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: zmrzlinu vyrábí sami doma a etiketa je taky domácí :-D Chuť je strašná.

    Ale jako no - kdyby to představení dělali gymnazisti, tak super. Od čtyřicátníků, profesionálních umělců čekám něco hlubšího.
    VANEK
    VANEK --- ---
    https://www.alfredvedvore.cz/cs/program/ja-kimci-204/ zhlédnuto, resp. degustováno a zklamání na všech frontách, i když já nejsem cílovka. Pokud nejsou zúčastnění výrazně zdatnější padělatelé etiket, než to vypadalo, závěrečná zmrzlina je komerční z nějakého K-shopu (po všech těch řečech o hrůzách kapitalismu, klimatické krize a krásách komunitního sdílení DIY produkce! o množsctví plastového odpadu nemluvě) a chuť se s tím cukrem a smetanou dost tluče; na domácí výrobu by mi přišel lepší sorbet.
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    ZUZKAOU: Dělal jsem právě ze semínek slunečnicovejch a dýňovejch, kešu jsem dávno zavrhnul .) ... tak ještě jednou díky! Zkouším právě začít s kysanejma věcma tak láku bude dost.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A určitě vraž drobnozrnný bulgur do osoleného a okořeněného rostliného jogurtu a pak to nalož do oleje

    Obilný sýr chudých („Kechek el fouqara“), nejlevnější alternativa sýru (a bez mléka) - Superkvašáci : Superkvašáci
    https://superkvasaci.cz/obilny-syr-chudych-kechek-el-fouqara-nejlevnejsi-alternativa-syru-a-bez-mleka/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STILL_PRIMITIVE: no a to samé můžeš udělat třeba v láku z kysaného zelí, nebo ještě lépe v láku z kimčchi :-D

    Projdi internety, zejména anglické, výroba rostlinných sýrů je už dost propracovaná. Většina se dělá z kešu, kvůli neutrální chuti a světlé barvě, ale úplně klidu to nahraď slunečnicí, konopným semínkem a případně mandlemi, pokud nechceš mít takovou uhlíkovou stopu.

    23 best ever vegan cheese recipe ideas - Vegan Food & Living
    https://www.veganfoodandliving.com/vegan-recipes/23-best-ever-vegan-cheese-recipes/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam