STILL_PRIMITIVE: hele na vegan sýr už vůbec ne - jsou v tom normální kvasinky, které nechceš na sýr a LAB (bakterie mléčného kvašení), který primárně chtějí sacharidy, plus tam fakt jsou ty plísně, co jen čekají aby měli dost času a vzduchu. Když už chceš něco rozkvasit koloniema co jsou na obilí a žerou obilí, tak normálně používej chlebový kvásek, který už bývá dostatečně kyselý, tedy bezpečný.
Ale daleko lepší bude normálně lák z už provašené zeleniny - řepa úplně ne, ta bude barvit.
Lák ze zeleniny je výrazně bezpečnější, prorože ho solíš a do sýru ti sůl nevadí. No a hlavně si ho můžeš udělat takový, aby ti rovnou ovlivńoval chuť žádoucím způsobem.
Primárně ale pokud to chceš fakt fermentovat, ta chceš experimetnovat s kodži... Nebo alespoń nepaserovaným misem.
Hodně se to řeší tu
https://www.amazon.com/Koji-Alchemy-Rediscovering-Mold-Based-Fermentation/dp/160358868X