• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    sekundární kvašení cukru na alkohol v láhvi, aka "sekt" děláte někdo? jak to skladujete, jak to zavíráte?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: prostě naložíš zeleninu a dáš to dětem. Když jim to bude chutnat, tak jim to dáš znovu.

    Jsou to lidi, nepotřebují nic extra. Drtivá větěina speciálních dětských věcí je marketing potravinářského průmyslu.

    A jestli to máš moc slané, tak začni sůl vážt, dávej jí 1,5 % na rychlokvašené věci a 2 % na něco co má vydržet a příapdně si to před jídlem nařeď vodou a nech chvíli odsolit.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    QUIP: aha, no to mas pravdu. to fakt neumim cist, to se omlouvam
    QUIP
    QUIP --- ---
    DEVIL: Ale to se tyka jen vnimani chuti (chutove bunky). Jelikoz tam zustava porad stejne mnozstvi soli, bude to drazdit pokozku a sliznice uplne stejne. Naopak mozna jeste vic tim, ze se k tomu prida i to kyselejsi pH. To zalezi, kdo je jak na co citlivy.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    URPUTNIK: cim dyl to nechas zkysnout, tim pak necejtis tu sul. ja taky chodim tejden a pul kolem a ochutnavam a furt je to slany a furt slany, ale pak se to zacne menit. nebo dej treba misto 20g soli na kg jen 17 nebo 15g a jestli mas moc zimu (jako treba ja mam) tak kvasim s 'germination pad' coz ma mikrokontroler a vyhrejva to na nastavenou teplotu. jinak by to trvalo tejdny nez to zacne kvasit. kdyz to pak zacne kysnout, tak to dam do komory a tam je tak kolem 13C a tam to pak pomalu vykvasi a zasmrdi
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    URPUTNIK: My loni s mirnym uspechem kvasili mrkev/daikon, ale pak zacalo byt odmitano
    QUIP
    QUIP --- ---
    Salinita zustane stejna, ta sul se nikam neztrati, akorat jak to vic kvasi, tak je to vic kysely a chutove ta slanost uz nepusobi tak vyrazne, ale porad tam je, takze pokud ma na to nekdo citlivejsi pokozku / sliznice, ten problem tam bude porad.

    Pokud by slo o to snizeni slanosti, tak by asi slo to nechat na zacatku kvasit s normalnim pomerem soli a kdyz uz je kvaseni v plnem proudu (a min hrozi, ze se tam chytne nejaka plisen, protoze uz je to i dost kysely), tak by tam slo dolit neco prevarene vody - vychladle - a tim snizit vyslednou slanost. (pokud je tedy problemem opravdu slanost a ne kyselost)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    URPUTNIK: můžeš zkusit s lžičkou medu https://www.jimejinak.cz/jak-na-pickles/
    Jednou jsem to zkusila,ale nechutnalo mi toba vykašlala jsem se na to. Možná se nějakou kombinací dostaneš do přijatelného kompromisu?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    DEVIL: a co si mam predstavit pod "zakvasly"? to mnozstvi soli prece zustava stejny, ne? (pokud Ti to neutece z kvasny nadoby, ofc :) )
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    URPUTNIK: podle me ta slanost....to mas 'malo' zakvasly. ja mam zeli, hot sauce, redkve, mrkev, kebludny a vse je krasne nakysly, krupavy. delal sem i rychlokvasky, ale ty sly dost rychle. i kousek 'linyho' kimchi sem stvoril, ale to sem tak rychle sezral, ze to ani nestoji za zminku. muzes si poridit treba ph metr, abys nemusel ochutnavat. ja do sklenice dycky dam prst a ochutnam nalev...
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Ja si vzpominam, ze uz odmalinka jsme jako deti milovaly rychlokvasky (a cokoliv na kyselo nakladaneho). Nijak nam to neupravovali, jen jsme toho proste nesmeli jist hromadu, ale vzdy nejake rozumne mnozstvi.

    Asi bych pro ti deti zkusil najit nejakou kulturu mlecneho kvaseni, ktera zkratka nesnese tak kysele prostredi, takze to neprokvasi do tak silne kyselosti. A muzes ubrat trochu soli a vic to hlidat, jestli to nechyta plisen.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: jop, uvazujes stejne jako ja .. diky

    pro deti se teda nic specialniho nekvasi? pripadne se to reguluje mnozstvim/rozmichanim do neceho jineho?
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK: Predpokladam, ze to podrazdeni bude zpusobovat mira slanosti (salinita) a mira kyselosti (pH). Oboje se da upravit, ale asi to chutove uz nebude to ono. Prokvasenou zeleninu muzes pred konzumaci proplachnout. Pred kvasenim pridavat mene soli (riskujes plisne a jine zaskodniky) a nenechat to kvasit tak dlouho, aby to nebylo tak kysely.
    Teoreticky mas moznost pouzit jako starter nejake jine kultury, ktere nebudou schopne vytvorit tak kysele pH.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, zivim se ted o vanocnich svatcich docela dost kvasenou zeleninou (tradicni smes zeli, mrkev, cesnek, cibulka), coz je slane a kysele :) a narazim na to, ze mi to drazdi rty, rudnou, pali, jsou citlivy .. mam docela citlivou kuzi (a samozrejme budou v tom i nejaky dalsi stresory), a tak si rikam, je nejaka "skin-friendly" varianta? co se treba dava malym detem? jestli teda vubec ..

    mam doma i nejaky kimchi, ale to je pochopitelne jeste horsi :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FIONOR: Tez sorbitol muzes. Anebo zbavis most zivin, aby nemohl dokvasit do sucha

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2008.tb00313.x
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: diky za rady:)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    FIONOR: u cideru se tusim pouziva xylitol. Jinak diskuze o alkoholovem kvaseni vedeme taky kousek vedle: [Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv.]
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Vyrábím si cidery a medovinu.
    A chtěl bych doslazovat aniž by se musel pachtit s pasterizací (ano, mohl bych si pořídit sous vide, ale přijde mi to jako vyhozené peníze) - takže přemýšlím o nefermentovatelných alternativách k cukru a medu. Jako první mě napadá stevie, ale slyšel jsem, že nechává nahořklou kovovou příchuť. Má s tím někdo zkušenost nebo tip na "sladidlo", které je dostupné na českém trhu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: kompost z nich bude mít radost, ale jinak je můžeš kandovat.

    How to Make SCOBY Candy
    https://www.youtube.com/watch?v=3orFoE2-nVY


    Making Fruit Roll-Ups With Kombucha SCOBY | Bon Appetit
    https://www.youtube.com/watch?v=gsJEiWadC_I


    Tady mluví i o nasolení na jerky, což by mohlo být zajímavé. To asi zkusím

    8 Smart Ways to Use Extra Kombucha Scoby - FoodPrint
    https://foodprint.org/blog/kombucha-scoby/
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Hoj, napada nekoho, jak by se mohla dale zuzitkovat stara kombuchova matka? Dohromady maji na vysku asi 25cm a je mi lito je vyhodit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam