• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: ne. se ti žádné speciální šlechtění fakt nevyplatí :-D

    jo a jestli chceš aby jogurt ztuhl, tak musíš mlíko převařit - respektive zahřát alepsoň na 90 °C, jinak bilkoviny nezhoustnou pořádně.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Jo, z hollandie uz jsem si jogurt doma delal mockrat (necham to stat v troube s teplotou mezi 35 - 40 ˚C)
    Ja to vzdycky chapal tak, ze ty pouzite v kupovanem jogurtu jsou nejaky specialne vyslechteny a po vice cyklech uz nedelaji to, co delala puvodni kultura. Je jasny, ze ty divoky tenkrat jely porad dokola.
    Ale nikdy jsem ten jogurt nezkousel otocit vic nez 3x (nebyla potreba / prilezitost, nekdy to mozna zkusim)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jogurt je dávný mléčný produkt na balkáně a blízkém východě. Těžko by to řešili pomocí kupovaných kultur.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jogurtová kultura je to co je v té holandii. Jen musíš nechávat jogurt zrát v teplotách okolo nějakých 35°C.

    to že to nejde většinou tvrdí .... prodejci sušených kultur.
    QUIP
    QUIP --- ---
    VXP: Tak ja prave o jogurtu cetl, ze to s nim nejde, tedy ne s tim, co si clovek normalne prinese z obchodu, treba nejakou Hollandii. Ze na to nekonecne cyklovani jogurtu musi byt nejaka jina jogurtova kultura.

    Tak to ja bych se asi nekdy na tom Karlinskem namesti u tebe stavil :) Diky!
    VXP
    VXP --- ---
    QUIP: Jogurt můžeš taky jogurtovat donekonečna ;)

    Jinak kefírové houby mi zahynuly asi až po roce a půl v mrazáku... Půl roku je ok ;)

    Aktuálně jich mám v mrazáku dost, tak ti klidně půlku můžu dát (Praha, Karlínské náměstí)
    QUIP
    QUIP --- ---
    PRAASHEK: U me to byla jen takova narazovka. Kefir se mi do ruky dostal asi po roce, tak me jen napadlo, jestli / kolikrat to jde zopakovat z kefiru bez houby / krystalu. Vim, ze jsem cetl o jogurtech, ze se da ten cyklus zopakovat asi jen 10x, zatim co zitny kvasek na chleba cykluju uz nekolik let.
    Ale jestli ty kefirove krystaly vydrzi tak dlouho bez pouzivani, tak to bych mohl zkusit nekde poridit.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    QUIP: pokud si chceš dělat kefír pořádně, pořiď si kefírovou "houbu", vskutečnosti takové chuchvalce, dost odolné i když je dlouho nepoužíváš. měly by jít případně i zmrazit (nezkoušel jsem). Ale jinak jsem je třeba po půlroce znovu nasadil a zas kefürují.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: ne, maximálně tě to protáhne... Klíčové je jestli to nesmrdí a jestli ti to chutná.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: OK, snad me to pak nezabije, nebo aspon nevyzene z bytu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: tak to vyndej a počkej až to zkysne :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: nechal jsem to den venku a vypadalo to, ze to nic nedela, tak jsem to dal radeji do lednice, ze to "pak" jeste prozkoumam, nebo zpracuju jako obycejne mleko. Mam to jeste zkusit vyndat a nechat den v pokojove teplote?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: dokud to nezačne smrdět, nebo divně chutnat. JEstli to nic nedělá, tak počkej.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Mel jsem doma mleko, co by zanedlouho proslo a zbytek kefiru, tak jsem nalil kefir do mleka, nechal pul dne venku a vysledek byl dobry kefir na salatovou zalivku. Kolikrat se tohle da zopakovat se zbytkem toho, co uz jsem "vyrobil?? Zkusil jsem to ted znovu a vypada to, ze to nic nedela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: no to záleží na tvé chuti a co s tím octem chceš dělat.
    A jeslti nezoanikaris s acetoniovu mezifazi.
    Nejde i kyselinu octovou, ale o všechny ostatní metabilitky. A ty tady moc nechceš.

    Kombucha udělá rychle dobrej ocet. Takový ten bydlenkovsky přístup zaleju slupky vodou a počkám jde používat k vaření po pár letech dobrého skladování.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: jo tak proto se to nedalo pít, když to dělávala babička! :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Odrazí se to pak v chuti, když se stejný materiál “octuje” jedním nebo druhým způsobem? Nebo kyselina octová je prostě kyselina octová a je jedno, zda vzniká přímo z cukrů a nebo alkoholu?

    Omlouvám se, pokud kladu dementní dotazy. Vždycky na podzim mi zbyde pár litrů cideru, který už nemá cenu lahvovat. Letos jsem ho nechal v do poloviny naplněných lahvích od okurek ve sklepě (12-14 stupňů) a doufal, že se do jara něco stane. A tak nějak mi přišlo, že se nestalo nic. Rozhodně to nevoní ani nechutná jako ocet. Tak chci být připaven.

    Díky moc za poskytnuté informace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: dá se použít kombucha, pak není potřeba nejdřív dělat alkohol, protože kombuchoví mikrobové umí udělat ocet rovnou z cukru. Já mám kombuchovej ocet moc ráda.

    A jsou zlé pomluvy že hlavně proto, že zapomínám kombuchu slejvat včas, tak mám toho octa spousty :-D
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Pomalu nevadi. Děkuju.

    Ještě bych se rád zeptal na octové matky. Dá se použít kombucha nebo jsou to je to jiná disciplína?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ZUZKAOU: super, diky moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE:

    Zákldní zakwas buraczany

    Nastrouháš řepu a smícháš s 4 díly vody. Takže 200 g řepy 800 l vody. Do toho 2 % soli - v tomto případě tedy 20 g soli.

    Dáš to do lahve, zmezíš přístupu vzduchu počkáš. Zamezit přístupu vzduchu je klíčové, řepa ráda chytá křís.

    Po pár dnech, až to bude tak akorát kyselé většinu zceď a dej do lahví, řepu přendej do menší sklenice zalij lékem tak, aby byla ponořená a nech dokysat do kysela a dál používej.

    Pokud ti jde hlavně o kvas, tak strouhej, pokud tě zajímá víc ta řepa, tak krájek na větší kousky a bude to trvat o něco déle.
    Pokud bude na tebe kvas moc slaný, tak ho nařeď vodou, pokud moc kyselý, tak ho normálně doslaď před pitím.

    Případně to můžeš okořenit - česnek, sůl, křen, bobkový list, pepř, hřebíček, hořčičné semínko, nové koření, kmín, fenykl, dle libosti.

    Poláci v tom většinou mají česnek, pepř a bobkový list.

    Případně třeba kombinuj s mrkví a pomerančovou kůrou, moc dobré to je s jablečným moštem.

    Na blízkém východě to kvasí s tuříny, chilli, bobkovým listem a česnekem.

    Zkrátka - nauč se ten základní a pak si hraj dle libosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam