• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Takže bude asi lepší dát cider do kvasných kbelíků se širokým hrdlem, nechat octovaťet a jakmile pH dosáhne např. 3, uložit do soudku až po okraj, zazátkovat a nechat zrát. Chápu správně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: Ocet, pokud má dlouhodobě přístup ke vzduchu a není stabilizovaný, tak se pak na tu vodu rozložit může. Ne po roce a hlavně ho v tom sud můžeš po dosažení požadovaného pH zavřít.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Měl bych dotaz. Asi na Zuzku. ;) Pročítám ještě texty týkající se výroby octa a někde jsem narazil na teorii, že nepasterovaný ocet se může časem rozkládat na oxid uhličitý a vodu. Jiné zdroje uvádí, že je kyselina octová poměrně stabilní sloučenina, tedy > jednou ocet, navždy ocet.

    Každý rok mi zbyde cca. 10-20 litrů cideru, tak jsem si říkal, že bych zkusil ocet v dubové kádi (třeba v Polsku a na Ukrajině je používají ke kvašení zeleniny) a nechal ho tam třeba rok nebo déle, čemuž by ta teorie s rozkladem moc nepřála. Ale na druhou stranu, balsamico v sudech lezi i dekády.

    Nevěděli byste? Díky.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak ani verze s kurkumou z pinoystore nedopadla :) resp tentokrate mi po 3 dnech otevrela pytlik pretlakem a nez jsem si toho vsimnul, tak byla 2 dny s pristupem vzduchu .. a sice to pohledove ani pachove nic neudelalo, tak po opetovnem zavreni a dalsich par dnech kvaseni se udelalo cosi na dne :/ asi je to zaklety ferment :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: hele především v koncentraci. Zelí míváš víc.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: ale jo, v mem pripade to chapu .. jen jsem zvedavej, proc je to u kvaseni zeli jinak, kdyz taky lezi v nalevu, ktery je tou plisni pontecialne kontaminovan, a pri jidle se tomu nalevu clovek vyhne jen za cenu proplachovani

    ale mozna jsem to "Když děláš zelí a odebereš vršek, tak to je něco trošku jinýho." pochopil spatne..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: no zároveň ti spory plllísní ze sirupu budu dál plesnivět při výrobě šťávy.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jako ze mykotoxiny v ty "stave" v ktery to zeli lezi nevadi? to bys to musela oplachovat pred jidlem, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: no, ty chceš ten lák, ve kterém případné mykotoxiny jsou přímo rozpuštěné. Když děláš zelí a odebereš vršek, tak to je něco trošku jinýho.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jako vim, ze je to skoro v kazdym navodu, ze jak to zplesnivi, tak vyhazovat .. ale rikam si, ze jsem u neceho kvasenyho cetl, ze divny veci na hladine nevadi, ze ji kvas sezere/vytlaci, kdyz ma dost casu, ale dost mozna si to pletu s nejakou jinou potvorou, nez s plisni ..

    takze diky ze mas trpelivost odpovidat na stale stejne dotazy, uz nekolikaty rok! :) "darek" jsem vyhodil, priste vezmu kurkumu ze Sapy, ta z kosiku byla dost pofiderni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jestli to zplesnivělo, tak na kompost a začít znovu. Zázvor a kurkuma jak je dovážený z daleka plesniví, no
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: mno, zatim to porad nic nedela :) ale ted koukam, ze se na jednom miste ve vzduchove bubline (izoloval jsem sackem s vodou) udelala plisen .. ma smysl horni deci slit i s plisni (jsou od ni dolu do nalevu takove trasne jako vlasecnice, tak i s nima) a zbytek znova izolovat? nebo to nikdy uz neodseparuju a vy by jste to radsi zalozili znova a lip resili ten pristup vzduchu?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: souhlas, takhle mi pivo kvasí uz dva tydny a vubec se mu nechce makat. Normalne to zvladne do peti dnu cele.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: Njn, nevýhoda kvašení - kultury si žijí svým životem 😀
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: "Zuzka Ouhrabková 20. listopadu 2012" :)

    každopádně díky za reakce, budu trpělivý .. a možná to postavím blíž k topení :) měl jsem to naplánovaný do doby, kdy je přítelkyně mimo, tak mne tlačí čas ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zároveň je to 11 let starý recept, kdybych to psala znovu dalal bych přesné poměry surovin a neuričtý čas kvašení. Dělala jsem to v létě, to všechno jede rychleji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: vydrž.
    GALE
    GALE --- ---
    URPUTNIK: Druhý den je málo. Počkej ještě pár dní a uvidíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam