• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    STOOL
    STOOL --- ---
    JAKOUBEK: Aha, to je zajímavá informace i vzhledem k našemu domácímu boji s plísní. Pohledám víc.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STOOL: Zkoušel jsem naťuknout vyhledávač a kupodivu přípravky na bázi chloru (anglicky bleach) se pro válku s plísní moc nedoporučují. Prý jsou z dlouhodobého hlediska neefektivní (ve zkratce).
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    STOOL: chlor ze sava ti za par hodin zreaguje s kyslikem a zmizí. Jen to chce nechat dostatecne dlouho (par hodin) nechat někde ideálně venku vyvětrat.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    STOOL: Než je dáš do trouby, nech je pořádně vyschnout (pár dní na topení), případně na nějakou dobu do trouby na méně než 100°. Když se ti uvnitř zbytek vlhkosti začne vařit, může to prasknout. Když je keramika dosušená, můžeš ji péct klidně na maximální teplotu trouby.
    STOOL
    STOOL --- ---
    JAKOUBEK: Přesně jak říkáš, zelák má žlábek, do kterýho leju vodu na vodní zátku. Uvnitř prázdnýho sudu jsem je skladoval jednou, kde to zplesnivělo, tak jsem vše omyl horkou vodou, těžítka pošplíchal savem a dobře umyl, aby tam zůstalo pokud možno toho Sava minimum. Teď podruhé byly těžítka skladovaný jinde a zase plíseň, takže opět procedura se savem. Teď jsou v kimči, kde to bylo minule v pohodě, tak doufám, že to bude pohodě i teď. Až je vytáhnu, tak je vyvařím. Co třeba že pak dát ještě do trouby? Aby vyschly a ještě se případně zničilo to, co se nevyvařilo?
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Navíc oxid uhličitý je těžší než vzduch (leží dole). Jestli do toho někdo zbytečně nešťoural a tim ho nevyvětral:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Takže, když kvasíš, tak je vše ok? Předpokládám, že má zelák žlábek na vodu, do kterého pokládáš víko, takže plyn uniká přes vodní bariéru. Pokud to plesniví, když je zelák prázdný, tak bych neskladoval závaží uvnitř, vše umyl horkou vodou a nechal pořádně vyschnout.
    STOOL
    STOOL --- ---
    JAKOUBEK: Ve zděděným zeláku. Koupil jsem do něj nový těžítka. Všechno je smaltovaný až na hranu na těch těžítkách v místech, kde kdyby se spojily, vytvoří pomyslný kruh. A přesně tam to plesniví. Je pravda, že jej, když zrovna nedělám kimči, kde nejspíš funguje to pH a CO2.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STOOL: V čem kvasíš?
    STOOL
    STOOL --- ---
    JAKOUBEK:
    XCIDER:

    Díky za rady! Ještě jsem to probral s biochemikem a ten souhlasně přikyvoval, že všechno to o kyslíku a ph dává smysl. Zkusím to ale pro sichr ještě vyvařit.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    taky bych prevaril, klidne ve vode s soli a octem pro vetsi efekt. U keramiky bych se prasknuti nebal...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STOOL: Zkusil bych ponořit do hrnce s vodou, přivést ji těsně pod bod varu a nechat v ní závaží několik minut. Ohřev pomalu, třeba na utěrce, aby keramika/glazura neprdla.

    Savo taky dobré, ale pokud je keramika trochu porézní, neriskoval bych rezidua chloru v pórech.

    Nicméně plíseň je při fermentaci spíš chyba v postupu. Plíseň vyžaduje kyslík. Pokud to kvasí správně, nad hladinou by měla být vrstva oxidu uhličitého, který vytváří ochrannou atmosféru. Zvlážil bych použití kvasné zátky. A Pokud je závaží ponořeno v solném roztoku, plíseň by na nich neměla mít šanci. Jakmile pH klesne k 4,5, mělo by to být obecně safe.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Zdarvím! Mám fungl nový keramický závaźí do zeláku, který mi plesniví. Nejdřív jsem myslel, že to něco laplo, když leželo ve sklepě, ale plesniví mi, i kdyŹ ho mám v kuchyni. Jak to řešit? Políta savem a pečlivě umejt, nebo zrovna koupit nový?
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    FARIN: je dost originalni nejdriv umrit a az pak se otravit :-)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Tyhle nehody se nevyhýbají ani zkušeným producentům. Pamatuju třeba na
    Výrobce košer vína z Mostecka zahynul, otrávil se a spadl do kádě - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/usti/zpravy/smrt-frantisek-mose-vana-vinar-koser-vino-chramce-spadl-do-kade-otrava.A181029_130823_usti-zpravy_vac2
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Díky všem!
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ALENNAI: neni to kravina, kvasny CO2 uz par lidi udusil. Pokud z te mistnosti nejde udelat primy odtah, nechal bych pootevrene okno minimalne po dobu hlavniho prudkeho kvaseni...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ALENNAI: Já bych se asi pro klid duše kouknul po detektoru CO2, pokud by mě to hodně znepokojovalo. Podle Googlu se dají pořídit od cca. 690 Kč. Měl bys to pravidelně černé na bílém. Ve sklepích se dřív nechávala hořet nad zemí svíčka. Ale u sklepa se předpokládá, že je CO2 lapen v jámě. Vzal bych v úvahu, že je těžší než vzduch a má tendenci “téct” dolů. Takže pokud bydlíte v patře, stačí škvíra pod dveřma a mírný průvan.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ALENNAI: Středoškolská chemie říká, že na 46 gramů výsledného etanolu vznikne 44 g oxidu uhličitého. Takže počítáme -li víno něco přes 10 % hmotnostních (14 objemových), první věta by odpovídala. Vybublá ovšem prakticky všechen, takže ta druhá věta ty procenta chápe špatně, je to hmotnost moštu a další snížení o řád už se neaplikuje.
    Každopádně milión ppm znamená čistých 100 %, takhle to nepůjde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam