• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STOOL: Zkusil bych ponořit do hrnce s vodou, přivést ji těsně pod bod varu a nechat v ní závaží několik minut. Ohřev pomalu, třeba na utěrce, aby keramika/glazura neprdla.

    Savo taky dobré, ale pokud je keramika trochu porézní, neriskoval bych rezidua chloru v pórech.

    Nicméně plíseň je při fermentaci spíš chyba v postupu. Plíseň vyžaduje kyslík. Pokud to kvasí správně, nad hladinou by měla být vrstva oxidu uhličitého, který vytváří ochrannou atmosféru. Zvlážil bych použití kvasné zátky. A Pokud je závaží ponořeno v solném roztoku, plíseň by na nich neměla mít šanci. Jakmile pH klesne k 4,5, mělo by to být obecně safe.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Zdarvím! Mám fungl nový keramický závaźí do zeláku, který mi plesniví. Nejdřív jsem myslel, že to něco laplo, když leželo ve sklepě, ale plesniví mi, i kdyŹ ho mám v kuchyni. Jak to řešit? Políta savem a pečlivě umejt, nebo zrovna koupit nový?
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    FARIN: je dost originalni nejdriv umrit a az pak se otravit :-)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Tyhle nehody se nevyhýbají ani zkušeným producentům. Pamatuju třeba na
    Výrobce košer vína z Mostecka zahynul, otrávil se a spadl do kádě - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/usti/zpravy/smrt-frantisek-mose-vana-vinar-koser-vino-chramce-spadl-do-kade-otrava.A181029_130823_usti-zpravy_vac2
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Díky všem!
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ALENNAI: neni to kravina, kvasny CO2 uz par lidi udusil. Pokud z te mistnosti nejde udelat primy odtah, nechal bych pootevrene okno minimalne po dobu hlavniho prudkeho kvaseni...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ALENNAI: Já bych se asi pro klid duše kouknul po detektoru CO2, pokud by mě to hodně znepokojovalo. Podle Googlu se dají pořídit od cca. 690 Kč. Měl bys to pravidelně černé na bílém. Ve sklepích se dřív nechávala hořet nad zemí svíčka. Ale u sklepa se předpokládá, že je CO2 lapen v jámě. Vzal bych v úvahu, že je těžší než vzduch a má tendenci “téct” dolů. Takže pokud bydlíte v patře, stačí škvíra pod dveřma a mírný průvan.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ALENNAI: Středoškolská chemie říká, že na 46 gramů výsledného etanolu vznikne 44 g oxidu uhličitého. Takže počítáme -li víno něco přes 10 % hmotnostních (14 objemových), první věta by odpovídala. Vybublá ovšem prakticky všechen, takže ta druhá věta ty procenta chápe špatně, je to hmotnost moštu a další snížení o řád už se neaplikuje.
    Každopádně milión ppm znamená čistých 100 %, takhle to nepůjde.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Prosím pěkně, řešil někdo v bytě množství CO2 při kvašení vín v místnosti/bytě?

    V místě, kde mám pracovnu, má teď muž asi 20 demižonu, co jsou v bouřlivém stadiu kvašení. Místnost se větrá nepřímo.

    Pokud je pravda, že: "...vinařství s produkcí 1.000.000 litrů vína vypustí do ovzduší až 100.000 kg CO2."..." při fermentaci vinného moštu se pak toto CO2 v objemu 10 % jeho hmotnosti uvolňuje a uniká do atmosféry a poslouží opět pro růst révy atd."

    Počítám správně, že z 10l jde do místnosti 0,1 kg CO2?
    Pokud převodník počítá správně, tak to je milion PPM, což je 1000x víc než je status nezávadný.
    Je to kravina, že jo?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Takže bude asi lepší dát cider do kvasných kbelíků se širokým hrdlem, nechat octovaťet a jakmile pH dosáhne např. 3, uložit do soudku až po okraj, zazátkovat a nechat zrát. Chápu správně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: Ocet, pokud má dlouhodobě přístup ke vzduchu a není stabilizovaný, tak se pak na tu vodu rozložit může. Ne po roce a hlavně ho v tom sud můžeš po dosažení požadovaného pH zavřít.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Měl bych dotaz. Asi na Zuzku. ;) Pročítám ještě texty týkající se výroby octa a někde jsem narazil na teorii, že nepasterovaný ocet se může časem rozkládat na oxid uhličitý a vodu. Jiné zdroje uvádí, že je kyselina octová poměrně stabilní sloučenina, tedy > jednou ocet, navždy ocet.

    Každý rok mi zbyde cca. 10-20 litrů cideru, tak jsem si říkal, že bych zkusil ocet v dubové kádi (třeba v Polsku a na Ukrajině je používají ke kvašení zeleniny) a nechal ho tam třeba rok nebo déle, čemuž by ta teorie s rozkladem moc nepřála. Ale na druhou stranu, balsamico v sudech lezi i dekády.

    Nevěděli byste? Díky.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak ani verze s kurkumou z pinoystore nedopadla :) resp tentokrate mi po 3 dnech otevrela pytlik pretlakem a nez jsem si toho vsimnul, tak byla 2 dny s pristupem vzduchu .. a sice to pohledove ani pachove nic neudelalo, tak po opetovnem zavreni a dalsich par dnech kvaseni se udelalo cosi na dne :/ asi je to zaklety ferment :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: hele především v koncentraci. Zelí míváš víc.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: ale jo, v mem pripade to chapu .. jen jsem zvedavej, proc je to u kvaseni zeli jinak, kdyz taky lezi v nalevu, ktery je tou plisni pontecialne kontaminovan, a pri jidle se tomu nalevu clovek vyhne jen za cenu proplachovani

    ale mozna jsem to "Když děláš zelí a odebereš vršek, tak to je něco trošku jinýho." pochopil spatne..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: no zároveň ti spory plllísní ze sirupu budu dál plesnivět při výrobě šťávy.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jako ze mykotoxiny v ty "stave" v ktery to zeli lezi nevadi? to bys to musela oplachovat pred jidlem, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam