• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jak aby to jen kvasilo bez soli a nehnilo není moc pravděpodobné ale možné to je, jen bych na to nespoléhala.

Jestli chceš něco domů, co funguje, tak spíš žížalí kompost, bokashi funguje hůř, než tvrdí reklama. Ve sktuečnosti to je pokus napodobit kompost běžnéh japonského rolníka co rybaří a na kompst hází jak zbytky natta a jiných kvašeností, tak rybí odřezky.

Což mi připomíná že za celých těch 10 let jsem furt nenapsala kompostovací článek co ho chci napsat už od začátku blogu :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle je pěkné shrnutí.

My Miso Guide | Everything you need to know | Marion’s Kirchen
    https://www.youtube.com/watch?v=fq4L2oFKo9o
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj, měl bych takovej podnět z kategorie odpadové hospodářství..
    Jim hodně zeleniny a piju spoustu kafe. Žiju v čináku, máme popelnici na bioodpad, ale nejsem schopnej to odnášet denně, aby tu nevznikala nějaká neplecha (hmyz/plíseň). Snažim se třídit s rozumem, neucpávat odpad logram atp.. Proto se tenhle muj odpad snažim (sezonně) nechat nějak vysychat (ideálně v zimě na topení, nebo tam, kam jde sluníčko), různě jsem to i prosypával pilinama a tak (to bylo k ničemu) a když přijde období mušek, tak mam tuhle uzavíratelnou nádobu a strkám to do mrazáku. Když jdu se smetim, tak to vyklepnu a hotovo.
    No, ale teď mam plnej mrazák, nechal jsem to venku a z lenosti to vynést prvnch pár dnů to postoupilo ve zvláštní experiment. Už to tam je odhadem 5 dní+, je tam nějaký lupení z květáku, homada vykapanýho lógru z filtru a všemožný odřezky zeleniny, nádoba je lehce nafouklá, ale zdánlivě se vevnitř nic nekazí. Je možný, že tam je tolik oxidu uhličitýho, že to ten odpad drží v richtiku? Vím, že se dělaj kvasný kompostéry
    Bokashi kompostér - Plastia
    https://www.plastia.eu/bokashi-komposter-30059p
    ale člověk musí mít dva, kupovat do toho ty bakterie.. nesmysl. Pěknej design mě nepřinutil si doma udělat líheň octomilek.. Jestli tohle bude i nadále fungovat, tak si asi udělám nějakej koš s kvasnou zátkou:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRAASHEK: ano, přesně to. Díky
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ZUZKAOU: tohle?

Brdští Supové: Něco málo z Necronomiconu - Jak vyrobit z tibetské houby šoggota
    http://brdstisupove.blogspot.com/2013/02/neco-malo-z-necronomiconu-kterak.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nepamaujete si čirou náhodou někdo kde bylo takové to pojednání že kefír je ve skutečnsti šogot?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: Nejspíš jo
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: a myslis, ze tim vzduchem to bylo?
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ZUZKAOU: já bych to poslal dětem v Africe
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: jo, kompostovala bych
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Je následné kysané zelí na vyhození?

Uloženo v kameňáku, několik dní (cca týden) byla nedolita voda v horním žlábku. Po otevření horní vrstva lehce přeschlá, nahnědlá, už tehdy to nevonělo dostatečně "kysaně, řízně, zelosvěže".
    Odebrána horní vrstva až na vrstvu zatopenou. Dolito 2% solným roztokem.

Od té doby se dolívala jen voda do žlábku, atd. Zelí nicméně stále nehezky smrdí, na letmé ochutnání (více mi strach nedovolí) není dostatečně "nakřup", prostě něco nehraje.

Zvažuju vyhození, ale raději se ptám, co se mohlo stát. Je to tchánovo zelí, ten je ve špitále, takže "udržujeme oheň" v jeho domácnosti, bohužel za mě je zelí zkažené.

Co se mohlo stát? Delší doba nedolitá voda, takže nějaké bakterie, které tam být nemají? Nebo neprokvašeno od začátku? Roky dělá stejný recept, technologicky odlišný od mého, ale nikdy nijak zasmrádlé zelí neměl. A tohle zelí teda smrdí dost "nemytě" :/
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    FRAKIRA: Já taky kefír dělám dvojstupňově jako herr Praashek a i moje chrchly jsou s tím v pohodě. Jen asi nerostou tak rychle, jako kdybych to nechával v teple, ale neaspiruju na velkovýrobu kefíru ve vaně, tak mi je to jedno.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    PRAASHEK: Díky!
    RUTHLESS: Protože to kefíruje/kvasí mnohem rychleji než bych ráda a nechci to mít primárně v lednici - tak to tam strkám prostě podle toho, jak vidím že to pokračuje a já stíhám/nestíhám a chci/nechci péct/pít.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    FRAKIRA: já kefír dělám tak, že první fáze je ve špajzu/někde venku v pokojové teplotě (rychleji to procesuje) a druhá fáze v lednici (pomaleji to procesuje). Letité kefírové chrchly se stále těší dobrému zdraví.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    FRAKIRA: Proč to delas?
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    Omlouvam se, pokud je to blby dotaz, ale zacala jsem doma "chovat" kvasek a kefirovou houbu a chtela jsem se zeptat - vadi, pokud je presouvam casto z chladu do lednice a naopak? Vim, ze oboji muzu mit jak v lednici, tak v pokoji, ale rikam si jestli jim neskodim temi zmenami (zarim vypada oboji dobre, ale mam je jen par mesicu)
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: aha, já myslel, že je to něco, co jsem četl, ale tenhle zjevně ne. Díky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: Různé zdroje těch tří solí. Je to popsané v tom článku
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Co prosím tě myslíš tím vrstvením zdrojů umami? Přidávat je postupně? v nějakým konkrétním pořadí?
    GRED
    GRED --- ---
    ZUZKAOU: jasně, díky, já rád vyzkouším různý varianty. Recept jsem studoval u vás na webu. Šlo mi jen o to, jestli to nějak výrazně pokazim, pokud udělám kimčchi jako klasický pickles s kimčchi pastou. Kyselý mám rád, ale čalamáda není můj cíl, takže zkusim zelí nasolit den předem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam