• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Do základu při kvašení třešňového octa se mi daly brettanomyces nebo něco podobného (kožovitá bláns na hladině). Takže jsou acetobakter zdá se odříznity od kyslíku. Nevíte, dá se s tím ještě něco dělat? Napadlo mě převařit a zkusit znova rozkvasit. Mám toho asi 25 litrů. :/
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    Je tu nějaký pražák, co by byl ochotný darovat LM kvásek? (pokud by měl zároveň i klasický, tak taky beru, ale není to nutné)
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    SLANINKA:
    Americké okurky - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/14579-americke-okurky/

Dřív jsme dělali 100% ačokča. Pak jsme to začali řezat 50%50% s okurkou.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    ALENNAI: dvě skleničky jsem už zavařil do láku, do kterého zavařuju jalapenos, tak možná brzy jednu ochutnám, jestli se mi to trefí do chuti :) A co je USAčokča?
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Kvasil někdo někdy Mouse melon? Moc se mu nechce, obviňuji tlustou slupku.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    SLANINKA: Kvasili jsme ji ve směsi (jak píše Zuzka). Samotný to není moc dobrý.
    Ideálnější skladování ačokči je zavaření (i kvůli místu v mrazáku, že jo).
    Best of je bejby ačokča- maličky plody zavařený na libovolný způsob nebo USAčokča.
    Další možnost konzervace je marmeláda- ochucený badyánem, kardamonem, skořicí.. taková trochu Indie.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    musim doporucit: leto, cas limonad, spichnul sem si nejdriv zazvorovku podle https://www.zkvaseno.cz/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog
    super cista lehce nakysla chut zazvoru bez klasicky palcivosti

ale zbytek sem pak pouzil jako starter do kurkumovo - galangalovy limonady (cca 7:3) a to je teprve chutova pecka!
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    ZUZKAOU: Já s bubláním nikdy neměl problém už v první fázi, takže jsem slejval jemně perlivou a už nedoslazoval. Twk holt přihodím lžičku cukru do lahve
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    SLANINKA: Já je přímo nekvasil, ale nakládal na sladkokyselo jako okurky. A bylo to moc dobré. Je fajn je mít mladší, protože pak se dají jíst i semínka, ale i se staršími to šlo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AUDIAC: bublání se dělá v druhé fermentaci.

Tedy sliješ ne vylženě kyselou kombuchu, sliješ do lahví kde nebude přístup vzduchu a přdáš nějaký zdroj cukru a necháš prokvasit.

Teď zrovna o tom psal Vláďa

Otázka bublavosti | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/otazka-bublavosti
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    trápí mě nebublající kombucha - i když by teď v teple měla bublat jak zběsilá, tak posledních pár várek bylo úplně bez bublin. jediný, co jsem měnil, byl čaj z černýho na bylinkovej, ale to by nemělo mít vliv na funkci, ne? vlastně mi přestala bublat i druhá matka na kávový experimenty, tak je možný, že to teplo nějak vadí? logika mi říká, že by to mělo být naopak. přemýšlím, jak do toho dostat víc perlení na stálo - vinný kvasinky mi pak zůstanou i na matce / v zákvasu?

a ať si jen nestěžuju, až příště budete okrajovat ananas, tak si z okrojků udělejte tepache: https://www.thespruceeats.com/pineapple-tepache-recipe-4078751. je to skvělá věc a jen co odbije pátá hodina, tak jdu vymejšlet, jak to nakombinovat s alkoholem, to si o letní drink přímo říká :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: 1. sbírat co nejmenší. Dají se zamrazit. Kvasit ideálně ve směsi další zeleniny, nemá moc intenzivní chuť.

Vezmi třeba květák, mrkev, papriku, česnek cibuli a akcokcu a udělej lak s italským kořením a 2 % soli
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, zkoušel jste někdo nějakým způsobem upravit a zakonzervovat ačokču "na pak"? Mám tenhle rok na balkoně dvě rostliny, které se mi pnou po celé délce prádelní šňůry a už teď vím, že i když si zobnu jednu dvě při každé návštěvě balkónu, tak to nemám šanci vše sníst včas čerstvé :D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DYSTOPIK: Žížaly utíkají nejčastěji právě kvůli tomu, že se jim tam dává moc odpadu, ony to pak nestíhaj zpracovávat a hnitím toho odpadu se to uvnitř přehřívá. Pokud mají idální podmínky, nikam necestujou, neb jsou mimojiné světloplaché. Ale prostě toho nesežerou moc, plus nežerou všechno jako např. šlupky z citrusů, zázvor apod. Takže to je takové polovičaté řešení.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: muj experiment chytil plíseň při týhle teplotě asi za 7-8 dnů, chtěl jsem to pak založit znovu a víc sledovat, ale nějaká šťopka od okurky chytla plíseň v téměř prázdný nádobě snad druhej den. Asi jsem tam prvně dal naráz víc věcí, kzerý uvolnily dostatek plynu (byla tam pestrá směz odřezků zeleniny, slupky od banánů, všechno možný). Předpokládám, že je téměř nemožný určit, v jakym stádiu zralosti jsou např. banány a jak rychle budou jejich slupky degradovat, ale ta představa nakládání s bioodpadem se mi líbila.. :)

S žížalím kompostem měli špatnou zkušenost známí. Měli to v kanclu a jednak uplně zamořeno octomilkama a druhak jim ty žížaly utíkaly (!) a jejich vyschlý těla nacházeli všude možně, třeba i ve vejšce na okenním parapetu. Ale ono jako chápu, že to složení v kanclu neni stejný, jako v kuchyni. V současný době jsem vyndal z mrazáku dvě vodky, který stejnak nijak moc nepiju a udělal jsem tam prostor na nádobu, do který to cpu a následně do popelnice na bioodpad
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: díky za tip!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: rozvařila bych ho do čatní.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Ahoj, před týdnem jsem nasolil rybíz, protože jsem se dočetl, že z toho jde udělat obdobu ume octu. Výsledek je takový... octový a nějak se to pokusím s pomocí internetu zužitkovat, ale jde nějak využít ten rybíz, co mi zbyl? Je pořád docela šťavnatý a chutná to dost jako ta tekutina z něj. Nebo to mám propasírovat, abych toho octa dostal ještě víc a zbytek hodit na kompost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Jen poznámka, ty žížaly toho nezpracujou zas tak moc na objem, jak by se mohlo zdát, jinak vesměs fungujou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam