Ahoj, měl bych takovej podnět z kategorie odpadové hospodářství..
Jim hodně zeleniny a piju spoustu kafe. Žiju v čináku, máme popelnici na bioodpad, ale nejsem schopnej to odnášet denně, aby tu nevznikala nějaká neplecha (hmyz/plíseň). Snažim se třídit s rozumem, neucpávat odpad logram atp.. Proto se tenhle muj odpad snažim (sezonně) nechat nějak vysychat (ideálně v zimě na topení, nebo tam, kam jde sluníčko), různě jsem to i prosypával pilinama a tak (to bylo k ničemu) a když přijde období mušek, tak mam
tuhle uzavíratelnou nádobu a strkám to do mrazáku. Když jdu se smetim, tak to vyklepnu a hotovo.
No, ale teď mam plnej mrazák, nechal jsem to venku a z lenosti to vynést prvnch pár dnů to postoupilo ve zvláštní experiment. Už to tam je odhadem 5 dní+, je tam nějaký lupení z květáku, homada vykapanýho lógru z filtru a všemožný odřezky zeleniny, nádoba je lehce nafouklá, ale zdánlivě se vevnitř nic nekazí. Je možný, že tam je tolik oxidu uhličitýho, že to ten odpad drží v richtiku? Vím, že se dělaj kvasný kompostéry
Bokashi kompostér - Plastiahttps://www.plastia.eu/bokashi-komposter-30059pale člověk musí mít dva, kupovat do toho ty bakterie.. nesmysl. Pěknej design mě nepřinutil si doma udělat líheň octomilek.. Jestli tohle bude i nadále fungovat, tak si asi udělám nějakej koš s kvasnou zátkou:)